Minőségi pergető orsók a ragadozó halas horgászatokhoz

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 3. 20:04

A korszerű pergető orsókra elsősorban a kidolgozottság, a könnyű felhasználás, valamint a megbízhatóság jellemző. Ezekre a tulajdonságokra persze szükség is van, ha eredményesek szeretnénk lenni a ragadozó halas horgászatok alkalmával.

A bejegyzés keretei között a pergető orsó választása kapcsán igyekszünk segíteni, rávilágítva a legfontosabb szempontokra és tényezőkre.

 

A pergető horgászat lényegéről röviden

 

Más néven műcsalis horgászatként is szokás emlegetni ezt a műfajt. Lényegét tekintve a ragadozó halak táplálékául szolgáló kistestű halak mozgásának utánzása a cél annak érdekében, hogy a ragadozókat sikerüljön kapásra ingerelni.

 

A pergető horgászat nem egy egy helyben ülős időtöltés. A horgász bedob, majd szép ütemesen elkezdi maga felé tekerni a műcsalit, a csalihal mozgását leginkább utánzó ütemben. A művelet végeztével újabb dobás, újabb tekerés, majd ez így ismétlődik akár száznál is több alkalommal egy nap.

 

Egy modern pergető orsóval szemben támasztható jogos elvárások

 

A folyamatos tekerés és damilcsévélés bizony nem kis megterhelést jelent a felszerelésnek, beleértve ebbe természetesen a pergető orsót is. Ennek szellemében a stabil szerkezet, valamint a minőségi anyagok megléte kulcsfontosságú a hosszabb időtávban történő zavartalan használathoz.

 

A minőségi pergető orsó ezenfelül alacsony önsúllyal rendelkezik, hogy a horgász kezét ne terhelje feleslegesen. A dobról zavartalanul pereg le a zsinór, elősegítve ezáltal a minél távolabbi dobások hatékony kivitelezését.

Természetesen a könnyen szabályozható, ugyanakkor megbízhatóan működő fékrendszer is jogos elvárás egy korszerű pergető orsóval szemben. Ennek a jelentősége akkor értékelődik fel, amikor nagyobb halat sikerül akasztani, és a megiramodó ragadozónak bizony engedni kell a damilt a fárasztás ideje alatt.

 

Fontos szempontok, amiket pergető orsó választásakor célszerű figyelembe venni

 

Az egyik legfontosabb kérdést a pergető orsó mérete jelenti. Ez értelemszerűen attól függ, hogy milyen vízen, mekkora távolságra és milyen halakra szeretnénk horgászni. Példának okáért egy könnyed balinhorgászathoz vagy sügérpergetéshez bőven elég a kisebb orsó is.

 

Ellenben egy folyami süllőzéshez vagy csukázáshoz már nem árt az sem, ha a felszerelésben vannak tartalékok. A nagyobb orsó segítheti a távolabbi dobások zavartalan kivitelezését, tovább növelve ezáltal a horgászat eredményességének a sanszát.

 

Persze az orsóválasztásnál az anyagi szempontok is szerepet játszanak. Amennyiben évente csak pár alkalommal pergetünk, akkor az igényeinket egy közepes modell is kiszolgálhatja. Rendszeresen pergetve, esetleg versenyeken is elindulva ugyanakkor mindenképp megéri beruházni egy komolyabb és minőségibb modellbe.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kalauz LED izzókhoz

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

2020. október 12. 10:26

Hozd össze a családot kooperatív társasjátékkal!

A társasjátékozás remek időtöltés és kikapcsolódás az egész család számára, persze csak ha nem vérre menő küzdelemmé válik, amelyet hisztirohamok és veszekedések sorozata követ. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a játék során, és igazi családként tudjunk működni, érdemes kipróbálni a kooperatív társasjátékokat, ahol közösen küzdhetünk egy közös cél eléréséért.

2020. október 11. 10:30

Az örökrózsákról röviden

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki előszeretettel osztja meg a különböző élményeit, így tuti, hogy nem maradhatott ki a képek közül egy vagy több rózsadoboz. Ezek különleges ajándékok, hiszen akár évekig is gyönyörködtethetik a tulajdonosát. Lássuk, hogy mit is kell tudni róluk!

2020. október 11. 09:18

Ékszereink helyes tisztítása

Minden bizonnyal mindenki számára ismerős a helyzet, amikor sportolás vagy kertészkedés közben jut eszünkbe, hogy elfelejtettük levenni az ékszereket. Ha gyakran keveredünk ilyen szituációba - attól függően, hogy milyen alapanyagból készült ékszereket viselünk -, az idő vasfoga gyorsítva fog meglátszódni kedvenc darabjainkon. 

2020. október 11. 08:37

Jótékonykodj gyógyszerkészítményekkel!

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egy nagyszerű társadalmi szerepvállalási program részese lehetsz, mindezt kényelmesen, otthonról? A következő cikkben egy olyan jótékonysági programról lesz szó, amely életbevágó gyógyszerkészítményekhez juttatja azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Légy részese, hiszen minden pozitív tettet visszakapunk az életben!

2020. október 10. 08:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás