Eljött a hiperhatékony épületek kora

forrás: Prím Online, 2020. október 21. 09:36

Az idei Innovation Summit online esemény keretében mutatta be a Schneider Electric az épületek jövőjéről alkotott vízióját. A társaság energiamenedzsment és automatizációs megoldásai révén átléphetünk a hiperhatékony épületek korszakába, ami jelentős megtakarítást eredményezhet üzemeltetőknek és bérlőknek egyaránt, illetve pozitív hatással lehet az egész bolygónkra.

Az épületek létrehozására és működtetésére megy el a világ energiafelhasználásának mintegy 30 százaléka a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint, miközben a bennünket körülvevő épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 40 százalékáért. Azonban már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyek segíthetnek ezeknek az értékeknek a megváltoztatásában. 

 

A Schneider Electric az idei, online megtartott Innovation Summit keretében mutatta be „Building of the Future” (A jövő épületei) keretrendszerét, ami egyesíti az energiamenedzsment és az automatizáció legújabb digitális megoldásait annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, a váratlan helyzetekhez alkalmazkodni képes, hiperhatékony és emberközpontú épületeket lehessen létrehozni. 

 

„A felmerülő régi és új szükségszerűségek egyaránt formálják, hogyan gondolkodik a világ az épületekről. Ha már a tervezésnél a megfelelő megközelítést alkalmazzuk és felhasználjuk az új digitális technológiákat, akkor a bolygónk, a befektetők, az ingatlanfejlesztők és az épületek bérlőinek igényeit is ki tudjuk szolgálni kényszerű kompromisszumok nélkül. Az épületek kulcsszerepet játszanak abban, hogy mind a gazdaság, mind a környezetünk egészséges legyen és égető szükség van arra, hogy alkalmazzuk a már rendelkezésre álló legjobb megoldásokat a létező és az új épületeinknél egyaránt” - mutatott rá Laurent Bataille, a Schneider Electric Digitális Energia divízió ügyvezető alelnöke. 

 

 

A mostani Covid19-járvány is rámutatott arra, mennyire fontos, hogy az épületek is képesek legyenek az alkalmazkodásra, hiszen nagyon gyorsan változnak az üzleti prioritások: egyik pillanatról a másikra módosul, hogy mennyien dolgoznak adott létesítményben, milyen intenzitású hűtésre-fűtésre, vagy éppen szellőztetésre van szükség. A különleges helyzet pedig magát a fenntartást is befolyásolhatja, hiszen nem feltétlenül áll rendelkezésre akkora személyzet, mint hagyományos körülmények között, illetve olyan helyzet is előfordulhat, hogy a gazdasági problémák miatt egész egyszerűen kevesebb jut az épület fenntartására. 

 

Az új digitális technológiák azonban számottevő mértékben javíthatnak az ingatlanok alkalmazkodóképességén. A Schneider Electric EcoStruxure Power megoldása digitalizálja a villamos infrastruktúra működtetését és fenntartását, nagyobb megbízhatóságot, stabilabb hálózatot és nagyobb kontrollt kínálva az üzemeltetők számára. A Connected Room Solution pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók modernizálják és jövőtállóvá tegyék egy épület infrastruktúráját, lehetőséget kínálva a rendelkezésre álló terek funkciójának egyszerű megváltoztatására, illetve a kapacitás növelésére és csökkentésére az adott létesítmény teljes életciklusában.

 

Annak érdekében, hogy megfeleljenek a környezeti és üzleti elvárásoknak, az épületeknek hiperhatékonnyá kell válniuk a tervezési folyamattól kezdve az építésen át a működtetésig és karbantartásig. A Schneider Electric EcoStruxure Building nyílt, felhőalapú, innovatív platformja lehetővé teszi az energiaelosztás és -menedzsment, az épületautomatizációs megoldások és az IT rendszerek integrációját, hogy az üzemeltetőknek rendelkezésükre álljon minden adat és elemzési képesség és így a legjobb információk birtokában hozhatnak döntéseket. 

 

Jelenleg világszerte 30 millió olyan középfeszültségű kapcsolóberendezés (swithgear) található az épületekben, amelyekben kén-hexafluoridot (SF6) használnak, ami egy potenciálisan üvegházhatású gáz. A Schneider Electric „Green Premium Program” keretében a társaság egy olyan középfeszültségű kapcsolóberendezést fejlesztett ki, ami SF6 gáz helyett tiszta levegőt alkalmaz, amivel az épületek fenntarthatósága és biztonsága is javul. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felvirágozhat az elektromos buszok magyarországi gyártása

A kormány bejelentésének értelmében 2022-től csak elektromos buszok beszerzésére nyerhető majd el támogatás a 25 ezeresnél nagyobb településeken, ennek következtében a járműállomány a klímavédelem jegyében még korszerűbbé válhat néhány éven belül. Hazánkban jelenleg egyedül a Goldi Mobility Kft.-nál készülnek hazai forgalmazásra magyar know-how-val és összeszereléssel elektromos autóbuszok, ráadásul legkésőbb augusztusig elkészül első csuklós hidrogénbuszuk is, ami egyedülálló egész Európában. Céljuk, hogy a közeljövőben még több magyar partnerrel működjenek együtt, ezért folyamatosan keresik a kapcsolatot a honi beszállítókkal.

2021. január 24. 13:59

Algoritmus mondja meg, hol van jó helyen az orvos

Forr az egészségügy, recseg-ropog az ágazat a korona vírus pandémia idején. Naponta olvasunk cikkeket, nyilatkozatokat az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről, munkakörülményeik és karrier kilátásaik kapcsán. Ráadásul a téma még forróbb az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény óta: egyre több orvos és ápoló kerül választás elé, hogy a magán vagy az állami rendszerben folytassa-e munkáját. Ezen a téren hozhatja meg az áttörést az a 100 százalékban hazai fejlesztésű egészségügyi állásportál, amelyik annyira bízik a sikerében, hogy csak sikerdíjért dolgozik.

2021. január 23. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás