A Bridgestone forradalmian új ENLITEN technológiája gördíti a Volkswagen új Golf 8-as modelljét

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 10. 12:11

A Bridgestone, a fejlett megoldások és fenntartható közlekedés vezető szereplője bejelentette, hogy innovatív, könnyűsúlyú ENLITEN technológia megoldását alkalmazza a Turanza Eco gumiabroncsokban, amelyeket kifejezetten a Volkswagen új Golf 8 modellje, az ikonikus hatchback nyolcadik generációja számára fejlesztett ki. A modellbe számos csúcstechnológiás elemet építenek be, többek között a fél-autonóm üzemmódot, amely lehetővé teszi a jármű önvezetését, valamint a kontrollt és a vezetési dinamikát javító új felfüggesztést. Az egyedi tervezésű abroncsokat úgy fejlesztették ki, hogy fokozzák a Golf 8 továbbfejlesztett menetdinamikáját.

A kiváló üzemanyaghatékonyságot és rendkívül alacsony gördülési ellenállást*  biztosító, a gyártáshoz kevesebb nyersanyagot igénylő gumiabroncs kiemelkedő nedves futási és kopási teljesítményt nyújt. A Bridgestone megoldása környezetbarát, miközben javítja a jármű kezelhetőségét és menetdinamikáját is, a vezetési élményt fokozó kisebb tömegnek köszönhetően.

 

Röviddel a bejelentést követően, hogy az ENLITEN technológia első alkalommal a Volkswagen ID.3 típusán mutatkozik be az utakon, most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Bridgestone és a Volkswagen hosszú múltra visszatekintő partnersége.

 

 

A fejlesztés célja a jármű kezelhetőségének és menetdinamikájának javítása volt

Az új Golf 8 modelljének fejlesztésekor a Volkswagen olyan gumiabroncsban gondolkozott, amely alacsony gördülési ellenállású, ugyanakkor a többi teljesítménymutatóban sem köt kompromisszumot. A Bridgestone, a Volkswagen hosszú távú együttműködő partnere ezt az elvárást az egyedi fejlesztésű technológiájának alkalmazásával tudta teljesíteni, többek között kategóriájában első, EU A-fokozatú gördülő ellenállással.

 

Az egyedi fejlesztésű abroncsnak köszönhetően a jármű könnyen kezelhető. A technológiában ötvözött különleges anyagok és új keverékképző eljárás szinergiájának köszönhetően, a tapadási jellemzők feladása nélkül javult a kopási teljesítmény. A nedves futási és kopási teljesítményt javító csatornázottság és a teljes 3D mintázat kombinációja révén a gumik nedves tapadási teljesítménye kiérdemelte az EU abroncscímke B-fokozatát, miközben a kopási teljesítménye se romlott. Ezek a tervezési és fejlesztési szempontok együttesen javítják a Volkswagen Golf 8 kezelhetőségét és nyújtanak egyedülálló vezetési élményt.

 

A kisebb forgótömegnek köszönhetően jobb menetdinamika mellett új, innovatív könnyűsúlyú gumiabroncs technológiája a csökkentett anyagfelhasználás és a gördülő ellenállás területén új ipari sztenderdet állít fel és egyedülállóan környezetkímélő. A gumiabroncsok gördülési ellenállása akár 30 százalékkal is kisebb lehet, és további üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé akár 20%-kal is kisebb tömegüknek köszönhetően, mint a Bridgestone prémium hagyományos nyári gumija.1 Ez megfelel mintegy 2 kg nyersanyag-felhasználás csökkenésnek minden egyes gumi előállításakor, ami nem elhanyagolható környezetvédelmi szempontból, valamint a termék életciklusának végén. 

 

Az ENLITEN technológia előnyeinek felfedezése a Volkswagen-nel közösen

A Bridgestone EMIA Olaszországban, Rómában működő K+F központjában fejlesztett és Spanyolországban gyártott új 205/55R16 91H Turanza Eco ENLITEN Technology típusú abroncsa 2020 augusztusától elérhető az európai piacon.

 

A Bridgestone EMIA gyári szerelésekért felelős alelnöke, Mark Tejedor kiemelte: “Eddig az ENLITEN Technológiáról - teljes joggal - úgy beszéltünk, mint a jövőbe mutató gumiabroncsok területén elért áttörésről, azonban ki kell emelnünk a vezetési élmény területén a megoldás által elért fejlesztéseket is. Az alacsony gördülési ellenállású és könnyű Turanza Eco ENLITEN gumik vezetési dinamikára gyakorolt hatása világosan látható, különösen a kisebb teljesítményű motorok esetén. Fantasztikus, hogy az ENLITEN technológia különböző előnyeit – a környezeti fenntarthatóságot és a vezetési élményt – a Volkswagen-nel, régi partnerünkkel közösen valósítjuk meg, tudjuk életre kelteni, miközben fenntartható megoldásokat biztosító vállalatként, folyamatosan értéket teremtünk a társadalom és ügyfeleink számára.”

 

_____________

* A Bridgestone belső adatai alapján, a Bridgestone azonos méretű (225/40R18 XL 92Y), ENLITEN technológia alkalmazásával és anélkül gyártott prémium nyári gumijainak összehasonlításával.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SZTAKI vezetésével indultak el az új kutatólaboratóriumok

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a  Pécsi Tudományegyetemen bejelentette 18 Nemzeti Laboratórium elindulását. A Nemzeti Laboratóriumok adott kutatási témában összefogják a kutatóintézeteket, egyetemeket és az ipari szereplőket. A Nemzeti Laboratóriumok közül kettőt is az ELKH SZTAKI vezet.

2020. szeptember 29. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás