Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

forrás: Prím Online, 2020. december 11. 16:40

Immár ötödik alkalommal írta ki az Év Digitális Tanári Kara című pályázatát a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ). A pályázaton minden olyan magyarországi, érvényes működési engedéllyel rendelkező középfokú oktatási intézmény indulhatott, ahol a képzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

 

Pályázat a pandémia jegyében

Az egymillió forint alapítványi támogatással járó díj nyertesét a VISZ által felkért zsűri két körben választotta ki. A pályázó iskoláknak írásos pályaműben kellett bemutatniuk, az elmúlt egy-két tanév folyamán az oktatás digitalizációja terén elért eredményeiket, majd második körben az esélyes csapatoknak a zsűri előtt is kellett prezentálniuk a tevékenységüket.

 

Az elbírálás során a zsűri figyelembe vette, hogy az intézmény hogyan érvényesíti az új digitalizációs szemléletet, a korszerű módszereket és megközelítéseket a tantárgyak oktatásában és a számonkérésében. Ki kellett térni arra is, hogy milyen új módszerek vezettek be, milyen tanítási és számonkérési segédanyagokat dolgoztak ki a tanárközösségek, valamint arra is, hogy ezekhez milyen digitális oktatási eszközöket alkalmaztak.

 

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 

 

Idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel egy új szempontot is figyelembe vett a zsűri: hogyan sikerült kezelnie a közösségnek a távoktatásra történő átállást. Meglepő eredmény született: a VISZ tagjaiból, újságírókból és oktatási szakemberekből álló zsűri egy olyan iskola pályázatát találta a legkiemelkedőbbnek, amelyről a közvélekedés a digitális oktatást nagyon távolinak gondolhatja. A díjat és vele az egymillió forintos alapítványi támogatást ugyanis a Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el. A második helyezett Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium vihette haza az 55 iches LSK ClassBoard CBT3555S interaktív kijelzőt, melyet az LSK Hungária ajánlott fel, a harmadik helyezett, a Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája pedig a Dell egy 24” LCD monitorát nyerte.

 

Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

 

Digitális átállás két nap alatt hosszú távra

A 13 évfolyamos solymári iskola pályázatának címe – Digitális átállás két nap alatt hosszú távra – jól tükrözi, mi történt tavasszal nagyon sok iskolában. Az iskolát némileg felkészületlenül érte a fizikai oktatás felfüggesztése. Korábban ugyanis sem az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésében, sem a pedagógiai módszerekben nem jelentett prioritást a digitális technológiák alkalmazása.

 

A helyzet kezelésében azok az alapelvek azonban segítettek, amelyek meghatározzák a solymári iskola működlését: testületi, közösségi döntéseket hoznak; a közös célok megvalósítása egyéni vagy kisebb csoportok felelőssége; a feladatokat bátran delegálják, de mindig nyomon követik, elemzik, és ha kell, korrigálnak.

 

Március közepén végül ez segített abban, hogy át tudtak állni digitális oktatásra két nap alatt.

 

A közösségi döntéseknek és a nagyon jó feladatfelosztási és delegálási gyakorlatnak köszönhetően azonban egyrészt gyorsan tudtak döntést hozni a 'hogyan tovább'-ról, és sikerült egy viszonylag egységes keretrendszert is kialakítani a digitális oktatáshoz. Ez mind a tanároknak, mind a diákoknak nagy könnyebbség volt, hiszen nem kellett óráról órára vándorolni platformok között.

 

Mint pályázatuk összefoglalójában írták, "a technológia nagyon gyorsan tanulható, de a benne rejlő lehetőségekről messze nincs elég információja a pedagógusoknak, ami fő oka lehet a motivációhiányának. Ezt azonban a szükség gyorsan felülírja... A digitális eszközök használata önmagában nem érték, viszont a pedagógiai megújulás terén számos lehetőséget hordoz magában. Ezért mi célként mindig a pedagógiai minőség növelését tűzzük ki és nem az eszközhasználatot. Ezt a tapasztalatok megvitatására épülő további kísérletezés, a pedagógusközösség együttműködése, közös tanulása támogathatja leginkább."

 

Strausz György, a VISZ elnöke, valamint Nagyné Agárdi Györgyi, a szervezet elnökségi tagja, aki a szervezeten belül felel a pályázat lebonyolításáért, a döntés hátteréről elmondta: a zsűri három fontos szempontot szeretett volna érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt hangsúlyozottan esett a latba, hogy mit tettek az elmúlt egy évben az iskolák a digitalizáció, az online oktatás terén. Szintén kiemelt szempont volt, hogy mennyire közösségi téma a digitalizáció, vagyis hányan dolgoztak együtt a kitűzött célok eléréséért, valamint, hogy a pályázó intézmény mennyire nyitott más iskolák tapasztalataira, illetve saját eredményei megosztására.

 

Mint a szervezet két vezetője mondta, ezekben a Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészet Iskola kiválóan teljesített. Strausz György szerint óriási és példaértékű eredmény, hogy egy olyan oktatási intézmény, amelynek korábbi oktatási módszerei nagyon távol álltak a digitális eszközök használatától, képes volt megújulni, és elveit nem feladva integrálni működésébe egy új eszköztárat.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

Ismét várja korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését az OXO csoport

Az OXO csoport 2024-ben is várja korai fázisú, induló innovatív vállalkozások jelentkezését, melyek közül legalább kilenc ígéretes kezdeményezést fog beválogatni portfóliójába a következő két évben. Az ígéretes jelölteknek a Budapesti Értéktőzsdén is jelenlévő OXO Technologies Holding leányvállalata, az OXO Labs 25-70 millió forint összegű befektetést biztosít majd. A jelentkezés nyitva áll minden innovatív, korai fázisú vállalkozás előtt, de a cégcsoport kiemelt figyelmet fordít stratégiája szerint a társadalmi vagy környezeti kihívásokra adott innovatív technológiai megoldásokra.

2024. február 15. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15