Minden, amit az ínygyulladásról tudni lehet

forrás: Prím Online, 2020. február 14. 15:39

Ki ne találkozott volna már az ínygyulladás jellemző tüneteivel, a vérző, érzékeny fogínnyel vagy épp az érzékeny fogakkal? Ilyenkor lehetőleg minél előbb érdemes felkeresni egy megbízható fogorvost.

 Az ínygyulladás kialakulása

 

Ez az a betegség, amivel valószínűleg mindenki találkozik élete során. Mivel az első tünetek nem mindig olyan szembeötlőek, így az ember hajlamos szó nélkül elmenni az esetleges vérző fogíny mellett. Arra nagyon fontos figyelni, hogy ha nem keresünk fel időben egy jó fogorvost, akkor egészen hosszúra nyúlhat ennek az amúgy apró problémának a kezelése. 

 

Az ínygyulladást nem úgy kell elképzelni, hogy egyik napról a másikra begyullad és kész a baj, hanem hosszú idő alatt, lassan fejlődik ki. Pont ezért fontos, hogy már az első jeleknél foglaljunk időpontot fogorvoshoz, mert magától nem fog elmúlni, hiába áltatjuk magunkat. Ha nem figyelünk eléggé, akkor akár a fogak elvesztéséhez is vezethet ez a probléma. 

 


Az alapvető okot az ínygyulladás kialakulásához a rossz szájhigiénia szolgáltatja. Egy fogmosás elmarad? Na bumm, nem dől össze a világ. Ugye, hogy ismerős? Sajnos ez már pont elegendő a káros folyamatok elindulásához, ezért lehetőleg fektessünk kiemelt hangsúlyt a megfelelő fogápolásra. Ez pedig nem csak a fogkefe-fogkrém összeállításból áll, hanem a fogközök megtisztítása is ide tartozik, akárcsak a szájvíz használata. 

 

Ha ezek elmaradnak, akkor kialakul a fogakon az úgynevezett dentális plakk, ami a fogak károsodásához, szuvasodásához vezet. Mivel ebben jócskán élnek baktériumok, így nem a legjobb hagyni, hogy jelen legyen a szánkban, hiszen később ebből lesz a fogkő is. 

 

Megelőzés és kezelés

 

Itt is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni a problémát, mint kezelni. A leghatékonyabb megelőzés az alapos és megfelelő szájhigiénia. A fogápolás rendszerességében és persze annak helyességében rejlik igazán a dolog nyitja. Tehát a napi 2-3 fogmosás kötelező, és persze a fogselyem használata is erősen ajánlott. A fogkő rendszeres eltávolítása is félévente ajánlatos, hogy biztosan ne legyen problémánk a későbbiekben. 

 

Ha már megvan a baj, akkor a kezelés sem egy nagy ördöngösség. Ha még időben elcsípjük és egy enyhe gyulladást kell kezelni, az egyszerű, hiszen csak a fogkőtől kell megszabadulni, és már indulhat is a regeneráció. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő fogápolás megtanulása. 

 

Amennyiben komolyabb a gyulladás, akkor akár antibiotikum szedése is indokolttá válhat. Ebben az esetben többféle krém alkalmazása is segítheti a gyógyulást.

 

Nagyfokú elhanyagolás esetén megjelenik a fogak mellett a tasak, aminek következtében az íny elválik a fogtól, és ez további kezeléseket tehet szükségessé.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Természetfeletti kortyok az újjászületés jegyében

Unikornisokkal vagy éppenséggel varázslatos főnix madarakkal mostantól nemcsak a népszerű fantasy alkotásokban találkozhatunk, hanem prémium kategóriás italok fogyasztásával is közelebb kerülhetünk hozzájuk.

2020. február 14. 16:08

Acélkerítéssel a biztonságért

Családi ház, ipari létesítmény, de még egy üresen álló telek köré is érdemes kerítést építeni. Míg a teleknél a kerítés funkciója csak annyi, hogy ne használja más a területet, addig ingatlan esetében már védelmi szereppel is bír. 

2020. február 14. 16:03

Passzív jövedelem - a legfontosabb tudnivalók

Szinte már elcsépelt fogalommá vált a passzív jövedelem kifejezés, ami sokak számára egyenlő a könnyű pénzszerzésbe vetett hit miatti csalódottsággal. Tényleg létezik olyan, hogy passzív jövedelem? Cikkünkben utánajárunk. 

2020. február 14. 15:58

Milyen vicces ajándékkal lepd meg a párod Valentin-napra vagy nőnapra?

Ki mondta, hogy nőnapon csak virággal kedveskedhetünk női ismerőseinknek? Ha nem a stílusod a virágos, rózsaszín ajándékok kitalálása, akkor maradj velünk és nézzük meg, hogy milyen lehetőségeid vannak. Valentin-napra sem kötelező mindent szívekkel beborítanunk, sokkal jobban értékel a többség valami egyedi és izgalmas ötletet.

2020. február 14. 15:48

Mikor használjunk szemcseppet vagy fülcseppet a kutyánknak?

Mivel számos érdekes információt olvasni a kutyák fülének és szemének a tisztán tartásától, így mi is összefoglaljuk röviden.

2020. február 14. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás