Közel százezer vállalkozás tért át online számlázásra júniusban

forrás: Prím Online, 2020. július 1. 17:11

A NAV online adatszolgáltatásra történő átállás véghajrájában sokkal több vállalkozás váltott Számlázz.hu-ra, mint az a 2018-as tapasztalatok alapján várható volt. (2018. július 1-től azokat a számlákat kellett beküldeni a NAV rendszerébe, amelyeknek az áfatartalma meghaladta a 100 000 forintot, míg július 1-től minden belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak.)

Ebből az óriási érdeklődésből látszik, hogy a NAV jogszabályi változása a vállalkozók rendkívül széles körében elterjedt, köszönhetően a hosszú és részletes előkészítési folyamatnak, valamint a NAV széleskörű tájékoztatási stratégiájának.

 

Az NRC kutatása szerint a vállalkozások 70%-a nem tart az online számlázástól, nincsenek aggályaik. Sokan eddig a megszokás miatt nem váltottak, de a jogszabályi környezet változása szinte kényszeríti őket a váltásra. A NAV hivatalosan is kijelentette, hogy az online számlázást javasolja, gyakorlatilag a kéziszámla megtűrt eszköz lett a NAV szemében.

 

A jogszabályi megfelelés, a NAV-állóság, a NAV adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése voltak a hívószavak az elmúlt hetekben. A Számlázz.hu-ra váltás legfőbb okai, hogy nem kell a NAV oldalát, a jogszabályokat böngészni, a könyvelői ajánlás, könyvelői hozzáférés lehetősége a számlákhoz, illetve, hogy nem kell duplán rögzíteni a számlákat, ahogy azt a kéziszámla használata esetén kellene – hanem kényelmesen, akár mobilról vagy tabletről is történhet a számlakiállítás mobilnyomtatóra is.

 

A regisztrációk növekedési görbéjéből az olvasható ki, hogy a vállalkozások jelentős része kivárt, talán abban reménykedtek, hogy haladékot kapnak a NAV-tól az átállásra. A júniusban újonnan csatlakozott vállalkozások 30%-a az utolsó 2 napban regisztrált a Számlázz.hu rendszerébe és végezte el a jogszabályban előírt NAV bekötést, pedig az utolsó napon ez nehéz volt, mert a NAV informatikai rendszerében egész nap kisebb-nagyobb fennakadások jelentkeztek.

 

A Számlázz.hu-nál zökkenőmentes volt az átállás július 1-jén 0 órakor. A regisztrált vállalkozások száma már június 30-án este meghaladta a 300 000-et, ez több mint 350 000 felhasználót jelent a rendszerben.

 

Még nincs vége a változásoknak: 2021. január 1-től újabb jogszabály-módosítás következik, amikor már minden, magánszemélyek és külföldi adóalanyok felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Erre már most is felkészülhetnek a vállalkozók: aki már korábban regisztrált a NAV Online Számla rendszerében és összekötötte azt a Számlázz.hu fiókjával, annak nem lesz további dolga az év végén sem.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakértők a várható trendekről: milyen lesz a jövő irodája?

A Profession.hu nyári felmérésének eredményei szerint a hazai cégvezetők több mint fele úgy tapasztalta, alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról dolgozva, mint korábban az irodában, 18 százalékuk szerint javított a vállalat hatékonyságán a home office. Így jogosan merül fel a kérdés: szükség van még egyáltalán irodákra? Ha igen, akkor milyenekre? Átalakuló munkaterek, újraértelmezett közösségi élet, agilis irodák – a Profession.hu összegyűjtötte a várható trendeket.

2020. augusztus 6. 14:58

Előrendelhetőek a Telenornál az új Samsung Galaxy Note20 széria készülékei

A Samsung most bejelentett legújabb csúcskészülékei, a Samsung Galaxy Note20 és a Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G már előrendelhetők online a Telenornál.

2020. augusztus 6. 13:41

Az Ericsson felmérése szerint így néz majd ki a jövő logisztikája

A fogyasztók és vállalati ügyfelek részéről is egyre jelentősebb igény mutatkozik a gyors szállítási szolgáltatások iránt, ami számos technológiai és logisztikai kihívás elé állítja a szállítmányozó cégeket. Az Ericsson IndustryLab legújabb, „Proaktív logisztika – út a jövőbe” című jelentése azt vizsgálta meg, mit várnak a logisztikai döntéshozók az iparág technológiai fejlődésétől. 

2020. augusztus 6. 12:16

Megérkezett a Vodafone Home egyéni igényekre szabható portfóliója

Teljesen megújult otthoni vezetékes portfóliót kínál ügyfeleinek a Vodafone augusztustól. A Vodafone Home a szolgáltató első, már konvergens szolgáltatóként kialakított ajánlatai lehetővé teszik, hogy az ügyfelek minden eddiginél jobban saját igényeikre szabhassák csomagjaikat. A megújult szolgáltatáscsomagok fókuszában a tévés kínálat újragondolása áll, de az ország több területén, akár 1000 Mbps letöltési sebességű vezetékes internetet is elérhetővé tesz ügyfelei számára.

2020. augusztus 6. 10:59

A Magyar Telekom 2020. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2020. második negyedévre és első félévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2020. augusztus 6. 09:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás