A hüvelyszárazság kezelése változókorban

forrás: Prím Online, 2020. november 4. 15:07

A változókor, vagy más néven a menopauza számtalan tünettel járhat, melyek között a leggyakoribbnak a hőhullámok megjelenése, a depresszió, a hangulatingadozások, az éjszakai izzadás, valamint a hüvelyszárazság tekinthető. Szerencsére különféle módszerekkel ezek a tünetek ma már hatékonyan kezelhetőek. Mi most annak jártunk utána, hogy mit tehetünk, ha a hüvelyszárazsággal szembesülünk.

Mi okozza a hüvelyszárazságot a menopauza idején?

 

A hüvelyszárazság nem feltétlenül a változókor miatt alakul ki, mégis a leggyakrabban ebben az időszakban szembesülnek vele a hölgyek. Ennek jellemző oka, hogy az életkor előrehaladtával a szervezet hormonszintjének csökkenésével, azon belül is főként az ösztrogénszint visszaesésével hozható összefüggésbe. Ennek köszönhetően ugyanis csökken a hüvely váladéktermelő képessége, ráadásul a hüvelyhám is elvékonyodik, ennek következtében pedig az együttlét kellemetlenné, sőt, sok esetben fájdalmassá válhat.

 

Sajnos rendszerint nem csupán a szárazság jelenti az egyedüli problémát, hanem emellett gyakori vizelési inger, hüvelyi irritáció és viszketés egyaránt jelentkezhet. Ugyanakkor a hüvelyi és a húgyúti fertőzések szintén gyakorivá válhatnak, hiszen a hüvelyváladék csökkenése és kémhatásának megváltozása csökkenti a baktériumokkal szembeni ellenállóképességet is.

 

A hüvelyszárazság kezelése

 

Mielőtt elkezdenénk egyénileg kezelni a hüvelyszárazságot, érdemes egy alapos orvosi kivizsgáláson részt venni, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valami súlyosabb betegség húzódik meg a háttérben. Ha viszont nincs betegség, illetve ellenjavallat, akkor elkezdhetünk próbálkozni a különféle szerekkel a szárazság leküzdése érdekében.

 

Enyhébb esetekben megfelelőek lehetnek a vízalapú síkosítók, de különféle hüvelyi hidratálók szintén kaphatóak. Sajnos ezek főként csak alkalmi használatra megfelelőek, vagyis leginkább a szexuális együttlétek tehetőek kellemesebbé általuk, de az alap problémán nem segítenek.

 

Ezzel szemben a hormonális, vagyis az ösztrogénterápia már elég hatékony, de ez sem ajánlható mindenkinek. Többek közt az emlődaganattal küzdőknek kifejezetten ellenjavallt, ráadásul sokan idegenkednek is az ilyen jellegű terápiáktól.

 

Szerencsére ma már létezik olyan hormonmentes eljárás, mellyel hatékonyan kezelhető a hüvelyszárazság és a vele együtt jelentkező tünetek. Ez a RenovaLaseTM lézerkezelés, melynek során a lézersugár hatására megváltozik a hüvelyhám szerkezete, vagyis a kezelést követően a hüvelyfal vérellátása javul és visszavastagodik. A tökéletes gyógyulás érdekében 3 alkalommal kell részt venni az egyenként kb. 20 perces fájdalommentes kezelésen, aminek kedvező hatása már néhány napon belül érezhetővé válik.

 

Amennyiben hasonló cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az Intima.hu oldalát, ahol további hasznos írásokat találhatsz!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden, amit tudni érdemes az inverteres klímaberendezésekről

A klíma több okból is egyre elterjedtebb magyar háztartásokban is. Egyrészről a kényelmi eszközök az életszínvonal és a technikai fejlődés általános növekedésével egyre népszerűbbek és megfizethetőbbek az átlagembernek. Másrészről az életvitelünk egyre inkább megköveteli az otthoni komfortot (gondolunk itt pl. a home office modern intézményére). Míg harmadrészről a környezetváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményekkel lephet meg minket a jelenben és a közeljövőben is.

2020. november 16. 15:12

Mit szólsz, ha jól arcon vágjuk az autóvezetéssel kapcsolatos félelmed?

Amikor csak az autóvezetésre gondolsz, akkor mindig hatalmába kerít a félelem? Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel a jelenséggel. Ha nem is mondják ki, a legtöbben pont ebben a cipőben járnak a jogosítvány megszerzése előtt.

2020. november 14. 15:16

Otthoni víztisztítással a környezetvédelemért

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés és természeti erőforrásaink védelme. A csapvíz értéke is egyre inkább központi téma a világ valamennyi országában. Nem kérdés, hogy a tiszta, iható víz hatalmas érték, létfenntartásunk egyik alapszükséglete.

2020. november 10. 09:34

Gyümölcsbor, ha előszeretettel ismerkedünk nemes italkülönlegességekkel

Egészen egyedi, újhullámos és káprázatos jelenség minőségi köntösbe csomagolva, ezt jelenti manapság az elsőrendű gyümölcsbor fogyasztásának a lehetősége. Nem is lehetett kérdés, hogy külön bejegyzést szentelünk a bemutatásának.

2020. november 8. 22:11

Karácsonyi kreatívkodás

Pár hét és itt a karácsony, az év talán legszebb időszaka, amikor lehetőségünk van egy picit megpihenni és nem csak otthonunkat, hanem lelkünket is ünnepi hangulatba varázsolni.

2020. november 8. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás