A legfontosabb fogantatás előtti teendők

forrás: Prím Online, 2020. július 10. 08:53

Egy pár életében idővel elérkezik az időpont, amikor felmerül a gyermekvállalás kérdése. A fogantatás azonban a legritkább esetben történik meg a vágyakozás felmerülésével egyidőben, így rendszerint van idő testileg és lelkileg is felkészülni a várandósságra. De mit érdemes megtenni ebben az időszakban?

Fontos az egészséges táplálkozás

 

Az egészséges táplálkozás hozzásegíti a szervezetet a megfelelő működéshez, ezáltal pedig a teherbeesés esélye növelhető. Ezért fontos, hogy a leendő édesanya már a fogantatás előtt figyeljen oda a megfelelő étrendre, vagyis fogyasszon elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű táplálékot, ugyanakkor kerülje a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, valamint a feldolgozott élelmiszereket.

 

Különösen ajánlott azokat az élelmiszereket fogyasztani, melyek D-vitaminban, K2-vitaminban, Omega-3 zsírsavakban, cinkben, folsavban és szelénben gazdagok, hiszen ezek az anya egészségéhez éppúgy hozzájárulnak, mint a baba fejlődéséhez.

 

A kiegyensúlyozott táplálkozással nem csupán számos betegséget lehet megelőzni, hanem könnyedén tartható vele az ideális testsúly, hozzájárul a megfelelő vércukorszinthez, ami segít elkerülni a terhesség során a magas vérnyomást és a cukorbetegséget.
 

 

Vizsgálatok a fogantatás előtt

 

A teherbeesés előtt érdemes felkeresni az orvost, aki az általános nőgyógyászati vizsgálat és a rákszűrés mellett további szűrővizsgálatok elvégzését javasolhatja, mint például az alapvető laborvizsgálatot vagy a peteérés-vizsgálatot.

 

Bizonyos esetekben a leendő apuka kivizsgálása szintén ajánlott. A férfiakat jellemzően ondóvizsgálatnak vetik alá, melyből megállapítható, hogy vannak-e életképes hímivarsejtek, milyen az alakjuk, illetve a számuk szintén meghatározó tényező.

 

Ép testben ép lélek

 

A test mellett a lelki tényezők szintén fontosak, hiszen bizonyított, hogy a folyamatos stressz nehezíti a teherbeesést. Nem segít a helyzeten, ha a párnak sok kíváncsiskodó kérdésre kell mindig felelniük, vagy a család felől érkezik folyamatosan a nyomás. Ezek a sürgetések egyáltalán nem könnyítik meg a párok dolgát, sőt, sok esetben a kudarcok elviselését is nehezítik.

 

Ez esetben a legjobb az lenne, ha a pár ki tudná zárni a kéretlen megjegyzéseket, de ez sok esetben nehéz, főleg, ha a közvetlen családtagoktól érkezik állandó jelleggel hol nyílt, hol burkolt formában. A leendő kismama ezt igen erős frusztrációként élheti meg, ami tovább rontja a fogantatás esélyét.

 

A jó hír az, hogy nem kell a párnak egyedül szembenéznie a problémákkal, hiszen szabad segítséget kérni szakembertől, akár testileg, akár lelkileg van szükség támogatásra.

 

Amennyiben Önnek is segítségre van szüksége, keresse fel a Rofé Naturale Egészségközpontot, ahol számos kezeléssel, tanácsadással és terápiával segítik megteremteni az ideális körülményeket, hogy sikeres lehessen a fogantatás!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09