Közös képzéseket indít a Széchenyi István Egyetem és a Huawei

forrás: Prím Online, 2020. október 29. 14:46

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok közös indításáról írt alá megállapodást. Az együttműködés része az egyetem és a világ egyik legnagyobb technológiai cége között 2016 óta fennálló stratégiai megállapodásnak. 

Dr. Lukács Eszter, az egyetem rektorhelyettese és Colin Cai, a Huawei Technologies magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével azt a megállapodást, amely kiterjeszti a felsőoktatási intézmény és a vállalat között létrejött, 2016-os partneri együttműködést. A vállalat az új megállapodás szerint segít az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villmosmérnöki Karán elindítani az úgynevezett HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) programot, amely az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tantárgyként különböző, piacképes szakismereteket, speciális kurzusokat nyújt majd a mérnökhallgatóknak. Így például a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásával kapcsolatos új lehetőségekről tanulhatnak majd a diákok. A cég az egyetemen a HAINA témákat oktatók képzését és az oktatási anyagokat adja, míg az oktatási intézmény az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta.

 

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, hogy a programozó informatikus, a mérnökinformatikus és a gazdaságinformatikus mesterszakok angol nyelven is tanulhatók az egyetemen, így a Huawei által biztosított oktatás magyar és nemzetközi hallgatói közösségük számára egyaránt elérhető lesz. „A Huawei így hozzájárul az egyetem versenyképességének további javulásához, a minőségi oktatás erősítéséhez. Az e területen végzett hallgatóink eddig is azonnal el tudtak helyezkedni, ezzel a kiegészítő képzéssel pedig a legkorszerűbb gyakorlati ismeretekre tesznek szert” – szögezte le dr. Lukács Eszter.

 

 

A győri egyetem már a világ két legnagyobb egyetem-minősítő szervezete, a QS és a Times Higher Education listáján is szerepel. „A Széchenyi István Egyetem modellváltásának egyik kiemelt célja a jövőképesség növelése, olyan hallgatók képzése, akik nemzetközi viszonylatban szereznek versenyképes tudást. A Huawei számunkra globális vállalati partner, s mint ilyen, azért is fontos, mert tovább javítja a felsőoktatási rangsorokon betöltött pozíciónkat, növeli intézményünk globális láthatóságát. Emellett a jó hallgatók megnyerését rendkívüli módon segíti, ha az egyetem együttműködik nagynevű, világszerte ismert vállalatokkal, aminek hatása ráadásul megmutatkozhat ipari megrendelésekben, valamint – mint a mostani esetben is – a hagyományos akadémiai tananyagot kiegészítő oktatási programokban egyaránt” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 

„A Széchenyi István Egyetem 1968-ban Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolaként kezdte működését. Nagy öröm, hogy az oktatási intézmény legrégebbi múltra visszatekintő karával ugrunk most meg egy következő, kooperációs szintet” – mondta Colin Cai, a Huawei magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója. A Huawei eddig egy szuper számítási kapacitású szerverrel; úgynevezett SEEDs hallgatói, kínai tanulmányutakkal; az egyetem szervezte, évente megrendezett Távközlési Világnap támogatásával és digitális tankönyvek vásárlásával segítette a győri info- és telekommunikációs mérnökképzést. A most megkötött, HAINA-ra vonatkozó megállapodás hamarosan beinduló képzési moduljai a legmodernebb ázsiai technológiákba vezetik majd be a hallgatókat.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai szinten készít stratégiát a digitális készségek oktatásáról a Codecool

2020. december 2-án virtuális nyitóülésen hirdették ki az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA) megalakulását. A 26 ágazati partner – köztük a Codecool Programozóiskola – együttműködésével létrejövő szövetség célja az új európai szoftverkészség-fejlesztési stratégia és szakképzési tanterv kidolgozása és végrehajtása. A szövetség így kívánja kezelni az európai szoftverágazat munkaerőhiányát, mely visszafogja az infokommunikációs szektor növekedését.

2020. december 3. 19:16

A továbbképzés most mindennél fontosabb lehet

Az OKJ képzések teljesen átalakulnak, aminek következtében már csak december 31-ig indíthatnak a felnőttképző intézmények OKJ-t. A Ruander Oktatóközpont vezetője, Herczeg Rudolf elárulta melyek a legnépszerűbb IT képzések, a hagyományos vagy az online képzésekre van-e nagyobb igény és persze azt is, mivel készülnek a 2021-es évre.

2020. december 3. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás