„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában és az orvos-beteg kommunikációban

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 7. 13:51

Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a népbetegségek hatékonyabb kiszűrése, valamint a betegút szervezés új formája. Az alkalmazás egyedi és eddig példa nélküli újdonsága az egészségügyi paraméterek újszerű kommunikációja: digitális asszisztens segítségével lehetővé válik a „távlelet” közvetítése olyan felhasználók számára is, akik helyzetüknél fogva nem tudnak okoseszközöket használni.  A fejlesztés a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 támogatási konstrukció segítségével valósul meg. A projekt teljes költségvetése 347,3 millió forint, melyből 191,01 millió forint a támogatás.

A 191 millió forint európai uniós támogatás segítségével a szoftverfejlesztő cég legújabb alkalmazása kiküszöböli az eddig létező egészségügyi mérőeszközök korlátozott mennyiségű adatmérését és a külső eszközök korlátozott feldolgozási képességét. A PocketDoki egy olyan integrált digitális egészségügyi mérőeszköz lesz, amely folyamatosan vizsgálja ügyfelei paramétereit, összefüggéseket keres a népbetegségek kialakulásával és diagnosztizálásával kapcsolatban.  A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. 

 

A fejlesztés eredményeként a felhőalapú alkalmazás tárolja a páciens adatait, egészségügyi paramétereit, orvosainak elérhetőségét, és egy titkosított, standard inferface-en keresztül (pl. Bluetooth, mobil telekommunikációs vagy WiFi technológia) továbbítja a „távleletet” a központi adattárba. Az applikáció az utolsó mérések adatait okoseszközön tárolja, és a beérkező adatokat összeveti az ügyfél jellemző paramétereivel, majd érthető adattá írja át. Az applikáció szükség esetén képes értesíteni az egészségügyi ellátó intézményt és az egészségügyi személyzetet, illetve a hozzátartozókat. A fejlesztés egy későbbi szakaszában betegút szervezésére is alkalmassá válhat.

 

 

Azok számára pedig, akik nem boldogulnak el az okoseszközökkel, az INNObyte Informatikai Zrt. a projekt keretein belül fejleszt egy digitális egészségügyi asszisztenst, amely lényegében egy intelligens „beszédrendszer”, hasonlít a természetes emberi hangra, képes kérdésekre is válaszolni, ezáltal elősegítve az ügyfélközpontú és részletesebb információcserét.

 

A beruházásnak köszönhetően a vállalat 30 darab munkahelyet tud megőrizni.

 

Molnár József, az INNObyte Informatikai Zrt. operatív igazgatója a fejlesztés kapcsán elmondta: „Az egészségügyi fejlesztések miatt az elmúlt évtizedben kialakult az a közhiedelem, hogy a lakosság számára is elérhetőek azok a digitális egészségügyi mérőeszközök, melyek minden fontos adatot mérnek és feldolgoznak. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy olyan integrált mérőeszköz, amely több egészségügyi paramétert megbízható módon képes mérni, a mért eredményeket képes digitalizálni, egyúttal a digitális adatokat összevetni, és magyar nyelven kommunikál az ügyféllel, jelenleg nem elérhető a piacon. Az egyes paraméterek mérésére különálló eszközök állnak rendelkezésre, melyek tudása, minősége, költsége rendkívül eltérő képet mutat. Ráadásul az eszközgyártó cégek által fejlesztett, vagy javasolt applikációk olyan különböző platformokon kommunikálnak, melyek lehetetlenné teszik a felhasználók számára az egységes egészségügyi állapotkép kialakítását. A PocketDoki fejlesztéssel erre szeretnénk megoldást kínálni, magyar nyelven a hazai lakosságnak.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05