Mennyiért neteznek a felhasználók világszerte?

forrás: Prím Online, 2019. december 15. 10:39

Húsz évvel ezelőtt a világnépesség mindössze 4,1 százaléka használta az internetet, 2019-re ez a szám elérte a 4,5 milliárd főt, ami a Föld teljes lakosságának 58,8 százalékát jelenti.
Alább a Picodi.com felmérését olvashatják.

Az internet elérésének fontosságára az ENSZ hívta fel a figyelmet: úgy vélik, a világhálóhoz való hozzájutásának joga alapvető emberi jognak számít ma már. Éppen ezért cselekvésre szólították fel a tagországokat és felhívták a figyelmet a digitális leszakadás veszélyeire.

 

De mennyibe kerül manapság egy internet előfizetés? Mely országokban lehet a legolcsóbban szörfözni a világhálón és hol a leggyorsabb a szolgáltatás? A Picodi.com 62 országot és azok szolgáltatásait felölelő felméréséből kiderül, Magyarországon valóban drágának számít-e az internet és a listán hanyadik helyen végeznek a magyar szolgáltatók és felhasználók.

 

Az alább feltüntetett adatok a televíziós és telefonos szolgáltatásokat leszámítva, csak a korlátlan internet előfizetésekre értendőek.

 

100 Mbit/s mindenkinek elég kell, hogy legyen

Hogy kinek mi számít “kényelmes” sebességnek és szolgáltatásnak, egyén függő: van, akinek a letöltési sebesség, van, akinek a hálózat kiépítésének módja, a host szerver és a weboldal közti távolság és van, akinek a meglátogatott oldal betöltésének sebessége mellett annak minősége számít a leginkább.

 

A Speedtest.net felmérése szerint a világ átlagos internetsebessége 70 Mbit/s tehető (2019. decemberi adat). Ennek ellenére a legtöbb szolgáltató még ennél is gyorsabb szolgáltatást ígér előfizetőinek:100 Mbit/s sebesség a legtöbb (vizsgált) országban elérhető (62-ből 55-ben).Ez a sebesség kényelmes felhasználói élményt garantál, akár több eszköz egyidejű használata esetén is: akár streeming adások kifogástalan minőségben nézhetők.

 

A korábbi adatot figyelembevéve meglepő, hogy Lengyelországban, Romániában, Franciaországban és Szingapúrban a szolgáltatók még ennél is feljebb mentek és egyáltalán nem ajánlanak ilyen “alacsony” (100 Mbit/s) sebességre képes internetcsomagot. Az elérhető legalacsonyabb a 150 Mbit/s sebességű csomag a lengyel és a román felhasználók számára elérhető, ez a szám Franciaországban 200 Mbit/s, Szingapúrban pedig 500 Mbit/s. A lista végén kullog Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Vietnám, ott még a 100 Mbit/s sebesség sem elérhető mindenki számára.

 

 

 

A fent említett, átlagos sebességű internet (100 Mbit/s) a vizsgált országok közül Dél-Afrikában a legdrágább, 79 euró (26 ezer forint) egy hónapra, Izlandon és Norvégiában a havidíj pedig 62 eurótól (20 500 forint) indul.

 

A 100 Mbit/s sebességet garantáló havidíjas csomagok kelet-európában a legolcsóbbak: Moldovában 8,74 euró (2890 forint), Oroszországban 6,96 euró (2300 forint), Ukrajnában pedig 5,60 euró (1850 forint).

 

Internet elérhetőség 20 euró/hó áron (6600 forint/hó)

Górcső alá vettük, hogy vajon 20 euróból hol és mennyi, milyen minőségű és gyorsaságú internetre futná. A 62 vizsgált országból 20 például eleve kiesne a “versenyből”: Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Svájcban, Chilében, Olaszországban, Portugáliában, Amerikában és a Dél-Afrikai köztársaságban 20 euró alatt nem lehet korlátlan internet csomagot találni a legnagyobb szolgáltatóknál. A ranglistát alábbi grafikonunkon szemléltetjük:

 

 

 

A legnagyobb sebességű internetet (1 Gbit/s) Lengyelországban, Romániában, Moldovában, Indiában, Magyarországon, Lettországban és Ukrajnában találtuk 20 eurós – vagy az alatti áron. Ez az összeg Oroszországban 890 Mbit/s, Kínában és Litvániában 600 Mbit/s sebességre elég.

 

Fénysebesség

Elméletben 1Gbit/s internet sebességgel egy 1GB nagyságú file 8 másodperc alatt letölthető – a legtöbb országban ez a legnagyobb sebesség, ami csak elérhető. Ugyanakkor, felmérésünkkel nem kívánjuk azt sugallni, hogy ez a teljesítmény szükségszerű volna minden felhasználónak, mindössze megnéztük, hol elérhető ez az eszméletlen sebesség és ezért mennyit kell az előfizetőknek fizetni.

 

A Picodi.com adatai szerint, a legtöbb országban igazi luxusnak számít a fent említett 1Gbit/s internet. 44 országból 22-ben ugyan ajánlanak ilyen csomagot a szolgáltatók, ugyanakkor az ára 50 euró feletti (16 600 forint). A szuper sebességű világhábó Ausztriában és Ausztráliában a legdrágább, 199 euró és 209 euró (66 ezer és 69 ezer forint). A legolcsóbb 1Gbit/s internet Romaniában mindössze 8 euróba kerül, Magyarországon pedig 9,34 euróba (2500 és 3100 forint) – az árat tekintve így Magyarország a harmadik helyet csípte meg a ranglétrán.

 

Adatfeldolgozás

Felmérésünkben 62 országot vizsgáltunk (G20 országokat is lefedve), a legnagyobb angol és spanyol ajkú országokat, valamint az egykori Szovjetunió országait.

 

A legnagyobb internet szolgáltatók árai mellett a kínált technológiát és a korlátlan elérhetőséget is figyelembe vettük. Feltüntetett adataink a különleges ajánlatok lejárta utáni, valóban fizetendő összegeket tartalmazza. Pár kisebb szolgáltatót – melyek lefedettsége csak kisebb területet ölel fel – és további szolgáltatást (televíziós előfizetés, vagy plusz, streaming szolgáltatás) nem vettünk számításba. Amennyiben a router maga fizetős, beleszámítottuk a fizetendő árba. Az országok és a szolgáltatók teljes listáját itt elérheted.

 

Az egyes pénznemek közti átváltáskor a októberi év novemberi középárfolyamot vettük alapul.

 

Forrás: Picodi.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05