Ékszereink helyes tisztítása

forrás: Prím Online, 2020. október 11. 08:37

Minden bizonnyal mindenki számára ismerős a helyzet, amikor sportolás vagy kertészkedés közben jut eszünkbe, hogy elfelejtettük levenni az ékszereket. Ha gyakran keveredünk ilyen szituációba - attól függően, hogy milyen alapanyagból készült ékszereket viselünk -, az idő vasfoga gyorsítva fog meglátszódni kedvenc darabjainkon. 

Létezik azonban néhány trükk és praktikum, mellyel újjávarázsolhatjuk a gyűrűket, karkötőket, fülbevalókat és más ékszereinket is. Nem árt azonban előre is megfontoltan cselekedni, bizonyos tevékenységek előtt dobozba zárni kedvenceinket, hogy sok-sok éven át tündökölhessenek rajtunk. 

 

Hogyan előzzük meg az elszíneződést?

 

Vásároljunk megbízható helyről minőségi ékszert. A megfontolt választás a kulcsa mindennek, ugyanis az arany vagy ezüst ékszerek csak nagyon ritkán színeződnek el. Mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl kizárólag ezt a két fajtát keressük a boltokban, hanem azt, hogy egyesekre jobban oda kell figyelni, ápolásukra több gondot fordítani. 

 

Az alábbi alapszabályokat érdemes betartani:

 

  • Sportolás közben ne viseljünk semmilyen ékszert.
  • Kerüljük a nedves helyeket, ne tároljuk például fürdőszobában.
  • Uszodában, zuhany alatt lehetőség szerint ne hordjuk ékszert.
  • Ha nem vesszük fel, zárjuk dobozba, és kevésbé nyirkos helyen őrizzük.
  • Vásároljunk olyan helyről, ahonnan biztosan azt a minőséget és terméket kapjuk, amire számítunk. Az Ékszerkirály weboldal számtalan gyönyörű ezüst ékszert kínál. 

 

Hogyan álljunk neki a tisztításnak? 

 

  1. Fogkrémes megoldás: Mindenki számára ismert, roppant egyszerű módszerről van szó. Nem kell hozzá más, csak egy vattakorong vagy vattapamacs és bármilyen fogkrém. Fogjuk a fogkrémet, tegyünk egy keveset a vattára, majd töröljük át vele az ékszert. Gyors, hatékony, szinte bárhol kivitelezhető műveletről van szó. 
  2. Forralásos módszer: Tegyünk zsíroldót a felforralt vízbe, majd az elszíneződött ékszert tegyük bele. Hatása körülbelül 10 perc múlva észlelhető, ezért legyünk kitartóak, ha nem azonnali eredményt fogunk kapni.
  3. Arany tisztítása: Az arany az ezüstnél is időtállóbb fém, de előfordulhat, hogy a vízkőtől elveszti csillogását. Hogy újjávarázsolnánk régi arany ékszereinket, szükségünk lesz fél liter vízre, valamilyen általános mosogatószerre és egy rongyra. Forraljuk fel a vizet, öntsünk bele mosogatószert, és forraljuk át az ékszert. Miután lekapcsoltuk a tűzhelyet, hagyjuk állni benne 10 percig. Puha kefével vagy ronggyal törölgessük át, hogy újra ragyogjon!
  4. Ezüst tisztítása: Az ezüstön megjelenő szennyeződések méltó ellenfele a szódabikarbóna. Forrásban lévő vízbe tegyünk egy nagy kanál szódabikarbónát, alumíniumot (kanalat vagy alufóliát) és egy csipet sót. Néhány perc forralás után vegyük ki, töröljük át egy puha kefével vagy egy ronggyal, és már készen is vagyunk.

 

SOHA ne használjunk erős súrolókefét vagy durvább vegyszereket, mert maradandó sérüléseket ejthetünk ékszereinken!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden, amit tudni érdemes az inverteres klímaberendezésekről

A klíma több okból is egyre elterjedtebb magyar háztartásokban is. Egyrészről a kényelmi eszközök az életszínvonal és a technikai fejlődés általános növekedésével egyre népszerűbbek és megfizethetőbbek az átlagembernek. Másrészről az életvitelünk egyre inkább megköveteli az otthoni komfortot (gondolunk itt pl. a home office modern intézményére). Míg harmadrészről a környezetváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményekkel lephet meg minket a jelenben és a közeljövőben is.

2020. november 16. 15:12

Mit szólsz, ha jól arcon vágjuk az autóvezetéssel kapcsolatos félelmed?

Amikor csak az autóvezetésre gondolsz, akkor mindig hatalmába kerít a félelem? Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel a jelenséggel. Ha nem is mondják ki, a legtöbben pont ebben a cipőben járnak a jogosítvány megszerzése előtt.

2020. november 14. 15:16

Otthoni víztisztítással a környezetvédelemért

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés és természeti erőforrásaink védelme. A csapvíz értéke is egyre inkább központi téma a világ valamennyi országában. Nem kérdés, hogy a tiszta, iható víz hatalmas érték, létfenntartásunk egyik alapszükséglete.

2020. november 10. 09:34

Gyümölcsbor, ha előszeretettel ismerkedünk nemes italkülönlegességekkel

Egészen egyedi, újhullámos és káprázatos jelenség minőségi köntösbe csomagolva, ezt jelenti manapság az elsőrendű gyümölcsbor fogyasztásának a lehetősége. Nem is lehetett kérdés, hogy külön bejegyzést szentelünk a bemutatásának.

2020. november 8. 22:11

Karácsonyi kreatívkodás

Pár hét és itt a karácsony, az év talán legszebb időszaka, amikor lehetőségünk van egy picit megpihenni és nem csak otthonunkat, hanem lelkünket is ünnepi hangulatba varázsolni.

2020. november 8. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás