A HP 3D nyomtatással küzd a koronavírus ellen

forrás: Prím Online, 2020. március 26. 12:59

A HP és digitális gyártási közössége a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek kihasználásával járul hozzá a COVID-19 járvány elleni harchoz. A 3D nyomtatással foglalkozó csapatok a rendelkezésre álló technológiát, tapasztalatot és gyártási kapacitást arra használják fel, hogy a vírus elleni védekezésben elengedhetetlen alkatrészeket készítsenek.

Több mint 1000 darab, 3D nyomtatással készült elem már eljutott a vírus ellen küzdő kórházakba. A HP 3D K+F központjai Barcelonában, az oregoni Corvallisban, San Diegoban és a Washington állambeli Vancouverben folyamatosan együttműködnek partnereikkel világszerte, hogy növeljék a termelést és a legszükségesebb alkatrészeket eljuttassák a megfelelő helyre. Az első jóváhagyott és legyártott eszközök között megtalálhatók védőmaszkok, arcvédő pajzsok, maszk rögzítők, orrtisztítók, higiénikus ajtónyitók és lélegeztetőgép-alkatrészek is.  A HP számos ország egészségügyi hatóságaival és iparági szakértőivel együttműködik a hatékony és egységes fellépés érdekében.

 

„A HP és a digitális gyártási partnerei is részt vállalnak az elmúlt évtizedekben példa nélküli vírus elleni harcban. Határokon és iparágakon átívelő együttműködésekkel határozzuk meg a legkeresettebb alkatrészeket, jóváhagyatjuk a terveket és azonnal legyártjuk ezeket 3D nyomtatással – mondta el Enrique Lores, a HP elnök-vezérigazgatója. – Nagyra értékeljük a munkavállalóink, a partnereink, az ügyfeleink és a HP közösség minden tagjának fáradhatatlan munkáját, amellyel az egészségügyi dolgozókat támogatják.”

 

3D nyomtatott eszközök a koronavírus visszaszorításáért

A HP gyártási partnereinek globális hálózata azért dolgozik, hogy biztosítsa a 3D nyomtatással előállított alkatrészek elérhetőségét világszerte.

 

Az első jóváhagyott és legyártott kiegészítők között hasznos mindennapi eszközök találhatók.

  • Alternatív ajtónyitó: A kilincsek a kórokozókkal leginkább fertőzött felületek közé tartoznak az otthonokban, kórházakban, gyárakban vagy szociális intézményekben. Ezzel a kiegészítővel az ajtók könnyedén, a fertőzés minimális kockázatával nyithatók- és csukhatók könyökkel is. 
  • Maszk rögzítő: A kórházi személyzet gyakran kénytelen hosszú időn keresztül védőmaszkban dolgozni. Ez a csat kényelmesebbé teszi a maszkokat és csökkenti a fülek terhelését. 
  • Arcvédő pajzs: Az arcvédő pajzsok a legkeresettebb egyéni védőeszközök közé tartoznak. A pajzsot rögzítő szíj garantálja a tartást és a kényelmes viseletet.

 

Számos további eszköz jelenleg is tesztelés alatt áll, ezek gyártása hamarosan elkezdődhet.

  • Lélegeztető berendezések: A 3D nyomtatással gyártott elemek bekerülnek a mechanikus lélegeztető ballonokba, amelyeket a koronavírusos megbetegedésben szenvedők rövid távú sürgősségi ellátására használnak. Az egyszerűsített kialakítás egy erősebb és kevésbé összetett működésű eszköz összeállítását teszi lehetővé, amely így gyorsabban szolgálatba állítható.
  • FFP3 típusú maszkok: A koronavírusos betegek ellátását végző egészségügyi dolgozóknak hatékony védőeszközökre van szüksége, ilyenek az FFP3 maszkok. A HP több különböző, kórházi használatra alkalmas védőmaszk jóváhagyását kérte, amelyek hamarosan elérhetővé válhatnak.

 

Számos alkatrész terve elérhető lesz

A HP és a partnerei a vonatkozó weboldalon ingyenesen elérhetővé és letölthetővé teszik számos olyan alkatrész jóváhagyott tervét, amelyeknek összeszerelése egyszerűen házilag is megoldható.  

 

Azok a 3D tervezők és alkotók, akik szeretnének a koronavírus elleni harcban részt venni, ezen a weboldalon tehetik közzé új ötleteiket és applikációikat.   

 

A 3D-nyomtatott alkatrészek beszerzése

Az applikációk fejlesztéséhez való segítség és alkatrészek beszerzése ezen a weboldalon, egy előzetes regisztrációt követően érhető el.

 

A HP kiterjedt nemzetközi 3D Nyomtatási és Digitális Gyártási Partnerhálózata egy magasabb szintre lép, hogy a beérkezett megrendeléseket teljesíteni tudja és ezzel is támogassa az egészségügyet a világ számos pontján. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05