Közel százezer vállalkozás tért át online számlázásra júniusban

forrás: Prím Online, 2020. július 1. 17:11

A NAV online adatszolgáltatásra történő átállás véghajrájában sokkal több vállalkozás váltott Számlázz.hu-ra, mint az a 2018-as tapasztalatok alapján várható volt. (2018. július 1-től azokat a számlákat kellett beküldeni a NAV rendszerébe, amelyeknek az áfatartalma meghaladta a 100 000 forintot, míg július 1-től minden belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak.)

Ebből az óriási érdeklődésből látszik, hogy a NAV jogszabályi változása a vállalkozók rendkívül széles körében elterjedt, köszönhetően a hosszú és részletes előkészítési folyamatnak, valamint a NAV széleskörű tájékoztatási stratégiájának.

 

Az NRC kutatása szerint a vállalkozások 70%-a nem tart az online számlázástól, nincsenek aggályaik. Sokan eddig a megszokás miatt nem váltottak, de a jogszabályi környezet változása szinte kényszeríti őket a váltásra. A NAV hivatalosan is kijelentette, hogy az online számlázást javasolja, gyakorlatilag a kéziszámla megtűrt eszköz lett a NAV szemében.

 

A jogszabályi megfelelés, a NAV-állóság, a NAV adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése voltak a hívószavak az elmúlt hetekben. A Számlázz.hu-ra váltás legfőbb okai, hogy nem kell a NAV oldalát, a jogszabályokat böngészni, a könyvelői ajánlás, könyvelői hozzáférés lehetősége a számlákhoz, illetve, hogy nem kell duplán rögzíteni a számlákat, ahogy azt a kéziszámla használata esetén kellene – hanem kényelmesen, akár mobilról vagy tabletről is történhet a számlakiállítás mobilnyomtatóra is.

 

A regisztrációk növekedési görbéjéből az olvasható ki, hogy a vállalkozások jelentős része kivárt, talán abban reménykedtek, hogy haladékot kapnak a NAV-tól az átállásra. A júniusban újonnan csatlakozott vállalkozások 30%-a az utolsó 2 napban regisztrált a Számlázz.hu rendszerébe és végezte el a jogszabályban előírt NAV bekötést, pedig az utolsó napon ez nehéz volt, mert a NAV informatikai rendszerében egész nap kisebb-nagyobb fennakadások jelentkeztek.

 

A Számlázz.hu-nál zökkenőmentes volt az átállás július 1-jén 0 órakor. A regisztrált vállalkozások száma már június 30-án este meghaladta a 300 000-et, ez több mint 350 000 felhasználót jelent a rendszerben.

 

Még nincs vége a változásoknak: 2021. január 1-től újabb jogszabály-módosítás következik, amikor már minden, magánszemélyek és külföldi adóalanyok felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Erre már most is felkészülhetnek a vállalkozók: aki már korábban regisztrált a NAV Online Számla rendszerében és összekötötte azt a Számlázz.hu fiókjával, annak nem lesz további dolga az év végén sem.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Magyar Telekom 2020. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2020. második negyedévre és első félévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2020. augusztus 6. 09:44

A Xeropan alkalmazás elnyerte az egyik legnevesebb digitális oktatásért járó díjat

A Xeropan idén nyáron elnyerte az egyik legnevesebb, oktatóprogramokat bíráló szervezet, az amerikai Tech Breakthrough szerint a világ legjobb “Learning Relationship Management”, avagy Interaktív Tanulást Támogató rendszere díjat. Kategóriájában egyedüliként olyan cégek mellett győzedelmeskedett, mint a Lenovo, Busuu és Discovery Education.

2020. augusztus 5. 19:17

Debrecenben nyitott regionális központot a 4iG

Debrecenben nyitotta meg legújabb régiós központját kedden a 4iG Nyrt., a társaság az észak-magyarországi gazdasági övezetben működő partnereinek kíván közvetlenebb és testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani - tájékoztatta az informatikai vállalat az MTI-t.

2020. augusztus 5. 17:40

Gyorsabb fejlesztés appról appra

Egyre nagyobb nyomás nehezedik mostanság az IT-vezetőkre és az alkalmazásfejlesztőkre, hogy a rugalmas üzleti reakciók érdekében lerövidítsék az alkalmazásfejlesztési ciklusokat, és gyorsabban tegyék elérhetővé az új szoftvereket és funkciókat. A SUSE friss felmérése szerint a fejlesztők 87 százaléka szerint ennek a területnek a korszerűsítése kapja idén a legnagyobb hangsúlyt, amelyben fontos szerepet játszanak majd többek között a DevOps folyamatok és a konténerek.

2020. augusztus 5. 16:12

Bekerültek a pótlóbusz megállóhelyek a MÁV-START online menetrendi keresőjébe

Már az ELVIRA menetrendi keresőbe is bekerültek a pótlóbuszok megállási helyei, így az utasok könnyebben, pontosabban tudnak tájékozódni a vonatok helyettesítő buszok megállóiról.

2020. augusztus 5. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás