Közel százezer vállalkozás tért át online számlázásra júniusban

forrás: Prím Online, 2020. július 1. 17:11

A NAV online adatszolgáltatásra történő átállás véghajrájában sokkal több vállalkozás váltott Számlázz.hu-ra, mint az a 2018-as tapasztalatok alapján várható volt. (2018. július 1-től azokat a számlákat kellett beküldeni a NAV rendszerébe, amelyeknek az áfatartalma meghaladta a 100 000 forintot, míg július 1-től minden belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak.)

Ebből az óriási érdeklődésből látszik, hogy a NAV jogszabályi változása a vállalkozók rendkívül széles körében elterjedt, köszönhetően a hosszú és részletes előkészítési folyamatnak, valamint a NAV széleskörű tájékoztatási stratégiájának.

 

Az NRC kutatása szerint a vállalkozások 70%-a nem tart az online számlázástól, nincsenek aggályaik. Sokan eddig a megszokás miatt nem váltottak, de a jogszabályi környezet változása szinte kényszeríti őket a váltásra. A NAV hivatalosan is kijelentette, hogy az online számlázást javasolja, gyakorlatilag a kéziszámla megtűrt eszköz lett a NAV szemében.

 

A jogszabályi megfelelés, a NAV-állóság, a NAV adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése voltak a hívószavak az elmúlt hetekben. A Számlázz.hu-ra váltás legfőbb okai, hogy nem kell a NAV oldalát, a jogszabályokat böngészni, a könyvelői ajánlás, könyvelői hozzáférés lehetősége a számlákhoz, illetve, hogy nem kell duplán rögzíteni a számlákat, ahogy azt a kéziszámla használata esetén kellene – hanem kényelmesen, akár mobilról vagy tabletről is történhet a számlakiállítás mobilnyomtatóra is.

 

A regisztrációk növekedési görbéjéből az olvasható ki, hogy a vállalkozások jelentős része kivárt, talán abban reménykedtek, hogy haladékot kapnak a NAV-tól az átállásra. A júniusban újonnan csatlakozott vállalkozások 30%-a az utolsó 2 napban regisztrált a Számlázz.hu rendszerébe és végezte el a jogszabályban előírt NAV bekötést, pedig az utolsó napon ez nehéz volt, mert a NAV informatikai rendszerében egész nap kisebb-nagyobb fennakadások jelentkeztek.

 

A Számlázz.hu-nál zökkenőmentes volt az átállás július 1-jén 0 órakor. A regisztrált vállalkozások száma már június 30-án este meghaladta a 300 000-et, ez több mint 350 000 felhasználót jelent a rendszerben.

 

Még nincs vége a változásoknak: 2021. január 1-től újabb jogszabály-módosítás következik, amikor már minden, magánszemélyek és külföldi adóalanyok felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Erre már most is felkészülhetnek a vállalkozók: aki már korábban regisztrált a NAV Online Számla rendszerében és összekötötte azt a Számlázz.hu fiókjával, annak nem lesz további dolga az év végén sem.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH-felmérés: jól teljesítenek a hazai hírközlési hálózatok a felhasználók szerint

Összességében a fogyasztók elégedettek a hazai hírközlési hálózatokkal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly év végi piackutatása szerint: általában négyötödös osztályzatot adtak az internet sebességére, a folyamatos, hibamentes működésre, a tévék csatornaválasztékára, a mobilinternet adatforgalmi korlátjára, a havidíj összegére vagy az összbenyomásra. A legkritikusabbak a budapestiek voltak.

2020. augusztus 11. 17:41

A HONOR az okostelefonok mellett más termékkategóriában is erősíti kínálatát

A Honor a tavalyi évhez képest 34%-kal növelte márkaértékét a Kantar, a WPP és a Google közös kutatása alapján a kínai márkák rangsorában* , amivel az 50-es lista 21. helyén végzett. A hét ország több mint 420.000 felhasználójával készült kutatásban összesen 960 márkát vizsgáltak meg, és közülük hirdették ki a legjobb 50-et.

2020. augusztus 11. 15:49

Többet szánunk idén az iskolakezdésre

Idén nőhet a családokban az iskolakezdésre szánt összeg: gyermekenként átlagosan 33 560 forintot* terveznek elkölteni a szülők a becsengetéshez kapcsolódóan, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15-25 000 Ft között mozgott** – derül ki a Vatera felméréséből. Szükség is van a nagyobb keretre, hiszen a KSH szerint tavaly augusztusban 3,1%-kal, szeptemberben 2,8%-kal nőttek a fogyasztói árak, és a tendencia azóta sem állt meg***. Emellett fennáll a lehetősége annak, hogy a következő tanévben is lesz olyan időszak, amikor az online vagy hibrid oktatási modell kerül előtérbe, így a tanuláshoz szükséges eszközök száma és értéke is nőhet.

2020. augusztus 11. 13:55

Fenntarthatóbb Genova a Siemens töltési infrastruktúrának és a Rampini e-buszoknak köszönhetően

A Siemens Smart Infrastructure biztosítja a 10 Rampini E80 elektromos busz töltési infrastruktúráját az olaszországi Genova városában, amelyet az AMT Genova (AMT), a város tömegközlekedési szolgáltatója fog használni. Ezzel a projekttel az AMT folytatja Genova tömegközlekedési rendszerének villamosítását, azzal a céllal, hogy energiahatékony és fenntartható városi mobilitási modellt hozzon létre. A Siemens töltési infrastruktúráját 2021 nyarára tervezik üzembe helyezni.

2020. augusztus 11. 12:20

Két fődíjas az Év Gyára 2019 versenyen

Hétfőn este - a GyártásTrend magazint is kiadó PPH Media - kihirdette az Év Gyára 2019 díjakat. A nettó árbevételi kategóriák alapján kiosztott két összetett díjat a BorsodChem Zrt. és a magyar családi tulajdonban lévő járműipari beszállító, a Hirschler Glas Zrt. nyerte. A zsűri különdíját – a legjobb zöldmezős beruházásért – a Glencore Agriculture Hungary Kft. kapta.

2020. augusztus 11. 10:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás