2020 legújabb technológiai trendjei

forrás: Prím Online, 2020. október 27. 08:19

Az utóbbi években olyan sebességgel fejlődött, változott a technológia, hogy mire kijön egy blog vagy poszt már szinte dobhatjuk is a kukába. Ez nyilvánvalóan elcsépelt, évek óta szajkózott mantra. Napjainkban azonban az embernek két lehetősége van: figyelmen kívül hagyja a körülötte rohanó, egyre sebesebben vágtató, világot vagy megpróbálja tartani a lépést.

M.I.

 

A mesterséges intelligencia kis túlzással az egyik olyan téma, ami hosszú évtizedek óta velünk van. Vannak, akik megváltóként tekintenek erre a technológiára és vannak, akik óva intenek tőle. Elég Asimov: Én, a Robot-jára gondolnunk vagy a méltán népszerű Terminátor filmekre.

 

Az azonban tagadhatatlan, hogy ma már szinte mindenki használja az MI-t. Streaming szolgáltatások, navigációs applikációk vagy éppen kockázatelemző szoftverek mind erre a technológiára támaszkodnak. A jövő nézve pedig súlyos előrejelzéseket vetítenek: 2030-ra 73 millió ember veszítheti el a munkáját az automatizációs és gépi-tanulási folyamatoknak “köszönhetően”. Tehát újra eldönthetjük: felvesszük a fordulatszámot vagy hagyjuk, hogy ez a vonat elmenjen mellettünk.

 

Edge Computing

 

Aki jártas a cloud, azaz felhő computing világában, tudja, hogy a felhő computingnak is vannak korlátai. Az Edge számítások azon esetekben jönnek jól, amikor kevésbé van szükségünk számítás igényes algoritmusok futtatására. Tehát az érkező adat digitálisan fel nem ismerhető formában érkezik (a fogadó eszköz számára) és az edge node-ok ezt transzformálják, majd továbbítja a “fog” rétegbe.

 

Az edge computing értéke és előnye úgy növekednek, ahogy az IoT, tehát Internet of Things eszközök száma növekszik. Mennyire növekszik? A válasz csak ennyi: 2022-re elérheti a 6.72 milliárd dolláros értéket a piac.

 

Virtuális valóság vagy kiterjesztett valóság

 

A VR, Virtual Reality, egyelőre még csak a játékok terén hódít. Elég itt a Half-Life: Alyx játékra gondolnunk. Azonban óriási potenciált rejt magában, főleg a különböző fegyveres testületek kiképzés és kockázatelemzés világában. A VirtualShip például a U.S. Navy, haditengerészet, által használt kiképzési program.

 

Mind a szórakoztatóipar (esetleg szerencsejáték, casino), mind a marketing, vagy akár az orvostudomány szemszögéből végig gondolhatjuk, hogy milyen jövőbeli hatása lehet a fejlődő VR hardver és szoftver gyártásnak. A legnagyobb nevek a piacon jelenleg az Oculus, Google és Samsung - így nem érdemes arra számítani, hogy ez csak egy szikra, ami nemsokára elhalványul. A kiterjesztett valóság már megmutatta milyen tömegeket és pénzeket képes megmozgatni a Pokémon GO alkalmazásával.

 

Kiberbiztonság

 


A kibervédelem elmaradhatatlan eleme a piacnak és a fejlődésnek. Ugyanis amikor fejlődik egy technológiai, a védelmi rendszereknek is együtt kell velük haladni. Mondhatnánk, hogy ez természetes, ha azonban erre is egy lehetőségként tekintenünk, akár a következő munkahelyünket is megláthatjuk itt.

 

2021-re  a szakértők 3.5 millió betöltetlen kiberbiztonsági munkahelyet vizionálnak. Úgy látják a szakértők, hogy az ehhez a területhez kapcsolódó munkahelyek száma háromszor gyorsabban növekszik, mint bármilyen más technológiai szektorban.

 

Ez miért van így vajon? A kihívások mindig újak, mindig lesznek rosszindulatú hackerek (Black Hat Hackers) és az egyre növekvő és kiterjedtebb kiber világban egyre több és több védelmi szakemberre van/lesz szükség. Ezt a gondolatmenetet követve, már beláthatja, hogy egy stabilan növekvő és stabilan erős felvevőpiac a kiberbiztonság.

 

A technológia rohamosan fejlődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy legyintetnünk kéne és elengedni magunk mellett a trendeket. Az újdonságok mindig rengeteg lehetőséget rejtenek. Éljünk velük!

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Folytatódott a növekedés az OTT-ONE Nyrt.-nél

2020 harmadik negyedévében több mint 4 milliárd forintos árbevételt, illetve mintegy 60 millió forintos EBITDA értéket ért el az OTT-ONE Nyrt. – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság mai napon közzétett, a 2020-as év első három negyedévére vonatkozó üzleti gyorsjelentéséből. A koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás továbbra sem éreztette hatását a társaság üzleti eredményein: a harmadik negyedévvel együtt éves árbevétele immár több mint 11 milliárd forint, amely közel 10 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában elért összeget. Az első féléves eredményeket jelentősen befolyásoló profiltisztítás, elsősorban az amortizációs költségek időarányos csökkenése formájában, a harmadik negyedévben már pozitív hatásként jelent meg a társaság számaiban.

2020. november 29. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás