Hogyan hat a COVID-19 az online szerencsejáték iparra?

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 09:46

A COVID-19 alaposan átírta mind az élő játéktermek, mind az online kaszinók  iparának életét. A vendéglátóhelyek, kártyatermek, pubok bezárni kényszerültek, a hotelekben pedig visszaesett a forgalom. Rengeteg cég állt át online működésre. Azok is megjelentek az online térben, akik eddig inkább élőben pókereztek, fogadtak, ruletteztek.

A COVID-19 gazdasági hatásai

 

Ma már egyértelműen látszik: a COVID-19 komoly gazdaság visszaesést okozott. A legnagyobb vesztesnek egyértelműen a turisztikai, azon belül is a vendéglátó-ipari szektor látszik. A pubok, kocsmák, közösségi terek még nagyon hosszú ideig nem üzemelhetnek teljesen zavartalanul.

 

A válságot a hotelek is megérezték. Itt könnyebb a helyzet, hiszen sok országban már elindult a belföldi turizmus, ezt talán csökkenti egy kicsit a hotelek, főleg a 3*-os intézmények veszteségét. Kérdéses azonban, hogy a nagyobb luxus szállodák, vagy a tematikus hotelek szolgáltatásai mikor állhatnak teljesen helyre. A zárt wellness-részlegek, belső bárok és velük a kaszinók is jó ideig zárva maradhatnak még.

 

Az embereknek még nem ajánlatos zárt térben sok időt együtt tölteni. A vírus ezért a magyar online kaszinók világában is éreztette a hatását. Sokan itt játszottak, miután kiszorultak a fizikai térből.

 

A koronavírus és az internet

 

A szociális izoláció komolyan éreztette a hatását, az Internetforgalom 20%-kal ugrott meg Magyarországon, egyetlen hét alatt. Az otthon maradó emberek jelentős része pedig a virtuális játékok világában menekült. Ez amiatt volt lehetséges, mert:

 

      a vírushelyzet miatt sokaknak, főleg a fiatalabb, gyermektelen generációnak sok ideje szabadult fel,

      nem volt más szórakozási lehetőség. A színházak, mozik, koncerttermek zárva maradtak.

      azok szorultak leghamarabb izolációba, akik egyébként is online végezték a munkájuk egy részét. Voltak, akik ekkor kezdték államilag támogatott kurzuson bővíteni az IT-s ismereteiket.

 

Olyanok is nagy számban fedezték fel az online játékok világát, akik egyébként nem ültek volna csupán szórakozni a gép elé. Ezeknek az embereknek gyakran számítógépük sem volt otthon: okostelefon, esetleg tablet segítségével meg tudták oldani a napi feladatokat, és szórakozást. Ezzel pedig megnőtt a mobil platformok szerepe a weboldalak, alkalmazások terén.

 

Esport a karanténban

 

A szociális izoláció miatt elmaradtak a legnépszerűbb sportversenyek is. Ez nem csak a fogadóirodáknak jelentett hatalmas kiesést. Az online sportfogadás  is csak most kezd magához térni - Magyarországon például már szervezik az első, szigorúan zárt kapus galopp- és ügetőversenyeket.

 

Erre a helyzetre kínált megoldást az esport. A virtuális agárversenyek, FPS rendszerű videojátékok, ügyességi és stratégiai játékok a jelenleg is a virágkorukat élik. Vannak, akik a “hagyományos” sportágak: a foci, kézilabda, lovaglás leállása miatt sportolóként is a virtuális játékban keresik a kihívást. Sok online fogadóiroda maga is hirdetett versenyeket. Ha nincs játék, nincs mire fogadni. Ha viszont van, az élet mehet tovább.

 

Az online kaszinók helyzete

 

Ezeknek a szolgáltatóknak helyzete a COVID-19 válság idején nem csak azért volt speciális, mert sokan itt pótolták az élő termek nyújtotta élményeket. Nagyon sokan kerültek rossz anyagi helyzetbe a válság miatt. Emiatt sokan menekültek az internetes szerencsevadászat sokszor csalfa remény felé - summázza a helyzetet Sultés Szilvia, szerencsejáték szakértő.

 

A virtuális játéktermek egy asztal mellé ültették az állását vesztett vendéglátóst, a home office-ban unatkozó szakembert, és azt a réteget is, aki az élő pókerasztalt cserélte internetes szerencsejáték-élményre.

