Jövő héten startol a think.BDPST

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 27. 12:29

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos. 

Vajon hogyan alakul az adatvédelem a COVID után és hogyan biztosítható az adataink megfelelő kezelése a jelenlegi helyzetben? Mit várhatunk a tech óriásoktól, a social media felületeket birtokló vállalatoktól az adatkezelés, a cenzúra, a transzparencia vagy akár az adófizetés terén? Tényleg forradalmasíthatja az okos városok fejlődését és az önvezető autók mindennapivá válását az 5G terjedése? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad majd a think.BDPST konferencia, amely október 2-án hozza el a jövő innovációs kérdéseit Budapestre, virtuálisan pedig minden érdeklődő otthonába. 

 

Transzparencia és demokrácia – mit adhat az innováció? 

Az Antall József Tudásközpont ötödik alkalommal szervezi meg együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal a régió legjelentősebb innovációs konferenciáját, amely a legégetőbb, jövőnket érintő kérdésekkel foglalkozik évről évre. Az eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő mellett kiemelt előadóként ezúttal az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is részt vesz, aki az innovációnak a jogállamiságot és az európai értékeket érintő kérdéseit is tárgyalja majd. Többek között beszél majd arról, hogy a transzparencia biztosításában, a demokrácia és a demokratikus értékek megvédésében, a társadalmi rendszerek javításában milyen szerepe lehet a technológiai fejlődésnek.

 

 

Tényleg mindent tudnak rólunk az online rendszerek? 

Ugyancsak aktuális témát bont majd ki a jelenlegi és a vírushelyzetet követő adatvédelmi lehetőségekről szóló panelbeszélgetés is az idei think.BDPST-en. Az adataink megosztása mindennapjaink részévé váltak, sokan pedig nem is gondolják, hogy az online rendszerek mennyit tudnak rólunk. A COVID miatt pedig újabb dilemmák láttak napvilágot az adataink védelmével kapcsolatban: például a járvány első hulláma során számos mobilalkalmazás jelent meg, melyek célja a kontaktkutatás támogatása volt, ugyanakkor olyan személyes információkhoz is hozzáférést adtak ezek a rendszerek, mint, hogy hol és kivel tartózkodunk éppen. Vajon meddig lehet elmenni ebben a kérdésben? Mi a helyes és mi a helytelen? És ezt ki dönti el? A beszélgetés során többek között az EU adatvédelmi biztosa, Wojciech Wiewiorowski, Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, és más szakemberek vitatják meg ennek a sok ponton még ingoványos területnek a kérdéseit.

 

Fake news és cenzúra – sok kérdést vet fel a Facebook

A konferencián mindemellett szó lesz még a tech óriások, mint a Facebook vagy a Google szabályozási kérdéseiről. Varga Judit igazságügyi miniszter választ ad arra például, hogy egyáltalán EU-s vagy lokális szinten érdemes-e a tech vállalatok működését szabályozni, mit várhatunk el a Facebooktól a cenzúra terén, illetve az adatvédelemben. Milyen adózási lehetőségek merülhetnek fel helyi szinten a tech vállalatok kapcsán és hogyan harcolhatunk a fake news terjedése ellen.

 

Külföldi szakemberek a jövő kérdéseiért

A virtuálisan ingyenesen nyomon követhető eseményen többek között olyan neves szakemberek vesznek részt, mint H.E. Ronan Gargan, magyarországi ír nagykövet, Jakub Boratyński, az EU Bizottság cyberbiztonságért és digitális magánélet védelméért felelős csoportjának vezetője, Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője, valamint Eva Škorničková, cseh nemzetiségű adatvédelmi és IT biztonsági szakértő.

 

A konferencia folyamatosan frissülő programja és az online regisztráció az alábbi linken érhető el: https://think.bdpst.org

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Profi szakembert találni még nem volt ilyen egyszerű!

Szerződést kötött a Qjob.hu szakemberkereső és a DEKRA Akademie Felnőttképző Központ. A partnerség létrejötte által a DEKRA nemzetközileg elismert tanúsítvánnyal rendelkező szakembereket biztosít majd a Qjob.hu felületén, ezzel nagyobb biztonságot adva az oldalon regisztrált megrendelők számára. De nem csak a szakik kiválasztása kap könnyítést, hanem a Qjob.hu segítené szeretné a DEKRA diákjait azzal, hogy tanulmányaik befejeztével gyakorlatot szerezhetnek az oldalra felkerülő alkalmi munkákkal. 

2020. október 29. 19:35

Innovatív technológiák az autózásban: hálózatba kapcsolt autók

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat: becslések szerint 2019-ben már 28,5 millió hálózatba kapcsolt autó volt forgalomban világszerte. Az intelligens közlekedési rendszerek segítségével ezek a járművek képesek egymással és a körülöttük lévő infrastruktúrával is valós időben kommunikálni, az így rendelkezésre álló adatok alapján pedig hatékonyan fejleszthető a közlekedési rendszer, illetve a közlekedésbiztonság. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan most bemutatja, hogyan működnek azok a fejlett információs és kommunikációs technológiák, amelyek mindezt lehetővé teszik.

2020. október 29. 17:53

Rangos nemzetközi termékdesign díjat nyert a magyar ultrahangos kullancsriasztó

A ProtectOne kutyákat és macskákat védő Tickless Mini terméke nyerte az idei BigSEE Awards Product Design kategóriáját. A parazitaellenes termékek a környezeti és egészségügyi válságok kulcsszereplőivé váltak.

2020. október 29. 16:18

Közös képzéseket indít a Széchenyi István Egyetem és a Huawei

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok közös indításáról írt alá megállapodást. Az együttműködés része az egyetem és a világ egyik legnagyobb technológiai cége között 2016 óta fennálló stratégiai megállapodásnak. 

2020. október 29. 14:46

Két új taggal bővül a OnePlus Nord termékcsalád

A OnePlus nemzetközi technológiai márka bejelentette a OnePlus Nord termékcsalád két új tagját, a OnePlus Nord N10 5G-t és a OnePlus Nord N100-at. A OnePlus Nord N széria magával ragadó felhasználói élményt nyújt megfizethető áron, ezeket a jellemzőket hordozza magán a most bejelentett két új okostelefon is. A OnePlus Nord N10 5G és a OnePlus Nord N100 hosszú üzemidőt, fejlett többkamerás rendszert és a csúcskategóriás telefonokra jellemző kezelőfelületet biztosít az OxygenOS-en keresztül.

2020. október 29. 13:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás