A Fujitsu úttörő platformja felgyorsítja az új gyógyszerek piaci bevezetését

forrás: Prím Online, 2020. március 17. 17:40

A Fujitsu által a Polarisqb partnereként tesztelt áttörő jelentőségű, új gyógyszerkutatási platform segít a gyógyszergyártó vállalatoknak gyorsabban és költséghatékonyabban bevezetni a piacra a létfontosságú gyógyszereket. A platform a kvantumtechnológia által inspirált technológia, a gépi tanulás, valamint a hibrid kvantummechanikai és a molekuláris kvantummechanikai szimulációk (QM/MM) kombinációjával alakítja át a gyógyszerkutatás folyamatát.

Az innovatív platform megkeresi és azonosítja azokat a „de novo” vezérmolekulákat, amelyek felhasználásával kifejleszthetők a napjaink legveszélyesebb betegségei ellen hatásos gyógyszerek. A platformmal kezdetben a széles körben elterjedt dengue-lázra keresnek gyógymódot. 

 

Míg más módszerekkel tízmilliós, a Fujitsu és a Polarisqb platformjával milliárdos nagyságrendben lehet vizsgálni a molekulákat. Amellett, hogy a rendszer több molekulát tud ellenőrizni, a piacon elérhető többi gyógyszerkutatási platformnál gyorsabban el tudja végezni ezt a feladatot. A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere tízezerszer gyorsabb a hasonló megoldásoknál, így 2-4 évről mindössze 8 hónapra rövidíti a vezérmolekulák megkereséshez és a gyógyszerfejlesztés első szakaszának megkezdéséhez szükséges időt. 

 

A vezérmolekulák azonosítása után a Polarisqb saját fejlesztésű gépi tanulási algoritmusa és QM/MM-szimulációi gyorsan felmérik, hogy a molekula rendelkezik-e minden olyan tulajdonsággal, amelyre egy gyógyszernek szüksége van a piaci bevezetéshez. A koronavírushoz hasonló járványok felhívják a figyelmet arra, hogy az eddiginél gyorsabb folyamatokra van szükség a gyógymód megtalálásához. Ez a platform az eredményes és gyors reagálásban segíti a gyógyszeripari vállalatokat.

 

 

Patrick Stephenson, a Fujitsu UK innovációért és egészségügyi ügyfelekért felelős igazgatója: „A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere úttörő technológiát képvisel. Izgatottan várom, hogy partnerünk, a Polarisqb közreműködésével hogyan sikerül ezzel a rendszerrel magasabb szintre emelnünk a gyógyszerkutatási folyamatot. A platform skálázásával a jövőben számos egyéb betegséggel szemben is szeretnénk felvenni a harcot, hogy a gyógyszerek gyorsabban és költséghatékonyabban eljussanak a betegekhez.” 

 

Dr. Shahar Keinan, a Cloud Pharmaceuticals cégből kivált Polarisqb vezérigazgatója: „A Polarisqb nagy várakozásokkal vesz részt a gyógyszerkutatást forradalmasító új platform fejlesztésében. Meggyőződésünk, hogy a gyógyszerek fejlesztése inflexiós pontot ért el. A kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika bevezetésével, a piaci igényekre reagálva, jelentősen növelni tudjuk mind a számítások sebességét, mind pedig  a vizsgálatnak alávetett lehetséges molekulák körét.” 

 

A jelenlegi kísérleti projekt célja az évente 100 millió fertőzést és 22 ezer halálesetet okozó dengue-láz gyógyítására megfelelő molekulák azonosítása. A dengue-láz ellen még mindig nem létezik az összes érintett esetében alkalmazható gyógymód, ezért tűzte ki a Fujitsu és a Polarisqb ezt a fontos célt a közös gyógyszerkutatási platform kísérleti projektjéhez. 

 

A partnerek arra számítanak, hogy 2020 májusára azonosítani tudják majd a dengue-láz gyógyszerének új vezérmolekuláit, amelyek felhasználásával a partnerek továbbléphetnek a gyógyszerkutatási folyamat következő szakaszába. Ezzel párhuzamosan a két vállat jelenleg gyógyszeripari partnerekkel együtt vizsgálja a későbbiekben megcélozható egyéb betegségek körét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európa hogyan őrizheti meg versenyképességét a felhő terén?

Tíz éve a vállalatok felhőre való átállása leginkább az adattárolást és a hálózati működést érintette. Azóta robbanásszerűen fejlődik a felhőalapú innováció, ám sok európai cég még mindig csupán a sávszélesség-bővítés és a költségmegtakarítás eszközeként tekint a felhőre.

2021. október 20. 12:39

A Verizon Business és a CareAR stratégiai partnerséget kötött

A Verizon Business és a CareAR, A Xerox Company stratégiai partnerséget jelentett be annak érdekében, hogy átalakítsa a CareAR által a terepen dolgozó szakemberek és ügyfelek számára nyújtott szolgáltatást és ügyfélélményt. A Verizon 4G, 5G hálózatait és közel valós idejű számítási technológiát a CareAR kiterjesztett valóság (AR) és mesterséges intelligencia (AI) alapú platformjával ötvözve a technikusok távolról és proaktív módon gyorsabban, okosabban és biztonságosabban oldhatják meg a szolgáltatási problémákat, ami teljesebb felhasználói élményhez vezet.

2021. október 20. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20