A fűszeres vermut és felhasználása

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 1. 20:00

A vermutot szokás ürmösborként is emlegetni, ugyanis nagy mennyiségben használnak fel ürömfüvet a készítése során. Azonban a fűszerezés nem merül ki ennyiben, számos további növényt és fűszert használnak fel annak érdekében, hogy egy egyedi ízvilággal rendelkező fűszeres bor legyen a végeredmény.

A vermut összetevői és a népszerű márkák

 

Az üröm mellett fontos összetevője a vermutnak a fahéj, a koriander, a keserű narancshéj, a szegfűszeg és még a bodzavirág is. A vermut a többi bornál kicsivel erősebb, az alkoholtartalma jellemzően minimum 16% és maximum 18%. Viszonylag többféle kiszerelésben kapható, létezik édesített, édesítetlen és száraz is, valamint kategorizálni lehet még extra szára, fehér száraz és édes vörös fajtákra, ezért szinte majdnem mindegy, milyen ízlésvilágot kedvel a fogyasztó, találhat annak megfelelőt.

 

Az édes vermutot a köznyelv nem ritkán csak olasz vermutnak nevezi. A száraz verziókat is sokan fogyasztják előszeretettel, azonban jellemzőbb, hogy inkább koktélokhoz használják fel, ugyanis kiváló alapanyag. Vermutot több gyártó is forgalmaz, ezek közül a legismertebbek a Martini, a Siderit, a Lustau, a Miro, a Siset, a Caldirola, a Cinzano és a Garrone.

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet ez az ital, érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online-nál kapható vermutok között.

 

A vermut felhasználása 

 

Az édes és a fehér vermut is nagyszerű aperitif, ugyanis felélénkíti az ízlelőbimbókat, így intenzívebbé válnak az ízek, és előkészíti a gyomrot a nehéz fogások befogadására, és megkönnyíti az emésztést. Bizonyos ételek készítéséhez is kiválóan lehet használni, jellemzően azokhoz, amelyekhez fehérbort szoktak használni, ugyanis az ízvilága és az összetevői miatt könnyen helyettesítheti azt.

 

Kevesen tudják, de a martini a vermutkoktélból alakult ki. A koktél a XVIII. században jelent meg, a vermutot lehűtötték és citromhéjjal díszítették. A ma divatos martini már szárazabb az elődeinél, és az italba már nem csak vermut kerül, hanem vodka is.

 

Néhány koktéltipp a vermuthoz

 

Egy egyszerű, de nagyszerű vermutos koktél a Bronx. Az italhoz ginre, édes és száraz vermutra, valamint narancslére van szükség. A hozzáadott gin miatt a Bronx inkább azoknak lehet ideális, akik a száraz italokat kedvelik. A száraz italok azon rajongóinak sem kell csüggednie, akik esetleg nem szeretik a narancs ízét, ugyanis számukra tökéletes lehet a Negroni koktél, ami szintén tartalmaz gint, de vermutból már csak az édeset és egy kis Camparit.

 

A whisky kedvelői is élvezhetik a vermut ízét a kedvenc whiskyjükkel párosítva a Manhattan koktélnak köszönhetően, amihez nincs szükség másra, mint egy kis whiskyre a kedvenc fajtából, édes vermutra és Angostura keserűre. A rum szerelmeseinek ideális lehet az El presidente vermutkoktél, ami rumból, curacaoból és vermutból készíthető el.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kalauz LED izzókhoz

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

2020. október 12. 10:26

Hozd össze a családot kooperatív társasjátékkal!

A társasjátékozás remek időtöltés és kikapcsolódás az egész család számára, persze csak ha nem vérre menő küzdelemmé válik, amelyet hisztirohamok és veszekedések sorozata követ. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a játék során, és igazi családként tudjunk működni, érdemes kipróbálni a kooperatív társasjátékokat, ahol közösen küzdhetünk egy közös cél eléréséért.

2020. október 11. 10:30

Az örökrózsákról röviden

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki előszeretettel osztja meg a különböző élményeit, így tuti, hogy nem maradhatott ki a képek közül egy vagy több rózsadoboz. Ezek különleges ajándékok, hiszen akár évekig is gyönyörködtethetik a tulajdonosát. Lássuk, hogy mit is kell tudni róluk!

2020. október 11. 09:18

Ékszereink helyes tisztítása

Minden bizonnyal mindenki számára ismerős a helyzet, amikor sportolás vagy kertészkedés közben jut eszünkbe, hogy elfelejtettük levenni az ékszereket. Ha gyakran keveredünk ilyen szituációba - attól függően, hogy milyen alapanyagból készült ékszereket viselünk -, az idő vasfoga gyorsítva fog meglátszódni kedvenc darabjainkon. 

2020. október 11. 08:37

Jótékonykodj gyógyszerkészítményekkel!

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egy nagyszerű társadalmi szerepvállalási program részese lehetsz, mindezt kényelmesen, otthonról? A következő cikkben egy olyan jótékonysági programról lesz szó, amely életbevágó gyógyszerkészítményekhez juttatja azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Légy részese, hiszen minden pozitív tettet visszakapunk az életben!

2020. október 10. 08:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás