Home office és a mögötte rejlő nehézségek

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 13:52

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

Egy irodai munka otthonról való elvégzéséhez technikai oldalról nincs másra szükség, mint egy laptopra és szélessávú internetkapcsolatra, nem igaz? Gyakorlatilag igen, pontosan ez a helyzet. Korunk elengedhetetlen kütyüi közé tartozik egy erős PC/laptop, egy okostelefon és persze mindkettő rendelkezik internet előfizetéssel, így kijelenthető, hogy szinte minden átlagos ember teljes mértékben készen áll a home office-ra! Amire inkább nagy hangsúlyt kell(enne) fektetni, az a nyugodt, elszigetelt környezet, ami feltétlenül szükséges az otthoni munkavégzéshez. Ráadásként még nem árt egy íróasztal és egy kényelmes szék sem, és máris kész az otthoni iroda!
 

 

Ami a szabadúszó munkavállalóknak teljesen természetes volt, az rendkívüli nehézségéket okozhat az eddig hagyományos munkahelyen dolgozót számára. Az otthon tartózkodás és a munka összemosódása rengeteg zavart okozhat összpontosítás terén. Vegyük például a házimunkát, amire sokan úgy gondolnak, hogy ha már úgyis otthon van az ember, el-elvégzem munka közben. De elkalandozhat a munkavállaló online is, ha már úgyis a számítógép előtt ül; a hírportálok átfutása, a kedvenc kaszinójátékok játszása vagy a közösségi média hírfolyamok görgetése csak egy pár „rossz” példa a munkáltató szemszögéből. A kulcsmomentum home office-ban a megfelelő fókuszálás és a külvilág (ez esetben az otthoni élet) kizárása. Ez adott egy munkahelyen, ahová jobb esetben csak azért jár be az ember, hogy elvégezze a feladatát.

 

Mi is a konkrét helyzet a hatékonyság terén? Vajon át tud állni pikk-pakk egy irodai munkavégző ugyanolyan eredménnyel és zökkenőmentesen az otthonról való munkára? Ezek talán egyéntől is függő kérdések, összeségében viszont pozitív a home office megítélése – mind munkáltatói, mind pedig munkavállalói szempontból. Nem állja meg a helyét az a tézis, hogy az alkalmazott kevésbé motivált otthonról, megpróbál ellógni a feladatok elől és kevesebbet dolgozik. Általánosságban sokkal többet és hatékonyabban dolgoznak az emberek otthonról – legalábbis ezek az eddigi leszűrhető eredmények a nagy szolgáltatóközpontoknál országszerte. Bár elengedhetetlen a kétoldalú bizalom is, a home office hozzájárul a nagyobb teljesítményhez.

 

Ez a felállás újfajta gondolkodásmódot kíván meg vezetői oldalról is. A rendszeres otthoni munkavégzést visszavetheti a bizalom hiánya a felettes oldaláról, aminek eszközéül különféle ellenőrzési technológiák alkalmazása sok esetben visszafelé sülhet el. A beosztottaknak egyre nagyobb felhatalmazást kell biztosítani és az online kapcsolattartás alkalmával sokkal egyértelműbb teljesítendő célokat kell megfogalmazni, ami nagyban elősegítheti a kívánt végeredmény elérését, még akkor is, ha a részeredmények eltérőek lehetnek az elképzelttől. Ehhez adódik még hozzá a visszajelzési procedúrák, amik szintén megváltoztak, és sokkal nagyobb jelentőséget kaptak, hiszen a dolgozónak külső jelzések hiányában, tisztában kell lennie a munkája helyességével.

 

A jövőt tekintve sokan gondolják úgy, hogy a home office olyan szemléletváltást hoz, ami alapvetően átírja a munkavégzés eddigi formáját. Németországban például egyenesen munkavállalói jog lenne az otthoni munkavégzés engedélyezése. Az irodai környezet hiánya azonban sokakban felerősödik, ami egy természetes folyamat. A közösségépítés, a céges feeling és általánosságban a munkába járás előnyei nem elhanyagolandó fogalmak egyik oldalról sem. Erre lehet tökéletes megoldás a hibrid home office, azaz egy héten mondjuk 2 nap a munkahelyen és 3 nap otthon, vagy fordítva. Az ilyen mixelt felállások iroda fenntartási szempontból, és ebből kifolyólag a céges költségek terén is számos új helyzetet teremthet. Egy biztos: a munkavégzés átalakulása kellős közepén vagyunk jelenleg.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás