Hiánypótló űrtávközlési szakirodalom az NMHH szakembereitől

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 12:05

A hetvenes évek óta nem jelent meg átfogó igénnyel készült magyar űrtávközlési szakirodalom, tehát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tizenhat szakértőjének írásaiból összeállított kötet, amely ma jelent meg a hatóság szakkönyvsorozatának legújabb részeként, több évtizedes hiányt pótol. A könyv címe: Ég és Föld közötti kapcsolatok – Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata.

Jelenleg egy műholdas paradigmaváltás közepén vagyunk: egy ideje szinte már napi hír, ahogy újabb és újabb műholdak százai kerülnek az űrbe, a fejlődés pedig a jövőben is csak gyorsulni fog, a jelenleg bevezetés alatt álló technikák ugyanis már a műholdak összefüggő rendszereivel számolnak az eddigi egyedi megoldások helyett. Az erre való felkészülést segíti az az átfogó kötet, amely ma jelent meg. A könyv az űrtávközlés történetébe és jelenlegi trendjeibe is beavat, különös tekintettel a műholdas rendszerekkel megvalósuló rádiótávközlés működésére és ezzel összefüggésben a frekvenciagazdálkodás alapjaira. A könyvből megismerhetjük a rádiórendszerek együttélésének biztosítását szolgáló nemzetközi frekvenciakoordináció szabályait és a hazai mérőszolgálati tevékenységet. Betekintve az űrtávközlés nemzetközi jogi összefüggéseibe, az űrhadviselésről és a fejlődés várható irányairól is naprakész ismereteket szerezhetünk. A műholdas kommunikációval foglalkozó szakemberek számára nélkülözhetetlen kötetet azok is szívesen kezükbe veszik majd, akik a rendszerek működésén túl a szabályozás területén is szeretnének eligazodni. Ma, amikor ebben a pillanatban is mintegy 2600 aktív műhold kering a Föld körül analóg és digitális jeleket továbbítva, a téma nem is lehetne aktuálisabb.

 

 

A tizenhat szerző mindegyike a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa: Bálint Irén, Balogh János, Dr. Bartolits István, Berecz Péter, Czuprák Ernő, Csudai András, Dr. Daczi Diána, Dr. Derka István PhD, Drilla Attila, Farkas Zoltán, Jánosik András, Kárándi Zsolt, Dr. Orbán József, PhD, Dr. Pados László, PhD, Dr. Vári Péter, PhD, Verik János. A kötet szerkesztői feladatait is ellátó Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese a könyv keletkezéséről elmondta: „régóta dédelgetett álmunk volt, hogy az NMHH Médiatudományi Intézete által gondozott szakkönyvsorozatban – ahol a médiajog területén már megannyi nívós könyv látott napvilágot a szólásszabadság kérdésétől sajtótörténeti tanulmányokig – végre megjelentessünk egy hírközlési tematikájú kötetet. Az űrtávközlés témája szinte magától értetődő volt, hiszen a hatóság kiváló és nemzetközileg elismert szakértőkkel rendelkezik ezen a területen. Az ő tudásukat, tapasztalatukat szeretnénk most megosztani az érdeklődőkkel. Az összegyűlt újabb ötletek és a szerzők lelkesedése már most egy következő kötet után kiált. Bízom benne, hogy minden űrtávközlés iránt érdeklődő olvasó pont olyan izgalommal veszi majd kezébe a könyvet, mint amilyen elhivatottan azt a szerzők írták.”

 

Az NMHH szakkönyvsorozatának legújabb darabja új színfolt az eddig elsősorban médiajogi kérdésekkel foglalkozó könyvek sorában. „A média- és a hírközlési szektor a fejlődés következtében egyre közelebb kerül egymáshoz, ezt a konvergenciát az NMHH létrejötte már egy évtizeddel ezelőtt lekövette, és ezt tükrözi a sorozat új kötete is” – mondta a sorozatszerkesztő Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője. Az űrtávközlés történetét, elméletét és gyakorlatát áttekintő, hiánypótló könyv megvásárolható a Wolters Kluwer kiadó honlapjáról.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05