Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

  • A modern LED izzók körülbelül 50-szer tartósabbak, mint hagyományos társaik, akár 50.000 órán át is működtethetők.
  • Az állandó kapcsolgatás sem csökkenti az élettartamukat.
  • Szerkezetükben nincsenek mozgó vagy felforrósodó alkatrészek, ahogy gázok sem, így rázkódás hatására sem hibásodnak meg.
  • Bár vételáruk magasabb, a hosszabb élettartam és az energiatakarékosság miatt mindenképpen pénz spórolható meg a használatukkal.
  • Felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, hiszen nem kell bemelegedniük.
  • Fókuszált fényükkel oda világítanak, ahol arra szükség van.
  • A LED égőkre korábban jellemző hideg fény helyett kellemes, meleg fényű modellek is kaphatók, ahogy szinte bármilyen színárnyalat is.
  • Gyakran korszerű fényerő szabályozóval állítható fényük erőssége.

 

A LED lámpák fajtái

 

  • LED körte izzók: hagyományos foglalattal rendelkező nagyobb teljesítményű és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások, így tágasabb terek megvilágítására is alkalmasak, amelyek akár mozgásérzékelős kivitelben is kaphatók.
  • LED spotizzók: ezek a jellegzetes spotfoglalattal rendelkező izzók bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, fényerejük viszont nem marad el a körteizzókétól, viszont azoknál lényegesen jobban fókuszáltak.
  • LED gyertyaizzók: hagyományos foglalattal rendelkező, de a körteizzóknál kisebb méretű és kisebb teljesítményű fényforrások.

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05