A Huawei szabadalmi jogsértés miatt perli a Verizont

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 11:59

A Huawei Technologies bejelentette, hogy szabadalmi jogsértésért pert indít az egyik legnagyobb amerikai technológiai és kommunikációs szolgáltatóval, a Verizonnal szemben az Egyesült Államok Texas államának egyik kerületi bíróságán. Keresetében a Huawei kompenzációt vár a Verizontól olyan szabadalmaztatott technológiák használatáért, amelyeket a Huawei 12 Egyesült Államokban jegyzett szabadalma véd.

„A Verizon termékei és szolgáltatási olyan szabadalmaztatott technológiák előnyeit élvezték, amelyeket a Huawei éveken keresztül kutatott és fejlesztett” – mondta Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója.

 

Vezető kommunikációs berendezés- és okoskészülékgyártóként a Huawei bevételének 10-15 százalékát fordítja K+F fejlesztésekre. Az elmúlt évtizedben a vállalat több mint hetvenmilliárd amerikai dollárt fordított K+F tevékenységekre, amelynek eredményeként világszerte több mint 80 ezer szabadalmat jegyeztetett be, ebből 10 ezret is meghaladóan az Egyesült Államokban. Ezek az innovációk nem csupán a Huawei sikerének mérföldköveit jelentik, hanem szerte a világon széles körben alkalmazzák őket, így az USA-ban és másutt is értékeket képviselnek.

 

A kereset benyújtása előtt a Huawei hosszasan egyeztetett a Verizonnal, ez idő alatt részletes listát mutatott be azokról a szabadalmakról és tényszerű bizonyítékokról, amelyek igazolják, hogy a Verizon felhasználta a Huawei szabadalmait. A két fél nem tudott megállapodásra jutni a felhasználási feltételekről.

 

„Azért fordítunk jelentős összegeket a kutatás-fejlesztésére, mert a lehető legjobb telekommunikációs megoldásokat szeretnénk nyújtani ügyfeleink számára” – folytatta Song, hozzátéve, hogy „az iparág széles körével osztjuk meg innovációinkat felhasználási megállapodások alapján”.

 

„Az elmúlt években számos vállalattal tárgyaltunk sikeresen szabadalmaink felhasználásáról. Amennyiben nem tudunk megállapodásra jutni, sajnos nincs más lehetőségünk, mint jogi lépéseket tenni”.

 

A jogi igazgató szerint „ez bevett szokás az iparágban. A Huawei kérése mindössze annyi, hogy a Verizon tartsa tiszteletben a Huawei K+F befektetéseit, legyen szó a szabadalmak használatának megfizetéséről, vagy termékeink és szolgáltatásaink használatától való elállásról”.

 

A Huawei tiszteletben tartja és védi a szellemi szabadalmi jogokat, támogatja a szabadalmaztatott technológiák jogszerű megosztását keresztengedélyes vagy fizetett felhasználási megállapodások alapján. A Huawei több mint két évtizede folytat tárgyalásokat kiterjedt kereszt-megállapodásokról a telekommunikációs iparág fő szabadalmi birtokosaival, és több mint száz felhasználási megállapodást írt alá az Egyesült Államok, Európa, Japán és Dél-Korea vezető ICT-szolgáltatóival.

 

A Huawei több mint 1,4 milliárd amerikai dollár értékben kapott szabadalmi felhasználási díjakat 2015 óta. A mai napig több mint 6 milliárd dollárt fizetett az iparág többi szereplője által kifejlesztett szabadalmaztatott technológiák jogszerű használatáért. Ezen díjak 80%-át egyesült államokbeli társaságok kapták.

 

A szellemi tulajdonjog innovációja és védelme a Huawei sikerének alapköve. A 2018-as évben a Huawei K+F kiadásai elérték a 15-milliárd amerikai dollárt, ami megközelíti a vállalat éves bevételének 15%-át. A Huawei az ötödik helyezést érte el az Európai Bizottság 2019-es ipari K+F befektetéseket (EU Industrial R&D Investment) összegző rangsorában.

 

A Huawei továbbra is szívesen osztja meg K+F eredményeit az iparággal és a társadalommal. Ez magában foglalja az Egyesült Államok vállalatait és fogyasztóit is, mivel kizárólag az innováció széleskörű megosztása hajtja előre az iparágat.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09