A Siemens és a NATO CCDCOE erősítik együttműködésüket

forrás: Prím Online, 2020. július 14. 11:08

A Siemens Smart Infrastructure és a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ (CCDCOE) egyetértési megállapodást írták alá együttműködésük folytatásáról a kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsága terén. A CCDCOE által évente szervezett magas szintű Locked Shields kiberbiztonsági gyakorlat a biztonsági képességek közös fejlesztésének egyik fő pillére. Az új megállapodással a felek fokozzák együttműködésüket az energiahálózatokkal kapcsolatos kiberbiztonsági képzés terén. A Spectrum Power hálózatirányító szoftverrel kísérletezve a Siemens fontos információkhoz jut a lehetséges támadási vektorokról, és alaposan tesztelheti termékei és megoldásai új biztonsági jellemzőit vagy protokolljait.

A megújuló és decentralizált energiaforrások fokozódó integrálása az elmúlt években gyökeresen megváltoztatta a hálózatok működtetését és irányítását. Jelentősen nőtt az igény a hálózatok optimalizálására, ahogy a gyártó-fogyasztók interakciói és az új piaci szereplők száma is. Az informatikai és kommunikációs technológia megjelenése az ellátó és elosztó hálózatokban növeli az összekapcsolódások számát, ami újabb vektorokat hoz létre a digitális energiahálózatok elleni esetleges támadásokhoz. A kiberbiztonság ennélfogva elsődleges fontosságú az energiarendszerek üzemeltetői és a kormányzati szervek számára.

 

A NATO CCDCOE 2010 óta rendezi meg az éves Locked Shields kibervédelmi gyakorlatot kiberbiztonsági elhárító csapatok kiképzésére masszív kibertámadások ellen. A Siemens 2017-ben fogott össze a NATO CCDCOE-vel az energiahálózatok forgatókönyveinek beépítésére a védelmi gyakorlatba, olyan rendszerekkel és termékekkel, mint például a Siemens Spectrum Power vagy a Sicam A8000 remote terminal unitok, melyek lehetővé teszik az összekapcsolt és egymástól függő irányítóközpontok és alállomások összetett energiahálózati forgatókönyveinek vizsgálatát. A gyakorlat során a védőknek egy különböző rendszereket és alkalmazásokat tartalmazó komplex infrastruktúra védelmi vonalait kell kialakítaniuk úgy, hogy azok hackerek nagy csoportja által indított masszív kibertámadásoknak is ellenálljanak. A kiberbiztonsági szakértőknek ehhez kihívásokkal teli feladatokat kell teljesíteniük, köztük az áramellátás megőrzésével, miközben vadásznak a fenyegetésekre, jelentik a támadásokat és helyreállítják a rendszert. A Locked Shields lehetőséget kínál a gyakorláson, képzésen és együttműködésen keresztüli tanulásra a védelmi kiberműveletek terén.

 

 

Robert Klaffus, a Siemens Digital Grid vezérigazgatója a következőket mondta: „Az energiahálózatok és minden, ami hozzájuk kapcsolódik alkotják a modern társadalmak gerincét, így vonzó célpontot jelentenek a hackerek számára. A Locked Shields gyakorlat tanulságai és tapasztalatai létfontosságúak az energiahálózatok biztosításához és védelméhez. A NATO CCDCOE-vel erősödő együttműködés révén a Siemens fontos meglátásokhoz juthat a támadások új formáiról és a digitális energiahálózatok folyamatosan változó kiberbiztonsági kihívásainak kezeléséről. Ezeket a meglátásokat portfóliónk továbbfejlesztésére alkalmazzuk. Az együttműködés során vizsgált új jellemzők egyik példája az OPC UA PUB/SUB nyílt szabványú kommunikációs protokoll, mely számos IoT alkalmazásban használatos. 

 

Jaak Tarien ezredes, a NATO CCDCOE igazgatója így nyilatkozott: „Hosszú távú együttműködésünk a Siemenssel a kiberbiztonsági szakértők képzése terén – általánosságban a kritikus infrastruktúra, és különösen az energiahálózatok védelme kapcsán – fontos eszköz a NATO CCDCOE műszaki kibervédelmi gyakorlataihoz. A kiberbiztonságban érintettek interakciójának megerősítését, az együttműködés elmélyítését és a legjobb gyakorlatok egymás közti megosztását megcélzó megállapodás új szintre emeli együttműködésünket. Társadalmunk elvárja az erős és rugalmas kritikus infrastruktúrát. Az ágazat kulcsszereplőivel, köztük a Siemens Smart Infrastructure-rel fennálló partneri kapcsolatunk valós értéket jelent a kiberbiztonság közös előmozdításához.”

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50