Minden, amit az ínygyulladásról tudni lehet

forrás: Prím Online, 2020. február 14. 15:39

Ki ne találkozott volna már az ínygyulladás jellemző tüneteivel, a vérző, érzékeny fogínnyel vagy épp az érzékeny fogakkal? Ilyenkor lehetőleg minél előbb érdemes felkeresni egy megbízható fogorvost.

 Az ínygyulladás kialakulása

 

Ez az a betegség, amivel valószínűleg mindenki találkozik élete során. Mivel az első tünetek nem mindig olyan szembeötlőek, így az ember hajlamos szó nélkül elmenni az esetleges vérző fogíny mellett. Arra nagyon fontos figyelni, hogy ha nem keresünk fel időben egy jó fogorvost, akkor egészen hosszúra nyúlhat ennek az amúgy apró problémának a kezelése. 

 

Az ínygyulladást nem úgy kell elképzelni, hogy egyik napról a másikra begyullad és kész a baj, hanem hosszú idő alatt, lassan fejlődik ki. Pont ezért fontos, hogy már az első jeleknél foglaljunk időpontot fogorvoshoz, mert magától nem fog elmúlni, hiába áltatjuk magunkat. Ha nem figyelünk eléggé, akkor akár a fogak elvesztéséhez is vezethet ez a probléma. 

 


Az alapvető okot az ínygyulladás kialakulásához a rossz szájhigiénia szolgáltatja. Egy fogmosás elmarad? Na bumm, nem dől össze a világ. Ugye, hogy ismerős? Sajnos ez már pont elegendő a káros folyamatok elindulásához, ezért lehetőleg fektessünk kiemelt hangsúlyt a megfelelő fogápolásra. Ez pedig nem csak a fogkefe-fogkrém összeállításból áll, hanem a fogközök megtisztítása is ide tartozik, akárcsak a szájvíz használata. 

 

Ha ezek elmaradnak, akkor kialakul a fogakon az úgynevezett dentális plakk, ami a fogak károsodásához, szuvasodásához vezet. Mivel ebben jócskán élnek baktériumok, így nem a legjobb hagyni, hogy jelen legyen a szánkban, hiszen később ebből lesz a fogkő is. 

 

Megelőzés és kezelés

 

Itt is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni a problémát, mint kezelni. A leghatékonyabb megelőzés az alapos és megfelelő szájhigiénia. A fogápolás rendszerességében és persze annak helyességében rejlik igazán a dolog nyitja. Tehát a napi 2-3 fogmosás kötelező, és persze a fogselyem használata is erősen ajánlott. A fogkő rendszeres eltávolítása is félévente ajánlatos, hogy biztosan ne legyen problémánk a későbbiekben. 

 

Ha már megvan a baj, akkor a kezelés sem egy nagy ördöngösség. Ha még időben elcsípjük és egy enyhe gyulladást kell kezelni, az egyszerű, hiszen csak a fogkőtől kell megszabadulni, és már indulhat is a regeneráció. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő fogápolás megtanulása. 

 

Amennyiben komolyabb a gyulladás, akkor akár antibiotikum szedése is indokolttá válhat. Ebben az esetben többféle krém alkalmazása is segítheti a gyógyulást.

 

Nagyfokú elhanyagolás esetén megjelenik a fogak mellett a tasak, aminek következtében az íny elválik a fogtól, és ez további kezeléseket tehet szükségessé.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50