A MeetLab kiterjesztett valósággal kísérletező előadása Drezdában

forrás: Prím Online, 2020. október 30. 17:26

November közepén a drezdai Fast Forward Fesztiválon mutatja be How to disappear completely című, helyszínspecifikus, GPS-vezérelt köztéri előadását a budapesti MeetLab alkotócsapata. A fülhallgatóval és okostelefonnal sétáló nézők előtt a városi terek valósága egy kiterjesztett fikciós rétegen keresztül elevenedik meg. A nézők szabadon barangolhatnak a játék terében, ahol az eltűnés egy teljesen új rétege tárul fel. A produkciót először a budapesti PLACCC Fesztiválon mutatták be 2018-ban, majd a törökországi Izmir városára adaptálták, hamarosan pedig Kairóban is bemutatkoznak. 

A budapesti MeetLab csapatának produkciója, a How To Disappear Completely egy kiterjesztett városi hangjáték, amely a geo-lokációs (GPS)-technológia immerzív használatára és a videojátékokból ismert interaktív, narratív struktúrákra támaszkodva hoz létre egyedi élményt a városban. A történet főszereplője egy Andrej Ivanov nevű tudós, aki az eltűnést kutatja. A közönség tagjai fülhallgatókkal és okostelefonokkal indulnak útnak Drezdában. Andrej Ivanov története a budapesti verzióhoz hasonlóan egy nem lineáris, nyitott narratív struktúrán alapul: a nézők úgy bolyonganak Drezda utcáin, hogy közben a választásaik határozzák meg, milyen epizód következik a történetben. Mivel az egyes jelenetek összefonódnak a város mindennapi életével, a résztvevők sokkal alaposabban, friss megközelítésben, más szemmel ismerhetik meg Drezdát, mintha egy idegenvezetővel indulnának útnak.  

 

 

A történet „tapinthatóvá” teszi a várost, amelyben a főhős folyamatosan eltűnik, de maga az eltűnés nemcsak Andrej szemszögéből értelmezhető, hanem utal a történelem, a múlt elvesztésére, összefonódik a környezetünkben fellelhető nyomokkal, épületekkel, emlékekkel, és az egyes épületek funkcióival is. Az applikációt követve egyedülálló lehetőség nyílik a város mélyrétegeinek megismerésére: az egyes epizódokat hallgatva és a térképen haladva megelevenednek Drezda rejtett kincsei, olyan helyszínek vagy épületek, amik mellett egyébként lehet, hogy csak úgy elsétáltak volna a nézők.  

 

A How To Disappear Completely című előadás drezdai verziójára 2020. november 12-15. között kerül sor a Staatsschauspiel Dresden által szervezett Fast Forward - Europäisches Festival für junge Regie programjában. A 10 éve működő fesztivál a fiatal rendezőknek kíván lehetőséget adni a bemutatkozásra, és rendkívül erős nemzetközi, európai programot kínál. 

 

A drezdai előadás támogatója a Collegium Hungaricum Berlin. 

 

 

A MeetLab 2018-ban a budapesti PLACCC Fesztiválon mutatta be először a How To Disappear Completely című produkcióját. A mindig az adott városra írott, GPS-vezérelt séta és rendhagyó előadás 2019. februárjában a törökországi Izmirben mutatkozott be ugyancsak a PLACCC Fesztivállal együttműködésben. Emellett az alkotók 2020 márciusában elkezdtek dolgozni a kairói helyszíni adaptáción, ám a munkát a koronavírusjárvány súlyosbodása miatt félbe kellett szakítaniuk. A tervek szerint a bemutatóra 2021-ben sor kerül az egyiptomi D-CAF Fesztiválon. A helyszín- és kontextusspecifikus előadást a MeetLab alkotói rendszerint két workshoppal – egy városi mapping, valamint egy kollektív írás műhellyel - kezdik, amelyek eredményeire támaszkodva hozzák létre az adott városra írt séta narratíváját.

 

A 2019-es izmiri kiadás bemutatását az Isztambuli Magyar Kulturális Intézet támogatta. A projektet ott a helyi Urbantank szervezettel közösen valósították meg az alkotók, 2021. elején pedig kiállítás nyílik az izmiri kutatás és az alkotás anyagából az Isztambuli Magyar Kulturális Intézetben.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zoom tanterem

Immár magyar nyelvű kiadásban is elérhető a Harvard Egyetem professzorának sikerkönyve, a Geopen Kiadó gondozásában most megjelent Zoom tanterem, melyben a szerző, Dan Levy gyakorlati útmutatást nyújt abban, hogy miként lehet a Zoom számos funkcióját hatékonyan felhasználni a pedagógiai célok eléréséhez. A könyv nélkülözhetetlen a tanárok számára az online oktatásban, de hasznos a későbbiekben is, visszatérve majd az osztálytermekbe.

2020. november 29. 17:11

Hasznos tippek az első telefon vásárlásához és használatához

Évről-évre egyre több kisiskolás karácsonyi kívánságlistáján szerepel a saját mobiltelefon, a szülőkben pedig sok dilemma merülhet fel, főleg az első kiválasztásakor, legyen szó a telefon méretéről, értékéről vagy akár a megfelelő életkorról. Koren Balázs, a Telenor Hipersuli programjának szakértője – gyakorló apuka – összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, amiket az első telefon választásakor érdemes szülőként figyelembe vennünk.

2020. november 29. 15:09

5 tipp a tökéletes online benyomásért

Idén tavasszal kénytelenek voltunk a nappaliba költöztetni munkaállomásainkat, az elmúlt időszakban azonban úgy tűnik, egy kicsit hosszabb távra kell berendezkednünk, mint azt gondoltuk. Az ősz és a tél ráadásul tipikusan a rendezvények, konferenciák időszaka, amiket most online események, webkonferenciák és videobeszélgetések váltanak majd fel. Érdemes ezért egy kicsit újragondolnunk az otthoni irodánkat, mégpedig a vizualitás szempontjából. Az LG szakértői most összegyűjtötték, hogyan tehetjük élő közvetítésekre és videokonferenciákra is alkalmassá magunkat és a házi irodánkat.

2020. november 29. 12:03

Folytatódott a növekedés az OTT-ONE Nyrt.-nél

2020 harmadik negyedévében több mint 4 milliárd forintos árbevételt, illetve mintegy 60 millió forintos EBITDA értéket ért el az OTT-ONE Nyrt. – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság mai napon közzétett, a 2020-as év első három negyedévére vonatkozó üzleti gyorsjelentéséből. A koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás továbbra sem éreztette hatását a társaság üzleti eredményein: a harmadik negyedévvel együtt éves árbevétele immár több mint 11 milliárd forint, amely közel 10 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában elért összeget. Az első féléves eredményeket jelentősen befolyásoló profiltisztítás, elsősorban az amortizációs költségek időarányos csökkenése formájában, a harmadik negyedévben már pozitív hatásként jelent meg a társaság számaiban.

2020. november 29. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás