Százféle innováció, egy közös szikra

forrás: Prím Online, 2019. december 8. 10:26

Az áttörő újítások mindig egy korszakalkotó ötlettel kezdődnek. Ahhoz azonban, hogy egy jó elképzelés megszülethessen, és abból sikeres fejlesztés legyen, szükség van a megfelelő és támogató háttérre. Sokszor bele sem gondolunk abba, mi minden járul hozzá egy-egy különleges újításhoz a színfalak mögött. A SUSE számos különféle területen nyújt technológiai támogatást a digitális úttörőknek, az okos városok működtetésétől kezdve a Hold meghódításán és a biztonságos közlekedésen át a rák eddig ismeretlen gyógymódjainak kutatásáig.

Az innovációk alapja minden esetben egy egyedi ötlet, megközelítés. Ahhoz azonban, hogy ez létrejöhessen, megfelelő körülményeket kell teremteni a fejlesztésekhez. A nyílt forráskódú, vállalati felhasználásra szánt szoftverek segítenek ennek a szilárd alapnak a létrehozásában: optimalizálják a költségeket és a folyamatokat, így a szakemberek több pénzt, időt és energiát fordíthatnak az igazán hasznos feladatokra és az újításokra. A SUSE ilyen háttértámogatással járul hozzá számos olyan eredeti innovációhoz, amelyek megváltoztathatják életünket.

 

Okosabb gyárak, okosabb világ

Javában zajlik a negyedik ipari forradalom és a digitalizáció: a különféle termékeket előállító gyárak egymással versengve igyekeznek kihasználni a legmodernebb technológiák előnyeit. Az élvonalba tartozik például a Knorr-Bremse, ahol vezetéstámogató és automata fékrendszereket gyártanak vasúti és haszonjárművekhez. Termékeik világszerte hozzájárulnak ahhoz, hogy a járművek nagyobb biztonsággal közlekedjenek, és kevesebb baleset történjen az utakon. 

 

A vállalat üzemeiben több olyan berendezést is használnak még, amelyek nem képesek automatikusan gyűjteni az adatokat. Ezek élettartama 20-30 év is lehet, ezért nem tudják lecserélni őket egyik napról a másikra, ami azt jelenti, hogy a szakembereknek manuálisan kell ellenőrizniük a gépeket és felvezetni a megfigyeléseiket. Ezt a módszert váltották ki egy egyszerű, jól használható és költséghatékony alternatívával, amikor a Raspberry Pi és a SUSE Linux Enterprise Server for ARM rendszerek segítségével olyan IoT-platformot építettek ki, amely valós időben gyűjt adatokat a gyártóberendezésekről. Így gyorsabban el tudják hárítani az esetleges hibákat és fejleszthetik a karbantartási folyamatokat, illetve csökkenthetik a nem tervezett állásidőt, hatékonyabbá téve mindezzel a gyártási folyamatokat.

 

A SUSE által támogatott innovációkról szóló videó

 

A Bosch szintén a SUSE megoldásaira támaszkodva segíti az információk gyűjtését és megosztását. Az okosotthonokban, okosvárosokban, a közlekedésben és az iparban szinte minden eszköz összeköttetésben van egymással. A Bosch ehhez biztosít termékeket és szolgálatásokat, így ma már gyakorlatilag mindegyik üzletága az IoT-megoldásokról szól. Ehhez azonban az informatikai infrastruktúrának is igazodnia kell, hogy ki tudják használni az új technológiában rejlő előnyöket. Annak érdekében, hogy az új IoT-alapú szolgáltatásokat össze tudják kapcsolni a valós idejű adatokat biztosító üzleti alkalmazásokkal, megfelelő informatikai alapok kellenek.

 

A megvalósításhoz a vállalat az SAP HANA memóriában futó adatbázist veszi igénybe, ami a SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications és az IBM Power Systems rendszeren fut, és a SUSE Manager segíti a kezelést. A SUSE megoldásai tehát végső soron az IT-rendszer innovációs képességének fejlesztésében segítenek, hozzájárulva ezáltal a világunkat behálózó okosmegoldások elterjedéséhez.

 

A tudomány szolgálatában

A SUSE szoftverei gyakran dolgoznak izgalmas kutatások hátterében is. A NASA Ames Kutatóközpontban például nemrégiben helyezték üzembe az Aitken szuperszámítógépet, amelyen a SUSE nagy teljesítményű számítási feladatokhoz optimalizált operációs rendszere, a SUSE Linux Enterprise High Performance Computing fut. A szuperszámítógépet modellezési és szimulációs feladatokhoz használják, és első feladata az lesz, hogy a 2024-es Artemisz-program Holdraszállási folyamataihoz készítsen ilyen jellegű számításokat. 

 

A Maine-i Egyetemen pedig többek között a klímaváltozás hatásainak feltérképezésénél nyújt támogatást a SUSE egyik megoldása. A vizsgálathoz nagy felbontású modelleket generálnak az óceánokról, ez pedig óriási mennyiségű tárhelyet emészt fel. Az intézménynél ezért bevezették a SUSE Enterprise Storage szoftveresen vezérelt tárolási rendszert, amellyel optimalizálták a tárolást. Ennek hatására a hatékonyság a tízszeresére nőtt a korábbi infrastruktúráéhoz képest, ami jelentősen megkönnyíti a kutatók munkáját, és csökkenti a költségeket. 

 

Ugyanezt a rendszert a rákkutatásban is igénybe veszik, ahol az egyetem kutatói deep learning technológiát alkalmaznak a rákos daganatok észleléséhez. Ez szintén óriási tárkapacitást igényel: a kutatóknak néhány esetben olyan könyvtárakat is használniuk kell, amelyekben több mint kétmillió fájl szerepel. Egyes esetekben pedig a csapatok akár 20 terabyte-os fájlokkal dolgoznak. (Összehasonlításképpen: a Hubble űrteleszkóp által generált adatok mennyisége ennek a felét, 10 terabájtot tesz ki éves szinten.)

 

A rák elleni küzdelmet az Amerikai Rákkutatási Szövetség infrastruktúrájában is támogatják a SUSE szoftverei. A szervezet azon dolgozik, hogy biztonságos és hatékony módszereket dolgozzon ki a különféle típusú rákos megbetegedések megelőzésére, diagnosztizálására, kezelésére és gyógyítására. A szövetségnél a nyílt forráskódú megoldásokra alapozva minden eddiginél több pénzt tudnak megtakarítani az alkalmazások használata során, így több energiát és pénzt fordíthatnak életmentő célokra.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09