KSH: új megoldások a megnövekedett adatigények kiszolgálására

forrás: Prím Online, 2020. október 20. 19:42

A 2020. évi Statisztikai Világnap a megbízható adatok fontosságára hívja fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos statisztika modernizációjában élen járó szervezetként gyorsan és agilisan reagál a napjainkban folyamatosan növekvő adatéhségre: a koronavírus által teremtett helyzetben szinte hetek alatt vont be új adatforrásokat, vezetett be új adatgyűjtési módokat és adatfeldolgozási technikákat. Információmenedzseri szerepével megkérdőjelezhetetlen hivatkozási alapokat biztosít a döntéshozóknak és a társadalom egészének egyaránt a körülöttük zajló folyamatok, lényegi összefüggések, és végeredményben a világ alaposabb megértéséhez. 

„Amellett, hogy saját döntéseink jelentős részét a statisztikai adatok által közvetített tényszerű információk alapján hozzuk meg, a hivatalos statisztikák a kormányzati döntéshozatal legfőbb eszközeiként közvetetten is befolyásolják életünket” – fogalmazott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb podcast adásában 

 

Dr. Vukovich Gabriella. A KSH elnöke szerint éppen e jelenségre, a statisztika fontosságára hívta fel a világ figyelmét az ENSZ közgyűlése azzal, hogy minden ötödik év október 20-át – a Magyarország által benyújtott javaslat alapján – Statisztikai Világnappá nyilvánította.

 

Az idei Statisztikai Világnap mottója: „Megbízható adatokkal kötjük össze a világot”, amely jelmondatnak a járványhelyzet tükrében különleges jelentősége van.

 

„Ha a számunkra oly fontos világnap távlatában nézzük, csak az elmúlt 5 év során több tízezer adatkérést teljesítettünk, míg a honlapunkat egy esztendő leforgása alatt több millióan keresik fel. A különböző adatforrások integrálása már jóval túlmutat az adatok előállításán, vagyis a hivatal munkájának köszönhetően az adatokból hasznosítható, értelmezhető információ és biztos tudás lesz. Rendkívül mozgalmas időszak áll mindannyiunk mögött, de annál nagyobb büszkeséggel tölt el, hogy szakembereinknek, valamint többféle adatforráshoz, közöttük a Big Datához köthető naprakész megoldásainknak köszönhetően mérvadó, szinte napi aktualitású statisztikai információkkal is tudunk szolgálni” – hangsúlyozta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

 

A KSH honlapján található „Heti monitort” és „Koronavírus dossziét” is a döntéshozók oldaláról, valamint a társadalom részéről is tapasztalt, megnövekedett adatigény hívta életre. A pandémia gazdasági és társadalmi hatásainak mérése mind hazai, mind nemzetközi tekintetben új, előremutató megoldások bevezetésére ösztökélte a nemzeti statisztikai hivatalokat. 

 

A KSH már például web scraping technikákat (honlapokról közvetlenül gyűjtve adatokat) is alkalmaz az árak megfigyeléséhez és a kapcsolódó adatgyűjtéshez, ami különösen a tavaszi időszakra volt igaz, a járvány első hullámának idején ugyanis a munkatársak nem tudtak az üzletekben árakat összeírni. A KSH a gépjárműforgalom változásának bemutatásához továbbá már közúti kamerák adatait is felhasználja, az online pénztárgépek adatállományait pedig közvetlenül a NAV-tól veszi át a kiskereskedelmi forgalom minél pontosabb becsléséhez. 

 

Hogy ne csupán a Statisztikai Világnapon, hanem mindig megbízható és hiteles adatokkal segíthesse a tényeken alapuló döntéshozatalt. 

 

A Dr. Vukovich Gabriellával készült podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-5--rsz-Beszlgets-a-KSH-elnkvel-el8qov 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05