Eaton energiatároló rendszer létesítése a karbonsemlegesség érdekében a Lille-i egyetemen

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 10:40

A Lille-i Katolikus Egyetem az Eaton energiatároló rendszerével kívánja a jövőben elérni a zéró széndioxid-kibocsátást. A rendszer 1400 m2-nyi napelem által termelt megújuló energiát tárolja el, melyet az egyetemi épületek és hat elektromosautó-töltőállomás energiaellátására használnak fel.

Az Eaton xStorage Buildings megoldása már az első néhány hónap leforgása alatt mintegy 174 kg szén-dioxid kibocsátásától mentesítette az egyetemet. Ez az elért eredmény akkor fog még tovább javulni, amikor az egyetem majd jobban kiismeri saját energiafogyasztási szokásait és a rendszert többet használják csúcsigény idején, amikor a szükséges extra hálózati kapacitást szén- illetve gázerőművek biztosítják.

 

 Az egyetem a 20. század vége óta kiemelten foglalkozik az energia témaköréhez szorosan kapcsolódó gazdasági és társadalmi átalakulásokkal és 2013-ban indította útjára Live Tree elnevezésű programját. A Live Tree program célja, hogy az észak-franciaországi Hauts-de-France régió kutatói a helyi lakosokkal és vállalkozásokkal szorosan együttműködve gyorsítsák fel az energiafogyasztási szokások megváltozását a Lille-i Vauban-Esquermes térségben. A sikeres szemléletváltás elengedhetetlen a fenntartható jövőhöz szükséges ökológiai és gazdasági változások érdekében.

 

 

Az egyetem azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re az egész campus karbonsemlegessé váljon. A Rizomm elnevezésű épületükben ezt már 2021-ben szeretnék elérni. Ezen az épületen 1200 m2-nyi napelemet helyeztek el, amelyek 194 kWp megújuló energiát képesek előállítani. Egy másik épület, a HEI 200 m2 napelemmel rendelkezik, amelyek további 28 kWp csúcsteljesítményt biztosítanak. Az egyetemnek maximalizálnia kellett a megújuló erőforrás-felhasználását, hogy tovább csökkenthesse karbonlábnyomát és a villamoshálózattól való kitettségét  - különösen csúcsidőben. 

 

A választásuk azért esett az Eaton xStorage Buildings megoldásra, mert rugalmas és könnyen telepíthető, mivel az akkupakkok fizikailag különválaszthatók (akkumulátorvédelemmel együtt) az energiaátalakító rendszer többi elemétől. Az Eaton személyre szabott szoftver megírásával és fejlesztésével is segítette az egyetemet annak érdekében, hogy az xStorage Buildings integrálható legyen az egyetem energiagazdálkodási rendszerébe.

 

 

Az Eaton xStorage Buildings energiaátalakító rendszere két inverter egységből áll, melyek egyaránt 40 kW kisütési és 20 kW töltési teljesítménnyel rendelkeznek, ehhez összesen 25 darab 10 kWh kapacitású új akkumulátor egység párosul.

 

Gregory Vangreveninge, az Yncréa Hauts-de-France műszaki igazgatója hozzáfűzte: „Az Eaton olyan megoldást nyújtott számunkra, amely lehetővé teszi a saját magunk által megtermelt megújuló energia magasabb arányú felhasználását, mindezt megbízhatóan és egyedi igényeinkhez igazítva. Az energiatároló rendszert beillesztve az egyetem átfogó energiagazdálkodási tervébe a célunk a Rizomm, a HEI és az Hôtel Académique épületek karbon-lábnyomának további csökkentése.”

 

A kutatók és a PhD hallgatók jelenleg is az egyetem energiafelhasználásának átalakítási programján dolgoznak, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében. Munkájuk magában foglalja egy algoritmus kidolgozását az energia kínálati és keresleti minták pontosabb megértéséhez, valamint egy, a napelemek által előállított energia maximalizálásának lehetőségét kutató programot. 

 

 

Az Eaton xStorage Buildings másik nagy előnye, hogy könnyen bővíthető, így a jövőben megnövekedett mennyiségű megújuló energia tárolására is alkalmas lesz. A meglévő rendszerhez további 50 kWh tárolási kapacitás hozzáadása lehetséges.

 

Grégory Vangreveninge összegzése: „Intelligens villamos hálózat lehetőségeit bemutató mintaprojektünk messze túlmutat az egyetem igényein. Nem csupán kísérleti, hanem valós megoldást demonstrál egész Lille város és a környező térség számára, beleértve kiemelt partnereinket és mindenkit, akit érdekel a Li-ion akkumulátoros energiatárolási technológia alkalmazásának gyakorlati lehetősége. 

 

Ahhoz, hogy - mind egyetemi, mind országos szinten - elérjük kitűzött célunkat, a zéró széndioxid-kibocsátást, feltétlenül szükség van olyan rugalmas energiatároló rendszerek létesítésére, mint amilyen az Eaton xStorage megoldása, amely magában hordozza a szolár erőművek által megtermelt energia hatékony felhasználását.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt. 

2021. október 18. 15:27

A klímavédelmi programok végrehajtásának felgyorsítását sürgeti a Schneider Electric

Van rá lehetőség, hogy felgyorsítsuk a klímavédelmi programok megvalósítását és 2030-ig akár a jelenlegi felére csökkentsük a CO2 kibocsátást globális szinten a Schneider Electric álláspontja szerint. Jean-Pascal Tricoire, a vállalat elnök-vezérigazgatója, az Innovation Summit World Tour nyitóelőadásában a Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézete (Sustainability Research Institute) által készített „The 2030 imperative: A race against time” című tanulmány alapján meghatározott, a nettó nulla kibocsátást eredményező megoldások alkalmazása mellett érvelt. 

2021. október 18. 09:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20