 

 

A COVID-19 hosszú távú hatása a szerencsejátékra

 

Egyre többen és egyre magasabb szintű felhasználói és játékosi ismeretekkel vannak tehát jelen az online térben. A virtuális rulett asztalnál ma már ott játszik az a cégvezető, aki most nem tudja megejteni a szokásos Las Vegasi szerencsevadász körútját, ott az informatikus, aki a szünetét tölti a játékasztal mellett, és ott az is, aki jövőt remél a pörgetéstől.

 

A virtuális kaszinóknak fel kell nőnie ehhez a változatos és összetett közönséghez, úgy, hogy a fizetőképes vendégeik között egyre több lesz a vírusból tulajdonképpen profitáló IT szakember.

Ettől a fejlődéstől azt várhatjuk:

 

      Technikailag fejlettebb online játékipart kapunk, 3D kaszinókkal, közösségi szerencsejátékkal, gyors, videojátékos elemekkel is izgalmasabbá tett játékokkal.

      Nő a fair szerencsejáték és a függőség megelőzésének szerepe.

      Többet kell beszélnünk az online szerencsejátékról, amely ma már nem kisszámú, elszigetelt ember szenvedélye, hanem széles társadalmi rétegek öröme.

 

Konklúzió

 

A virtuális játékok a válság haszonélvezőinek tűnnek. Izgalommal várhatjuk az ennek köszönhető újításokat. A fejlődés azonban felelősséggel jár. Bízzunk benne, hogy a szolgáltatók okosan élnek a szerencsével.

 

Képek: freepik.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A régió egyik legnagyobb social impact befektetését kapta a Green Fox Academy

450 millió forintos befektetést biztosít az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a Green Fox Academynek. Az Impact Ventures egy impact (társadalmi hasznosságú) befektetési alap, amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásoknak nyújt kockázati tőkét, amelyek az üzleti eredmények mellett pozitív társadalmi hatást fejtenek ki. A mostani befektetés az egyik legnagyobb régiós dedikált impact befektetés. 

2020. május 28. 19:13

Évet értékelt és előrejelzést adott a magyarországi Bosch csoport

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója, miután 2020 márciusától több hazai telephelyén az ipari tevékenységet átmenetileg csökkentette, sőt bizonyos esetekben felfüggesztette, a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készül. A termelés átmeneti mérséklésével a vállalat a gépjárművek iránti kereslet - különösen Európában tapasztalható – nagymértékű csökkenésére, valamint az autógyárakban folyó termelés ezzel összefüggő leállítására reagált. A gyártási kapacitás kiegyensúlyozottságának érdekében a vállalatcsoport számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjon munkatársai egészségének védelméről a koronavírus-járvány időszakában is.

2020. május 28. 17:40

A koronavírus elhozta az e-aláírás forradalmát

Globális robbanás zajlik az e-aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt - egyelőre ideiglenesen - változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

2020. május 28. 16:11

7,68 TB kapacitású adatközponti SSD-ket mutatott be a Kingston

A Kingston Digital bemutatta adatközponti meghajtóinak 7,68 TB* kapacitású változatát, melyek közül a Data Center 500R (DC500R) és 450R (DC450R) SATA modellek szállítását már meg is kezdte. A DC1000M 7,68TB U.2 NVMe szállítása pedig júniusban indul. A nagyobb tárkapacitású SSD-k szigorú szolgáltatásminőségi (QoS) követelményeket teljesítve, alacsony késleltetés mellett kiszámítható I/O-sebességet nyújtanak az NVMe és/vagy SATA technológiával működő adatközpontokban.

2020. május 28. 14:47

Az AOC tíz új P2 sorozatú monitorral bővíti ki üzleti monitorkínálatát

A nagyobb méretű, fejlett csatlakoztathatósággal és képminőséggel rendelkező monitorok iránti növekvő igények korában a kijelzőkre szakosodott AOC bejelenti a professzionális felhasználóknak szánt új, P2 sorozatú monitorait. A kijelzőméretek a 21,5 hüvelykes képátlótól a (54,7 cm), 23,8 (60,4 cm) és 27 hüvelykes kápátlón (68,6 cm) át az ultraszéles 34” (86 cm) képátlóig terjedő széles skála lefedésével az AOC elismeri a felhasználók igényei és egyéni beállításai eltérőek.

2020. május 28. 13:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás