Az ABB és a Hydrogen Optimized közösen fejleszt zöld hidrogéntermelési rendszereket

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 21. 13:17

Az ABB globális technológiai vállalat és a Hydrogen Optimized megállapodott, hogy közösen vizsgálja meg a villamos hálózatokra csatlakoztatott, nagyvolumenű, zöld hidrogéntermelő rendszerek fejlesztését, hogy tiszta, fenntartható és megfizethető energiaforrást kínáljanak. 

A Hydrogen Optimized célja, hogy a jelenlegi, nagyléptékű, erősáramú vízelektrolízis-technológiája felhasználásával a felfejlődő tiszta alkalmazások számára zöld hidrogént állítson elő számos iparágban, beleértve a vegyipart, a közüzemi felhasználást és a szállítást. Az ABB hidrogénkutató csoportja nagy teljesítményű egyenirányító (high power rectifier, HPR) rendszereket érintő projektjeinek keretében vizsgálja az elektromosenergia-ellátás optimalizálását. 

 

Együtt kívánják bebizonyítani, hogy a Hydrogen Optimized RuggedCell vízelektrolízis-technológiája felhasználható olyan integrált termék kifejlesztésére, amely egy 100 MW-os, egymodulos telep tervkoncepcióján alapul.  

 

Az ABB világszerte minden ipari alkalmazás területén a nagy teljesítményű egyenirányítók vezető szállítója, berendezései a kiemelten fontos személyi biztonság mellett maximális rendelkezésre állást és termelékenységet biztosítanak. A HPR-választékán belül az egyenirányító rendszerek 5 000 és 550 000 A közötti tartományban egy vagy több egységként szolgáltatnak egyenáramot, és szinte korlátlan áram-feszültségkombinációt biztosítanak, miközben megfelelnek a legtöbb speciális üzemi követelménynek is.    

 

 

„Az ABB világelső a nagyléptékű elektrokémiai folyamatokhoz tervezett vezérlőrendszerek és villamos megoldások területén" – közölte Andrew T. B. Stuart, a Hydrogen Optimized elnök-vezérigazgatója. „Ez a technológia kiválóan illeszkedik a mi, bejegyzés alatt álló, RuggedCell szabadalmunkhoz. E két technológiát együtt telepítve a tőkeköltségeket folyamatosan csökkentők a zöldhidrogén-projektek számának növekedésével."    

 

„Közös munkánk megalapozza a külön elhelyezkedő erőművek méreteit a több száz MW-os bemeneti teljesítménytartományig. A vízelektrolízis-létesítmények e két kulcsfontosságú eleme skálázhatóságának bemutatása létfontosságú a zöld hidrogén gazdaságossága szempontjából. Nagy reményekkel tekintünk az ügyfelek számára nyújtható előnyökre.”

 

A két vállalat által aláírt szándéknyilatkozat hivatalos keretek közé helyezi a telepítendő bemutató rendszer lehetőségeinek kiaknázását, és a 100 MW teljesítményű telep tervezési és kereskedelmi stratégiájának elkészítését.  

 

„Ez a projekt az erősségeinkre támaszkodik, hogy nagyléptékű és hatékonyságú, testreszabott HPR-rendszereket telepítsünk, kibővítve ezzel az egyenirányító egységek lehetőségeit" – közölte Charl Marais, az ABB Process Industries global product managere. „Az elektrokémiai iparág számára szállított vezérlő- és energetikai rendszer megoldások terén szerzett sokévnyi tapasztalatunkból adódóan tudjuk, hogy HPR-rendszereknek rendelkezniük kell bizonyos jellemzőkkel a nagyléptékű projektek telepítésének sikerességéhez."   

 

„Ez az együttműködés elősegíti a nagyléptékű zöld hidrogén-rendszerek kereskedelmi forgalomba kerülését és megvalósíthatóságát. Több mint két éve folytatunk kutatást ilyen típusú projektben, és a Hydrogen Optimized-dal a szinergiák nyilvánvalók. Világos jövőképünk van, és jelentős eredmények várhatók. " 

 

A zöld hidrogént felhasználó alkalmazások körébe tartozik a nulla kibocsátású közlekedési üzemanyag-ellátás, az ammónia és más vegyi anyagok előállítása nem fosszilis hidrogénforrások segítségével, valamint a zöldacél-előállítás hidrogén segítségével a kokszoló típusú eljárás helyett.    

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05