Mennyire fontos a testbeszéd az előadásokban?

forrás: Prím Online, 2020. március 17. 09:46

Nem is gondolnánk, hogy egy előadás során milyen fontos, hogy a megfelelő testbeszéddel kommunikáljunk. Nem elég csak a szavainknak illeszkednie a mondanivalónkhoz, hanem a gesztusainkkal is számtalan gondolatot, érzést közvetítünk a közönség felé. Ismerjük meg, hogy miért olyan fontos ez a nonverbális kommunikáció.

Már mielőtt megszólalsz

 

Mikor felmész a színpadra, már azelőtt kialakul egy kép a hallgatóságban rólad, mielőtt megszólalnál. Hiszen a külső, a mozgás, a testtartás mind olyan tényezők, amik befolyásolják valamilyen irányba a gondolatokat. Hogy ez mennyiben igaz rád, vagy sem, azt a beszédeddel már elkezded alátámasztani vagy épp lerombolni. A legjobb, ha hiteles maradsz, azaz végig megtartod azt a képet, ami a kezdetekkor kialakul. 

 

Nagyon sok előadó van, akik nem is gondolják, hogy mi is az, ami felépíti a kialakuló véleményt. Meglehetősen fontos, hogy a ruházat, a viselkedés, sőt, még a járás is árulkodik az ember valódi személyiségéről. Így, ha egy számodra fontos témáról szeretnél hitelesen és magával ragadóan beszélni, akkor tegyél meg mindent azért, hogy kellemes emlékként maradj meg a hallgatóságban. Az emlékezetes nem egyenlő azzal, hogy egy oda nem illő vagy épp túl merész ruhaválasztással próbálod ellensúlyozni a bizonytalanságod. Ezekre mindig nagyon figyelj oda, mert nem csak az múlhat rajta, hogy milyen előadóként emlékeznek rád, de még a beszéded mondanivalójának a fogadtatása is.

 

Ha többet szeretnél megtudni a nyilvános beszédről és annak fontosságáról, mibenlétéről, ismerd meg Dr Prezi könyvét!

 

A megfigyelés

 

Az emberek nagy része szereti alaposan megfigyelni a környezetét, az adott előadó gesztusait és mindent, amit fontosnak vél. Éppen ezért a megfelelő nonverbális kommunikáció elengedhetetlen eleme egy hatásos beszédnek. Vegyük például az öltözködést. Ha egy nívós és fontos eseményről szeretnél beszélni, azt mégsem egy tréningben vagy épp sportcipőben kellene megtenned, mert nincs harmóniában a mondanivalóddal. 

 

A legjobb, ha a testtartásod, a kézgesztusaid és persze a lábaid pozíciója is harmonikusan tükrözi azt, amit sugallni szeretnél. Ugyanez vonatkozik a mimikára, a hangsúlyra, hanglejtésre, de még az erősségére is. A mozgásod nagyon sokat elárul arról, hogy hogyan érzed magad. 


Például ha feszült vagy, akkor hiába nevetsz egy viccen, az kényszeredett lesz, és látni fogják, hogy gondolatban máshol jársz. Éppen ezért próbáld összhangba hozni a külsőd és a belsőd, azaz a testbeszéded is tükrözze azt, amit képviselsz. 

 

Kutatások bizonyítják, hogy ha valaki figyel a nonverbális jelekre, akkor hamarabb megtudja, hogy hogyan vélekedik a környezete. Ezzel nagyobb önbizalomra tehetsz szert, hiszen tudod dekódolni a jeleket, amiket feléd sugároznak!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mire jó a biztonsági futártasak?

A biztonsági futártasak jó szolgálatot tehet, ha nem törékeny és nem ütésérzékeny árut kell szállítani, hiszen jóval kedvezőbb árfekvésű, mint más megoldások. Nézzük, milyen előnyökkel jár a biztonsági futártasak használata! 

2020. március 23. 09:16

Mi jöhet még jól a medencénél? - Medence kiegészítők

A megfelelő medence megvásárlása csak az első lépés az örömteli fürdőzés felé, számos olyan medence kiegészítő van még, amik használata szükséges lehet a mindennapokban, esetleg még több élményt nyújtanak a pancsolás során. Nézzük, mi jöhet még jól a medencénél! 

2020. március 18. 15:57

Mennyire fontos a testbeszéd az előadásokban?

Nem is gondolnánk, hogy egy előadás során milyen fontos, hogy a megfelelő testbeszéddel kommunikáljunk. Nem elég csak a szavainknak illeszkednie a mondanivalónkhoz, hanem a gesztusainkkal is számtalan gondolatot, érzést közvetítünk a közönség felé. Ismerjük meg, hogy miért olyan fontos ez a nonverbális kommunikáció.

2020. március 17. 09:46

Felhasználóbarát felületek a hatékony kereskedéshez

A lehető leggyorsabb és legkönnyebben kivitelezhető tőkepiaci kereskedéshez értelemszerűen olyan felületekre van szükség, amelyek kellőképpen támogatni tudják ezeket a törekvéseinket.

2020. március 17. 09:37

Gondozd területed szakszerűen Rain Bird szórófejekkel

Az öntözőrendszerek hasznos munkát végeznek a mezőgazdaságban és a különböző parkok, illetve füves sportpályák szakszerű ápolásában is. Segítségükkel költséghatékonyabb öntözés biztosítható, hiszen az öntözőrendszerek kevesebb vizet használnak. Ismerd meg a Rain Bird szórófejek előnyeit, és gondozd területed hatékony megoldásokkal!

 

2020. március 17. 08:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás