A Markforged bemutatja az első elérhető megoldást tiszta réz 3D nyomtatására

forrás: Prím Online, 2020. február 14. 13:30

A Markforged Metal X költség- és sebességhatékonyságot eredményez a réz megmunkálásában, mivel megkönnyíti az összetett, nagy elektromos- és hővezető képességű alkatrészek kiszámítható gyártását.

A Markforged, mint a fém és kompozit 3D nyomtatók vezető gyártója, ma bejelentette a tiszta réz alapanyagot a Markforged Metal X rendszerhez. Ezáltal a Metal X lett az egyetlen megbízható, megfizethető és biztonságos módja a nagy tisztaságú réz 3D nyomtatásának. A széles körben használt anyag szükség szerinti 3D nyomtatása a termelési és ellátási láncokat hatékonyabbá teheti a felhasználók számára - csökkenti az átfutási időket és az alkatrészköltségeket, valamint kiküszöböli a költséges készletraktározás szükségességét. A mától elérhető, új alapanyaggal a Markforged könnyű és gyors módszert kínál a geometriailag összetett, nagy elektromos- és hővezető képességgel rendelkező rézalkatrészek gyártására.

 

„A réz működteti a világunkat. Mindenhol ott van; az autóinkban, a mobiltelefonjainkban, minden elektromos berendezésben.” - mondta Greg Mark, a Markforged vezérigazgatója és alapítója. „A réz hagyományos megmunkálása drága és kihívást jelentő feladat, emellett más 3D nyomtatási eljárásokkal tiszta formájában nem feldolgozható. Most megkönnyítettük és olcsóbbá tettük a gyártását. A Markforged eljárásával 3D nyomtatott réz nagy változást hoz az autó- és elektronikai ipar számára, és még sok más területen nyitja ki az ajtót az innováció előtt.”

 

Az új anyag a Markforged Metal X rendszerhez érhető el, amely a Markforged szabadalmaztatott megoldása fémek gyors és biztonságos 3D nyomtatására. A réz a legújabb a Metal X már elérhető alapanyagai közül, amelyek között olyan az űrkutatásban is alkalmazott szuper ötvözeteket is találunk, mint például az Inconel 625, a 17-4 PH rozsdamentes acél, a H13 szerszámacél, a D2 szerszámacél és az A2 szerszámacél. A Metal X rendszerek már mind a 6 kontinensen megtalálhatók. Elsősorban olyan alkalmazási területeken van rá szükség, mint például funkcionális prototípusok, szerszámok és szerelvények, valamint gyártóalkatrészek, amelyek mind-mind segítenek az ügyfeleknek a gyártási költségek csökkentésében és az ellátási lánc hatékonyságának növelésében.

 

 

Autóipari ponthegesztés Markforged réz elektródával

"A világ összes autógyára rezet használ a hegesztéshez" - tette hozzá Greg Mark. „A karosszéria különböző pontjainak hegesztéséhez komplex gyártóalkatrészekre van szükség. Az eszközök gyártása több ezer dollárba kerül és hónapokig tartó átfutási idejük is lehet. A Markforged azonban mindezt megváltoztatja azáltal, hogy lehetővé teszi a gyártók számára a réz alkatrészek házon belül gyártását. Így sokkal gyorsabban és lényegesen alacsonyabb költségek mellett maguk képesek előállítani a szükséges munkadarabokat. A Metal X rendszerrel az autógyártók igény szerint kinyomtathatják a szükséges alkatrészeket ahelyett, hogy jelentős készletet raktároznának, valamint képessé válnak olyan új hegesztőszárak tervezésére, amelyek legyártása korábban nem volt lehetséges. "

 

A világ 10 legnagyobb autógyártójából már kilenc dolgozik a Markforged megoldásaival, együttesen több száz ilyen nyomtatót alkalmaznak. A Markforged együttműködött ügyfelei egyikével, hogy mélyreható hegesztési teszteket végezzenek. Több ezer hegesztés után a gyártót teljesen felvillanyozták az eredmények. A nyomtatott rézalkatrészek tesztjei ugyanolyan ellenállást mutattak, mint amit a hagyományos gyártású ponthegesztő szárak esetében mértek. Ennek eredményeképpen megszületett a terv, hogy a 3D nyomtatott alkatrészek használatát a gyártósorra is kiterjesztik. A Markforged additív eljárásának köszönhetően a gépjárműgyártó rendkívüli eredményekről számolt be: az átfutási idők tizenkettedére, a költségek pedig hatodára csökkentek.

 

„Mindig lenyűgözött a Markforged Metal X rendszer mögött meghúzódó technológia, a 3D nyomtatott rézzel szerzett tapasztalataink pedig egészen hihetetlenek - különösen a vezetőképesség és a szerkezeti stabilitás szempontjából” - jegyezte meg a globális autóipari gyártó karbantartási menedzsere. „Most, hogy sikeresnek értékeltük a hegesztési teszteket, azt tervezzük, hogy kibővítjük a fémnyomtatási kapacitásunkat. A 3D-s réz nyomtatás gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás számunkra, mint a megmunkálással készülő, összetett alkatrészek beszerzése volt. Úgy becsüljük, hogy csupán egyetlen Metal X rendszer használata is jelentősen csökkenti a gépleállás veszélyének való kitettségünket, illetve évente 200 000 dollárral lefaragja a raktározási költségeinket.”

 

 

A Markforged réz alapanyag előnyei

  • Magas hő- és elektromos vezetőképesség: 350 W / mK-nél nagyobb hővezetési tényező és 84% IACS elektromos vezetőképesség
  • Komplex, szigorú tűrésű alkatrészek konzisztens, biztonságos és költséghatékony gyártása a Metal X rendszerrel
  • A réz alkatrészek házon belüli gyártásával az átfutási idők néhány napra csökkennek

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05