Mennyire fontos a testbeszéd az előadásokban?

forrás: Prím Online, 2020. március 17. 09:46

Nem is gondolnánk, hogy egy előadás során milyen fontos, hogy a megfelelő testbeszéddel kommunikáljunk. Nem elég csak a szavainknak illeszkednie a mondanivalónkhoz, hanem a gesztusainkkal is számtalan gondolatot, érzést közvetítünk a közönség felé. Ismerjük meg, hogy miért olyan fontos ez a nonverbális kommunikáció.

Már mielőtt megszólalsz

 

Mikor felmész a színpadra, már azelőtt kialakul egy kép a hallgatóságban rólad, mielőtt megszólalnál. Hiszen a külső, a mozgás, a testtartás mind olyan tényezők, amik befolyásolják valamilyen irányba a gondolatokat. Hogy ez mennyiben igaz rád, vagy sem, azt a beszédeddel már elkezded alátámasztani vagy épp lerombolni. A legjobb, ha hiteles maradsz, azaz végig megtartod azt a képet, ami a kezdetekkor kialakul. 

 

Nagyon sok előadó van, akik nem is gondolják, hogy mi is az, ami felépíti a kialakuló véleményt. Meglehetősen fontos, hogy a ruházat, a viselkedés, sőt, még a járás is árulkodik az ember valódi személyiségéről. Így, ha egy számodra fontos témáról szeretnél hitelesen és magával ragadóan beszélni, akkor tegyél meg mindent azért, hogy kellemes emlékként maradj meg a hallgatóságban. Az emlékezetes nem egyenlő azzal, hogy egy oda nem illő vagy épp túl merész ruhaválasztással próbálod ellensúlyozni a bizonytalanságod. Ezekre mindig nagyon figyelj oda, mert nem csak az múlhat rajta, hogy milyen előadóként emlékeznek rád, de még a beszéded mondanivalójának a fogadtatása is.

 

Ha többet szeretnél megtudni a nyilvános beszédről és annak fontosságáról, mibenlétéről, ismerd meg Dr Prezi könyvét!

 

A megfigyelés

 

Az emberek nagy része szereti alaposan megfigyelni a környezetét, az adott előadó gesztusait és mindent, amit fontosnak vél. Éppen ezért a megfelelő nonverbális kommunikáció elengedhetetlen eleme egy hatásos beszédnek. Vegyük például az öltözködést. Ha egy nívós és fontos eseményről szeretnél beszélni, azt mégsem egy tréningben vagy épp sportcipőben kellene megtenned, mert nincs harmóniában a mondanivalóddal. 

 

A legjobb, ha a testtartásod, a kézgesztusaid és persze a lábaid pozíciója is harmonikusan tükrözi azt, amit sugallni szeretnél. Ugyanez vonatkozik a mimikára, a hangsúlyra, hanglejtésre, de még az erősségére is. A mozgásod nagyon sokat elárul arról, hogy hogyan érzed magad. 


Például ha feszült vagy, akkor hiába nevetsz egy viccen, az kényszeredett lesz, és látni fogják, hogy gondolatban máshol jársz. Éppen ezért próbáld összhangba hozni a külsőd és a belsőd, azaz a testbeszéded is tükrözze azt, amit képviselsz. 

 

Kutatások bizonyítják, hogy ha valaki figyel a nonverbális jelekre, akkor hamarabb megtudja, hogy hogyan vélekedik a környezete. Ezzel nagyobb önbizalomra tehetsz szert, hiszen tudod dekódolni a jeleket, amiket feléd sugároznak!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09