Az online oktatás adatkezelési kockázatai

forrás: Prím Online, 2020. november 26. 16:29

A tavaszi, első COVID 19 hullám idején bevezetett online oktatás több adatvédelmi és biztonsági kérdést is felvetett – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – ide tartozik például az online tanórák alatt kötelezően használandó kamera. A COVID 19 megjelenése óta több NAIH állásfoglalás és tájékoztató született a témával kapcsolatosan. (például: Állásfoglalás a digitális tanórák egyes adatvédelmi kérdéseiről; Tájékoztató a digitális távoktatás adatvédelmi és adatbiztonsági vonatkozásairól) 

Az élő „stream”, azaz a tanórák élő közvetítése videó és hang kapcsolattal mind a tanár, mind pedig a diákok részéről megkövetelhető lehet azon esetekben, amikor erre nincs más lehetőség, például egy óra közbeni teljesítmény számonkérés. Amennyiben a tanár szükségesnek tartja az élő közvetítést az online óra lefolytatásához javasoljuk, hogy kizárólag csak a szükséges elemek látszódjanak a videóhívás alkalmával, a legtöbb erre szolgáló program alkalmas arra, hogy a felhasználó háttér effektet állítson be, javasoljuk ezek használatát.

 

Azonban fontos megjegyezni, – hívja fel a figyelmet Sándor Zsolt András – hogy ezen online közvetített órák ne kerüljenek rögzítésre, hiszen ez a való életben a tantermi oktatáson sem alkalmazott. Amennyiben az óra mégis rögzítésre kerül abban az esetben a személy, aki rögzítette már önállóan felelős az esetleges következményekért.

 

Az online tanrend alatt a pedagógusok számára a rendelkezésre álló digitális eszközök biztonságos használata is egy kiemelkedő terület. Az oktatási intézmény felelőssége, hogy ezen előírásokat megfogalmazza a tanárok számára. Például amennyiben nem a keretrendszerekben zajlik az oktatás (NEPTUN, KRÉTA...) javasolt a munkahelyi e-mail címek kialakítása és ezeknek kötelezően előírt használata. Saját eszköz használata során is számos követelményt kell támasztania az intézménynek a pedagógusok felé, hogy az adatkezelés a lehető legbiztonságosabb keretek között történjen, a legfontosabbak ezek közül a legális (licenszelt) szoftverek alkalmazása, rendszerek naprakészen tartása és a vírusirtó használat.

 

Összességében az online oktatás adatkezelési kockázatait könnyen csökkenthetjük kellő odafigyeléssel, az intézményünk által előírt követelmények betartásával és a GDPR rendeletben megfogalmazott adattakarékosság, bizalmasság és integritás alapelvek alkalmazásával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05