Johannesnek nincs több kérdése

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 20:42

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

A mobiltelefonokkal a Westel 450 indulásakor, a személyi számítógépekkel pedig még a BBS-korszakban (telefonos modemre épülő hírközpont, médiavonalon sok tekintetben az internet elődje) lépett frigyre, s az utóbit mindjárt a vírusok elleni harcba vetette be. E témakörben könyvet is írt (Szegedi Imrével közösen) Víruslélektan címmel. Az egyik legelső magyarországi hírportálnál az alapító főszerkesztő, Pósvári Sándor harcostársa volt, majd annak titokzatos halála után a portál – immár lassan negyedszázada – az ő főszerkesztésével üzemelt tovább. 

Eredeti tanult szakmája biológia- és kémia-szakos tanár, valamint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, de viszonylag hamar végrehajtotta azt a pályamódosítást, amelynek köszönhetően informatikus, újságíró, majd informatikai igazságügyi szakértő lett.
 
Minden tekintetben az információszabadság híve volt, ostorozta azokat a korlátokat is, amiket az államok állítottak az információ és tudás áramlásának útjába, szabadalmakkal, szerzői jogvédelemmel. A sajtótájékoztatókon sokszor tett fel ilyen irányú kérdéseket, nehezen viselte a zárt szoftverrendszereknek a felhasználókra kényszerített akaratát, még az új funkciókat – az úgynevezett feature-öket – is gyanakvással fogadta, és minden esetben elvárta (erre kérdezett rá először), hogy azok kikapcsolhatók legyenek. A nagy cégek sajtósai nem mindig örültek, amikor a sajtótájékoztatókon felemelte a kezét, majd nehézkesen felállt, lepakolva a szatyrát benne a több mobiltelefonnal, és bemondta az ismert bevezetőt: „csak három rövid kérdésem lenne”...
 
Sok teherrel, nehézséggel kellett életében megbírkóznia, és ezért ő is nehéz, mondhatni különc ember volt, kevesen kerültek közel hozzá. Hirtelen kilépésével az életből azonban a távoli barátokban, az egykori kollégákban – így bennünk is - azok az emlékek törnek a felszínre, amelyek a távolságtartás ellenére is jóságát, nagy lelkét bizonyítják, így nemcsak azoknak hiányzik majd, akik az elmúlt évtizedekben vele voltak.
 
Talán még a kérdései is hiányozni fognak a cégeknek, akármilyen kellemetlenek is tudtak lenni... 
 
Kulcsszavak: nekrológ

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

20 éve, 2000. február 6-án indult el a Mailbox.hu levelezőrendszer, a Magyarországon működő internetes felhőszolgáltatások egyik legkorábbi képviselője. A szolgáltatásban az elmúlt két évtized alatt csaknem 500.000 egyedi felhasználó foglalt magának email címet.

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

Tavaly, az utolsó negyedévben a rádiókat országosan naponta 5,5 millióan, míg hetente 7,2 millióan hallgatták a legalább 15 évesek körében – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hallgatottsági adataiból. Országosan a Retro, a Petőfi és a Kossuth Rádióra kapcsolnak a legtöbben – összesen négymillióan –, a fővárosban a Retro Rádiót a Rádió 1 követi a Kossuth Rádió előtt – összesen közel hatszázezres hallgatótáborral.

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást. Az applikáció amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

Az e-aláírás-specialista NETLOCK szerint hamarosan leválthatják az okostelefonokba zárt digitális tárcák a fizikailag létező okmányokat, bőrtárcákat: 2020-ra áttörést jósolnak a digitalizáció terén.

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

A tavaly 1500 döntéshozóval megrendezett, teltházas Magyar Marketing Fesztivál – a szervezők közleménye szerint – minden eddiginél erősebb szakmai programmal és „show”-val érkezik immár 7. alkalommal 2020. január 23-án. Az esemény célja – a hagyományokhoz híven – a 2020-as év várható üzleti és marketingtrendjeinek bemutatása, a vállalkozások, cégvezetők és döntéshozók felkészítése az idei év kihívásaira.

2020. január 9. 08:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás