A Covid19 alatt felpörögtek a startupok

forrás: Prím Online, 2020. október 16. 12:10

A Restart2020 ötletversenyén 19 ország 500 innovátorának, mintegy 100 projektje versenyzett. A legizgalmasabb projektek a fenntarthatóság, az oktatás és az elektromobilitás területén születtek.

A Restart2020 ötletverseny döntőjébe azok az innovátorok jutottak, akik valamilyen olyan érdekes és új megoldást próbálnak létrehozni, amelyből a járvány elmúltával fenntarthatóan működtethető vállalkozások születhetnek. Ezt a célt kívánta támogatni a versenyt rendező szakemberek, befektetők és támogató cégek népes csapata. 

 

„A RESTART2020 nem csak egy ötlet- és startupverseny, hanem egy lehetőség arra, hogy újragondoljuk világszerte azt a víziót, amivel neki indulunk újra a járvány utáni időszaknak.” – fogalmazza meg a kezdeményezés lényegét Kovács Roland, a rendezvény egyik ötletgazdája.

 

Az ötlet és projektverseny alapítóinak eredeti célja is a fenntarthatóság volt, a verseny meghirdetésekor az motiválta őket, hogy a járvány utáni válságot mivel lehetne enyhíteni, elkerülni. Láthatóan a Covid19 számos területen hozott visszaesést a gazdaságban, ezzel szemben úgy tűnik, hogy a startup vállalkozók, ötletgazdák ilyen helyzetben érzik magukat elemükben. A válságban a kreatív ötletgazdák aktívan keresik a megoldásokat a helyzetre és ennek eredményeként ők azok, akik a válság után igen hamar képesek lesznek elindítani a vállalkozásaikat, újraindítani a gazdaságot.

 

 

Az ötlet és a mögötte álló ember

Hetente új ötletek százai születnek az ehhez hasonló a rendezvényeken, hogy aztán ahogy születtek, pont úgy el is tűnjenek nyomtalanul. A versenyek többségében még a győzteseket sem ismerjük meg. A szervezők tervei szerint, az eddigi rossz gyakorlat, az általuk felépített innováció platform - a Pozi.io - segítségével mostantól megváltozhat. Az versenyen induló minden ötlet és projekt elérhető marad az oldalon, nyitottan arra, hogy bármelyik megvalósításához befektető, hiányzó csapattag, vagy mentor csatlakozhasson.

 

A versenyen született ötletek többségének nem is befektetésre van szüksége, hanem testre szabott segítségre, szakavatott támogatásra. Legalábbis ezt mutatja az a mintegy 100 projekt, amelyből a RESTART2020 online döntőjén 22 mutatkozhatott be.  Az ötletgazdák már a nevezési fázisban is kaptak mentori segítséget, kiváló szakemberek támogatták őket a projektjeik jobb kidolgozásában. A legjobbak mellett – egy most épülő nemzetközi közösség részeként - azok is reflektorfénybe kerültek, akik még nem értek el arra a szintre, hogy ötletük megvalósíthassák.  

 

A változás fontossága

A védnökséget vállaló Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkár, a rendezvényt megnyitó videójában külön kitért arra, hogy „csak akkor lehetünk versenyképesek, ha innovatívak is vagyunk.” 

 

A verseny szervezői szerint is most van szükség az ötletekre, mert ha igazi változásokat szeretnénk, akkor most van az ideje elgondolkodni azon, hogy mit és hogy fogunk csinálni a pandémia elmúltával. Változtatni márpedig muszáj, nem térhetünk vissza a megszokotthoz, a korábbi megoldásokhoz. A változást persze kicsiben kell elindítani, mindenkinek a saját munkájában, vállalkozásában, környezetében. Ezt az összefogást és változtatni akarást sugallta a szakmai zsűri is, amelyben az NKFIH startupokkal foglalkozó osztályvezetője Kölkedi Krisztián, az Intellitex inkubátort vezető Bohner Tamás, a házigazda Pozi.io társalapító Kovács Roland mellett, a Tom Szaky általa alapított nemzetközi fenntarthatósági vállalkozás a Terracycle CIO-ja Béla Domokos döntötte végül el a díjazottak listáját.

 

A verseny legjobbjainak az Intellitext befektetési lehetőséget, 3 csapatnak a Connect East Incubator hathónapos inkubációs programot kínált. Hat további projekt nyert meghívást a Grow with Google program programjába. A verseny össze projektje elérhető a Pozi.io oldalán. 

 

Díjazottak:

Intellitext Investment Opportunity Award: 

Forest Making, PhD Journal, Hommy, LISN LISN, Screbo

Intensive Connect East Incubation: 

Skeebdo, LISN, Ecolyze

Community Award: 

cMenu 

Special Award: 

PhD Research Journalists, MYRA

Grow with Google program:

Myra, Likespace, DottedHomes, Skeebdo, ForestMaking, NaturAI IDA

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50