Következetes felhőmenedzsment

forrás: Prím Online, 2020. április 3. 10:27

A Dell Technologies legújabb tanulmánya szerint a többfelhős rendszerek egységes felügyelete csökkenti az informatikai költségeket, növeli az adatbiztonságot és felgyorsítja az innovációt.

Az Enterprise Strategy Group a Dell Technologies megbízásából készített jelentést a többfelhős rendszerek* összetettségéról és költségeiről. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a következetesség és az egységes felügyelet kialakítása hogyan teremthet értéket egy cég vagy szervezet számára, valamint segítséget nyújthat azon vállalatok számára, akik felhőstratégiájuk kialakításán dolgoznak. A jelentés ugyanakkor rámutat, hogy a felhő alapú rendszerek lehetséges előnyei és a jelen valóság között még hatalmas szakadék tátong.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a cégek és szervezetek ugyan felismerték a többfelhős rendszerekben rejlő értékeket, ám számos tennivalójuk van még. A közép- és nagyvállalatok vezető technológiai döntéshozóinak közel 80 százaléka szerint nagy érték rejlik a hibrid rendszerekben, mégis csupán a válaszadók 5 százaléka mondta, hogy vállalatánál sikerült kialakítani egy egységes hibrid felhőt. A vezetők hisznek a technológiában és a stratégiában, de küzdenek annak összehangolt és hatékony kialakításával, és gyorsan kellene lépniük a megvalósítás érdekében.

 

A szakadék talán annak a megközelítésnek a következménye, amelyet a cégek eddig alkalmaztak a felhőstratégiájukat illetően. Legtöbbször nem egy összehangolt, átgondolt és központosított stratégiával indítottak, hanem szinte minden vállalat egy kevésbé egységes, organikus irányt követett a többfelhős rendszerek bevezetése során. Ennek következménye, hogy kénytelenek a szervezeten belül alkalmazott megközelítés összehangolásán utólag dolgozni.

 

 

A következetes hozzáállás előnyei

Az adatokból más érdekes tendenciák is kirajzolódnak. Az egységesítés és a következetes hozzáállás leegyszerűsíti az informatikai rendszerek felügyeletét, az előnyök azonban jóval túlmutattak a ledolgozott óraszám csökkenésén.

 

A jelentés legérdekesebb megállapításai:

  • Az egységes felügyelet csökkenti a költségeket. A megkérdezett szervezetek szerint a privát és a nyilvános felhők egységes felügyelete várhatóan átlagosan 19 százalékkal csökkenti az informatikai költségeket.
  • Egységes adatvédelemmel nagyobb biztonságban vannak az adatok. A vállalatok a privát- és nyilvános felhőkörnyezetekben alkalmazott egységes felügyeleti eszközök használatától átlagosan 30 százalékos csökkenést várnak a biztonsági fenyegetések, az alkalmazásleállások és más, a nyilvános felhőben tárolt adatokra hatást gyakorló események számában.
  • Az egységesítés a fejlesztők számára is előnyös. A megkérdezett szervezetek 96 százaléka szerint a privát és a nyilvános felhők egységes informatikai felügyelete várhatóan könnyebbé teszi a fejlesztők számára a kódok élesítését.
  • A központosítás akár az innováció forrásává is válhat. A megkérdezett cégek és szervezetek 74 százaléka szerint a privát és a nyilvános felhők egységes informatikai felügyelete várhatóan megnöveli az innováció sebességét.

 

A felhőstratégia és a felügyeleti eszközök központosítása egyrészt rendkívül hasznos az informatikai részlegek számára, másrészt a stratégia legnagyobb nyertesei a végfelhasználók és maga a vállalkozás lehetnek.

 

A szakadék áthidalása

A jelentés azt is megmutatja, mekkora utat kell még sok vállalatnak bejárnia ahhoz, hogy elérjék a többfelhős rendszerekkel kapcsolatos céljaikat. Egyértelműen ismerteti azt is, hogy azok a vállalatok, amelyek készek voltak befektetni a megfelelő – modern, jól teljesítő, egységes – helyszíni infrastruktúrába, megerősítették pozíciójukat és üzleti eredményeiket. Ellenben azoknak a vállalatoknak sem késő rendet és központosított stratégiát vinni a felhőalapú rendszerekbe, vagy megerősíteni az adatközpontot, akik még ezt nem tették meg.

