Hatalmas megtakarítást hozhat az épületek automatizálása

forrás: Prím Online, 2020. április 27. 16:59

Csökkenő költségek, hatékonyabb mérnökök és fejlesztők, sokkal több információ a helyes döntések meghozatalához – többek között ezekkel az előnyökkel jár egy épületüzemeltetési rendszer felújítása, illetve az épületautomatizálási megoldások alkalmazása. A Schneider Electric IoT-ra (dolgok internete) és a felhő technológiára épülő EcoStruxure rendszerei közel harmadával csökkenthetik a nem tervezett karbantartások számát.

Egy épület esetében a teljes élettartamra vetített költségek mindössze 25 százalékát adják az építés során keletkező kiadások, a fennmaradó tétel pedig az üzemeltetésből áll össze. A működési költségek lefaragása érdekében célszerű időnként felülvizsgálni az alkalmazott épületüzemeltetési és -automatizálási megoldásokat és átgondolni, milyen előnyökkel járhat az új technológiák alkalmazása. 

 

Egy ilyen folyamat során az egyik leggyakoribb kérdés, hogy amennyiben a meglévő rendszerek eddig megfelelően működtek, miért kellene most modernizálni azokat? Nos, a régebbi, esetleg már több évtizedes megoldások teljes memóriakapacitása a mai viszonyokhoz képest rendkívül kicsi, a korszerű rendszerek bevetéséhez pedig hálózati kapcsolatra, illetve az épületautomatizálást biztosító szerverek megfelelő teljesítményére van szükség. Korlátozott számítási kapacitással nem lehet fejlett, a működési költségek, vagy éppen az energiafelhasználás csökkentését szolgáló rendszert megvalósítani. 

 

 

A felújítás költségvetése szempontjából egy másik sarkalatos kérdés, hogy vajon a teljes régi rendszert le kell cserélni és lényegében nulláról kell egy új infrastruktúrát kiépíteni, vagy hasznosíthatók a meglévő megoldások? Amennyiben nyitott architektúrájú az eddig használt rendszer, akkor nem feltétlenül van szükség teljes cserére, hiszen például a Schneider Electric EcoStruxure megoldásai nyílt jellegük miatt alkalmasak arra, hogy integrálják őket létező struktúrákhoz. Úgy lehet tehát megvalósítani velük a modernizációt, hogy a berendezések, érzékelők jelentős részét nem kell lecserélni. Ezzel a megoldással egy teljes körű csere költségeinek töredékéért lehet megvalósítani az épületautomatizálás korszerűsítését.

 

Az ilyen jellegű fejlesztéseknek számos előnyük van: az épületek tulajdonosai és üzemeltetői a korábbinál jóval nagyobb kontrollt szerezhetnek a létesítmények fölött, csökkenthetik a költségeiket, az energiafelhasználást és nem mellesleg a mérnöki, programozási feladatokhoz szükséges időt is lerövidítheti, hatékonyabbá teheti a szakemberek munkáját, ami összességében újabb megtakarítást eredményezhet. 

 

 

„Becslések szerint az épületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál 82 százaléka jelenleg kihasználatlan (ideértve az ipari, gyártási területeket kiszolgáló épületeket is). Ezen segíthetünk olyan digitális megoldásokkal is, melyekkel az üzemeltetés, működés során keletkező elképesztő mennyiségű adatot hasznosítani lehet a fenntarthatóbb, költséghatékonyabb sőt, komfortosabb működés érdekében. A rendszereinkből gyűjtött adatok alapján az épületek hatékonyabb üzemeltetését támogató megoldásunk segítségével az energiaköltségek esetében átlagosan 20 százalékos megtakarítást értek el” - mutatott rá Racsek Dániel, a Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

 

Az IoT-technológiára és a felhőszolgáltatásokra épülő EcoStruxure Building Advisor rendszerrel átlagosan csaknem 30 százalékkal csökkenthető a nem tervezett karbantartások száma, és előre ütemezhetők a szervizelések. A szoftverrel ezenkívül a fűtő-hűtő- és szellőztetőrendszereket érintő rejtett költségek több mint 80 százaléka is beazonosítható. A cégek így nem használnak feleslegesen energiát, ezáltal pedig költségeket takarítanak meg, miközben az alaptevékenységükre tudnak koncentrálni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

A Brancs tőkegyűjtő portál első nagy dobásai

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek: egy nemzetközi kiugrás előtt álló magyar találmány, amely újrahasznosított PET palackokból készít nyomtatószálat, és az első hazai felnőtt szörp, amely az áfonyás íz mellé alkoholos “cselt” is bevet.

2022. június 30. 21:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24