VI. Safer Internet konferencia

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 23. 14:57

Szeptember 29-30-án kerül megrendezésre az Európai Unió „Safer Internet Program” (SIP) keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. A Gyermekmentő 1997 óta kíséri figyelemmel és végeztet kutatásokat a gyermekek médiahasználati szokásairól. 2010-ben ebbe a folyamatba illesztette be szervesen a kifejezetten az internettel, internetbiztonsággal foglalkozó konferenciáit, melyből az idei a hatodik.

„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című médiakonferencia- és kutatássorozatot huszonhárom évvel ezelőtt, 1997-ben indították el. Ebbe kapcsolódott be a SIP keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciasorozat. Már az első, 2009-ben tartott internetkonferencia óta is 11 év telt el. Azóta nagyon sok változást hozott mindennapjainkba a digitalizáció: az információáramlás életünket felgyorsította, a tudást közelebb hozta, kapcsolatainkat átalakította. Most, a járvány idején még nagyobb az internet jelentősége, amikor az oktatásnak egyik pillanatról a másikra kellett átállnia online üzemmódra, és gyerekek százezreinek biztosítani a digitális oktatást.  Mindez milyen hatással volt a gyerekekre, a szülőkre és a pedagógusokra? Erre a kérdésre is keresik a választ az előadók. 

 

 

A rendezvényre 29 szakértő fogadta el a felkérést az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről, akik a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről – adatvédelem, digitális platformok szabályozása,  online otthonoktatás-otthontanulás stb. – fognak előadásokat tartani. Kutatási eredményeiket összegzik, kampányaik célját és eredményességét ismertetik, megosztják a legjobb gyakorlatokat, de beszélni fognak az internetbiztonságról a gyerekvédelem tükrében is, valamint a cybertérnek és a közösségi médiának a személyiségfejlődésre gyakorolt hatásáról. 

 

A konferencia másik célja a tudás, a tapasztalat átadásán kívül, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra: a közösségi médiára, az online fenyegetettségre és a digitális oktatásra.

 

A rendezvény a Safer Internet Program keretében valósul meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára történő – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

 

Az előadások mellett három kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, illetve dr. Mary Aiken: Cyber-csapda. Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést? című könyvének bemutatójára. A Harmat Kiadó gondozásában megjelent kötetet a helyszínen meg is lehet vásárolni. A bemutató időpontja szeptember 29., 14.50-15.15 óra. 

 

 

Dr. Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője most megjelent könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést, a társadalmi normákat, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell.

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A konferencia ideje alatt élő internetes közvetítés látható a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, a Saferinternet Magyarország és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Facebook oldalain. 

A konferencia időpontja és helyszíne: 

2020. szeptember 29-30., kedd –szerda, 9 – 17 óráig

Magyar Tudományos Akadémia

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50