 

A kutatásról

A teljes jelentés itt olvasható. A Dell Technologies, a VMWare és az Intel Corporation által megrendelt, „The Cloud Complexity Imperative: Why Organizations Must Unify and Simplify the Management of their Sprawling Multicloud Environment” (A felhő összetettségének fontossága: miért szükséges a szervezeteknek egységesíteni és egyszerűsíteni burjánzó többfelhős környezeteiket) című ESG-tanulmány, 2020. február. Az eredmények egy olyan felmérésen alapulnak, amelynek a részeként 11 ország 1257 informatikai döntéshozóját kérdezték meg, és nyilvános felhőinfrastruktúrákat és modern helyszíni privát felhőinfrastruktúrákat is magukban foglaló egységes üzemeltetési rendszerek teljesítményértékelését is figyelembe veszik. A tényleges eredmények eltérhetnek a tanulmányban foglaltaktól.

 

_____________

* A jelentés a hibrid felhőt úgy határozza meg, mint egy rendszert, amelyben egységesen felügyelhető több nyilvános és privát felhő.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 3D technológiát és a távoktatást támogatja az Alza

Ha már egyszer rákényszerültünk a modern technológiák alkalmazásának kiterjesztésére az oktatásban, miért ne csináljuk teljes erőbedobással? Ez járhatott az Alza online áruház vezetőinek fejében, amikor bevezették 3D nyomtatókra vonatkozó kölcsönprogramjukat az iskolák számára. Az Alza térítésmentesen bocsát 3D nyomtatókat iskolák rendelkezésére egy fél évre. Az iskoláknak annyi a dolguk, hogy jelentkezniük kell a programra. 

2020. szeptember 25. 18:01

Megújította high-tech oktatási és innovációs központját az OTP Fáy András Alapítvány

Több mint másfél milliárd forintból megújult és high-tech funkciókkal bővült a fővárosi Diplomata-negyedben található OK Oktatási és Innovációs Központ. Az OTP Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye az örökségvédelem jegyében a különleges szecessziós-stílusú építészeti értékeket megőrizve, a múlt hagyományait ötvözi a minden igényt kielégítő csúcstechnológiával és modern belsőépítészeti megoldásokkal. A felújított villaépület kertjében „a haza mindenesének” nevezett Fáy András nemrégiben leleplezett zsáner bronzszobra mellé leülhetnek a látogatók, és akár szelfizhetnek is a reformkori államférfi szoborba öntött alakjával, amely szintén a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja.

2020. szeptember 25. 16:33

Hiperautomatizált hálózatot hozna létre a Huawei

Hihetetlen növekedési potenciál előtt áll az ICT-szektor azáltal, hogy egyre több kormányzat és vállalat digitalizál és alkalmazza az intelligenciát – hangsúlyozta Guo Ping, a Huawei Technologies elnöke a vállalat legfontosabb stratégiai irányait ismertető beszédében, a Sanghajban megnyílt Huawei Connect 2020 rendezvénysorozaton. A Huawei a hálózatokra, a számítási képességre, a felhőszolgáltatásokra, a mesterséges intelligenciára és az összekapcsoltságra fókuszál a jövőben, és ezeken az üzleti területeken fektet be elsősorban. A Huawei többek között egy olyan hiperautomatizált hálózatot hozna létre, amely mindenhonnan elérhető gigabitest hozzáférést kínál. 

2020. szeptember 25. 13:50

Home office-ban sem lehetetlen visszarázódni a munka világába

Gyermekvállalás, betegségből való felépülés vagy akár tanulással töltött évek után nem könnyű visszatérni a munka világába. Az újrakezdőknek segít a Morgan Stanley Return to Work – Vissza a munkába! nevű programja. A globális pénzintézet budapesti informatikai és elemző központja immár ötödik éve várja az újrakezdőket. A program segítségével azok is sikeresen rázódtak vissza a munka világába, akik a tavaszi lezárások miatt főként virtuálisan tudtak kapcsolatot tartani új kollégáikkal és mentoraikkal.

2020. szeptember 25. 12:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás