Az ABB technológiáival közlekednek a Stadler jövőbeni vonatai

forrás: Prím Online, 2020. május 12. 09:47

Az ABB több mint 180 millió dollár értékű megbízást kapott a svájci vonatgyártó cégtől, a Stadlertől. A rendelések alapján az ABB csúcstechnológiai szintű berendezéseket szállít 160 db vonatszerelvényhez és mozdonyhoz Európában és Észak-Amerikában. Az ABB akkumulátor- és vontatási rendszerei elősegítik a dekarbonizációs célok elérését, és támogatják az átállást a fenntarthatóbb e-mobilitásra. 

A rendelések szerint az ABB vontatási berendezést szállít az Egyesült Királyságban működő Wales&Borders vasúti franchise vállalat 71 vasúti szerelvényéhez. A vontató berendezés a felsővezetékről, a generátorról vagy az akkumulátorból érkező villamos energiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas, megfelelő feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A 71 szerelvény közül 24 olyan fejlett technológiával lesz felszerelve, amellyel a szerelvények három üzemmódban is működhetnek, azaz a vonat hajtásához szükséges villamos energia a hosszláncrendszerű felsővezetékről, a dízelgenerátorról és az akkumulátorokról is biztosítható. 

 

 

 

A lítiumion-akkumulátorcellákra épülő, nagy teljesítményű energiatároló rendszert Svájcban, az ABB badeni üzemében gyártják.  Az innovatív rendszerrel a nem villamosított vágányszakaszokon a szerelvény a dízelmotor bekapcsolása nélkül tud közlekedni, ennek köszönhetően jelentős költségmegtakarítás érhető el, csökkenthető az ökológiai lábnyom, és a villamosítási igény is.   

A Stadler által gyártott, 36 db CITYLINK járműcsaládba tartozó vasút-villamost (tram-train) az ABB vontató berendezésével és energiatároló rendszereivel fogják felszerelni. A fejlesztéssel egyrészt csökkenteni kívánják a káros anyagok kibocsátását a walesi Cardiffban és környékén, másrészt kiváltják a jelenlegi dízelvontatású járműflottát. A vasút-villamosok a villamosított vágányszakaszokon a felsővezetékről érkező villamos energiával üzemelnek, míg a nem villamosított szakaszokon akkumulátoros üzemmódban közlekednek.   

 

 

 

A walesi projekten túl, a vontató berendezéseket több mint 100 darab, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Kanadában és az Egyesült Államokban közlekedő regionális vasúti szerelvényre és mozdonyra is telepíteni fogják, amivel javítani lehet a szolgáltatás minőségét, gyorsabbá tehetők a csatlakozások és bővíthető a fenntartható elővárosi forgalom is. 

 

Magyarországon nyolc darab, az ABB berendezéseivel felszerelt „motorvonat” fog közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között, várhatóan 2021 szeptembertől. A Szeged–Hódmezővásárhely tram-train egy jelenleg építés alatt álló vasút-villamos rendszer a két település között. A kialakítandó tram-train közlekedés célja a vasúti infrastruktúra igénybevételével olyan közlekedési rendszer létrehozása, mely hozzájárul a közösségi közlekedés versenyképességének megtartásához, javításához, valamint lehetővé teszi a közúti gépjárműforgalom és az általa okozott környezeti terhelés csökkentését is. Ez a kedvezőtlen vonalvezetésű nagyvasúttal csak oly módon megvalósítható, ha összekötik a villamosközlekedéssel, így biztosítva a városok központjai között gyors és főként átszállásmentes kapcsolatot. 

 

„Az ABB a svájci Badenben nemrég átadott gyártóüzemével tovább erősítette technológiai és piaci vezető szerepét a fenntartható mobilitás terén.  A jövőben a teljes vontatási láncot egyetlen forrásból tudjuk majd szállítani az ügyfeleink számára” – nyilatkozta Morten Wierod, az ABB „Hajtások” üzletágának vezetője. „Az ABB sokéves tapasztalattal rendelkezik az alkalmazások széles köre, így többek között a villamosenergia-hálózatokat és a napenergia-rendszereket támogató energiatárolási rendszerek fejlesztése és gyártása terén. A Stadlerrel együttműködve most sikeresen fejlesztettünk ki energiahatékony és korszerű vontatási berendezéseket korszerű vonatok akkumulátoraihoz.” 

 

Az energiatárolási rendszerek napjainkban szerves részévé válnak a vasúti járműveknek, és kulcsszerepet játszanak a fenntartható közlekedés megteremtésében. Ezen technológiák növekvő mértékű alkalmazása segíti a közlekedés dekarbonizálását, és számos előnnyel jár. Az előnyök között említést érdemel, hogy javítja az energiahatékonyságot, növeli az üzemeltetés rugalmasságát, csökkenti a pályamenti infrastruktúra költségeit, valamint a tulajdonlási költségeket is. Az ABB komoly hagyományokkal rendelkezik a vasúti szektor számára szállított innovatív és energiahatékony technológiák terén, és jelentős múltra tekinthet vissza a városi, intercity és nagysebességű vasúti hálózatok alkatrészeinek és alrendszereinek gyártása és szervizelése terén mind a vasúti infrastruktúra, mind a gördülőállomány tekintetében. Az ABB ügyfelei számára a vasúti berendezések és rendszerek teljes élettartamát átfogó szerviztámogatás is kínál. A globális telepített bázisához karbantartást és felújítást is nyújt. 

 

Képek: Stadler

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyártás COVID-19 idején

Bizonytalan időkben az emberek szívesen hallgatják meg mások történeteit. Megnyugtatásra, inspirációra és közösségi érzésre vágyunk; tudni, hogy nem vagyunk egyedül azokban, amiket átélünk, megérteni, mások hogyan boldogulnak. Ezt szem előtt tartva olyan történeteket osztunk meg, amelyekben azt mutatjuk be, hogy gyártók világszerte miként birkóznak meg a COVID-19 világjárvány okozta helyzettel és milyen intézkedéseket hoztak alkalmazottaik biztonsága és vállalkozásuk életképességének megtartása érdekében. 

2020. szeptember 26. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás