Így lehet eredményes az egyetemek alapítványi működése

forrás: Prím Online, 2020. április 9. 11:40

A Corvinus után újabb hat magyarországi egyetem működési és finanszírozási modellváltását jelentette be a kormány. Július 1-jétől több, mérnökképzést is folytató felsőoktatási intézmény alapítói és fenntartói joga kerül át alapítványi kézbe. A műszaki pályaorientáció népszerűsítésében aktív szerepet vállaló Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) támogatja ezt az átalakulást, ugyanakkor felhívja a figyelmet a finanszírozás biztos alapjainak megteremtésére, illetve az egyetemek szabadabb, rugalmasabb működésének fontosságára az új struktúrában.

Az EJMSZ állásfoglalásában kitér arra, hogy a finanszírozási rendszer kialakítása alapvetően befolyásolhatja a modellváltás sikerességét. A Corvinus példáján jól látható, hogy az egyetem pénzügyi stabilitását széles és biztos alapokra kell helyezni. A nem várt gazdasági helyzetek gyökeresen átrendezhetik a korábban jól teljesítő cégek anyagi helyzetét is, ami negatívan hathat a támogatott egyetem működésére. A Szövetség megállapítása szerint biztos forrást kell a felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátani, hogy egyenletes, a gazdasági ciklusoktól mentes működési feltételeket lehessen számukra garantálni.

 

Az EJMSZ ugyanakkor úgy látja, hogy az alapítványi működés kiszabadítja az egyetemeket az államháztartás szabályozásai alól. Ennek megfelelően az eddigi kötelező közbeszerzési eljárások helyett az intézmények a korábbinál lényegesen szabadabb, rugalmasabb beszerzéseket folytathatnak, amelyek átfutási ideje jelentősen lerövidül és a költségek is visszatérnek a normális piaci keretek közé.

 

Másrészt az állami köldökzsinór lazulása miatt el lehet majd térni a „hivatalos” bértábláktól az egyetemeken. A Szövetség úgy véli, hogy ez a fordulat nyilván olyan fizetéseket jelenthet a jövőben, amelyek a versenyszférában is megállhatják a helyüket. A szakképzésben felszabadított oktatói bérek példája mutatja a módszer sikerét, vagyis ezt a kedvező folyamatot mindenképp tovább kell vinni!

 

Nem utolsó sorban az alapítványi forma nagyobb működési szabadságot adhat az egyetemeknek a humanpolitikai kérdések kezelésében is.  Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség szerint ez változásokat hozhat a kinevezéseknél, miután az eddigi, statikus szempontok (publikációk száma, impact factor, eltöltött évek száma) mellett az oktatói és műszaki alkotói rátermettség is szerepet kap a kiválasztás során. Sőt ennek a változásnak köszönhetően megnyílhat az út az ipari vállalatok vezető szakemberei előtt az oktatói státuszok felé.

 

Mindent összevetve az EJMSZ támogatja az alapítványi átalakulásokat és felajánlja segítségét, hogy a részletek kidolgozásában tevőlegesen is segítse a folyamat sikeres végig vitelét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09