Hogyan napozzunk biztonságosan?

forrás: Prím Online, 2020. június 16. 19:43

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

Kerüljük a napot a legveszélyesebb órákban!

 

A bőrgyógyászok szerint 11 és 15 óra között a legmagasabb az UV-sugárzás, ezért ilyenkor érdemes inkább az árnyékba húzódni, még akkor is, ha rendszeresen használunk napvédő készítményeket. Mivel a káros sugarak a víz, a fű vagy a homok felületéről is képesek visszaverődni, ezért ha tehetjük, fedett, zárt térben töltsük el ezt az időt. Ráadásul ilyenkor van a legmelegebb is, ami növeli a napszúrás és a hőguta esélyét. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban ez az időszak a délutáni szieszta ideje.

 

Védjük a fejünket!

 

Ha a napon tartózkodunk, viseljünk szalmakalapot és napszemüveget! Ezzel megóvjuk az arcot, a nyakat, a fület és a fejbőrt a közvetlen napsugárzástól. Az UV-sugarak ráadásul hosszú távon a látásunkat is károsíthatják, ezért érdemes napszemüveget hordani. Így hunyorognunk sem kell, ami csökkenti a szem körüli szarkalábak kialakulásának esélyét. Napszemüveget mindig olyan megbízható helyen vásároljunk, ahol biztosan UV-szűrővel ellátott modelleket forgalmaznak. 

 

Használjunk fényvédőt!

 

Ha strandra készülünk, vagy hosszabb ideig tartózkodunk a napon, akkor elengedhetetlen a napvédő krémek használata. Lehetőleg olyat válasszunk, ami minimum 30 SPF védelmet nyújt, és az UVA, UVB sugarakat is kiszűri. A napozás kezdete előtt 20 perccel alaposan kenjük be magunkat, és ismételjük meg körülbelül kétóránként, hiszen a víz és a verejték miatt még a vízálló termékek is lemosódnak egy idő után. A fényvédő arckrémek használata viszont nem csak nyáron javasolt, hiszen az UV-sugárzás az arc bőrét egész évben éri. Állítsunk össze egy komplett “napozócsomagot” a Helia-D webáruház termékeiből. 


 

Figyeljünk az anyajegyekre!

 

A bőrrák évről évre egyre több áldozatot szed, ami annak köszönhető, hogy egyre több káros UV-sugárzás éri a Földet, az emberek egy része pedig elhanyagolja a napvédelmet. Holott a korai felismerés és az azonnali kezelés életet menthet. Ezért lehetőleg minden évben vegyünk részt anyajegyszűrésen, ugyanis a rosszindulatú elváltozások legtöbbször innen indulnak ki. Ilyenkor az orvos egy speciális mikroszkóppal átvizsgálja a bőrfelszínt, kóros elváltozásokat keresve. Természetesen ettől függetlenül nekünk is érdemes időnként alaposan megvizsgálni magunkat, és ha bármelyik anyajegyen észrevesszük, hogy megváltozik a színe, a formája vagy a mérete, akkor mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz. Ha pedig mindent rendben találnak, akkor megnyugodva vághatunk neki a nyárnak.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

2020. június 16. 19:51

Hogyan napozzunk biztonságosan?

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

2020. június 16. 19:43

Kéziszerszámok professzionális felhasználáshoz

Sok más területhez hasonlóan a villamossággal kapcsolatos munkáknál is roppant hasznos kelléknek bizonyulhat egy-egy praktikus kéziszerszám. Nemcsak a munka gyorsaságára lehetnek pozitív hatással ezek a kiegészítők, hanem a minőségét is kedvezően befolyásolhatják.

2020. június 16. 19:31

Ezért jó nyáron lakást vásárolni

Jön a nyár. Az ember legszívesebben a teraszon koktélt kortyolgatva, a vízparton ejtőzve, vagy fagylaltot kanalazva töltené az időt. Kinek van kedve ilyenkor költözni? Pedig a nyári ingatlanvásárlás nagyon is megéri! Mutatjuk, hogy miért!

2020. május 15. 11:14

Ezek a világ legnépszerűbb receptes oldalai

Manapság már nem kell egy könyvtárnyi szakácskönyvet tartanunk otthon, hogy új receptet tudjunk kipróbálni. Az internet számos lehetőséget kínál erre, elég az étel nevét vagy akár csak az alapanyagot beírnunk a keresőbe, és már szemezgethetünk is a jobbnál-jobb receptek, és a különböző receptes oldalak között. És ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor nem kell csak a magyar oldalakat böngésznünk, bár itt is van recept és jó receptes oldal szép számmal. 

2020. május 15. 11:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás