A sárga és a szürke, avagy ezek lettek az év színei

forrás: Prím Online, 2021. január 12. 15:10

A Pantone minden év decemberében kiválasztja az év színeit, ami egyfajta előrejelzésnek is tekinthető arra vonatkozólag, hogy mely színek lesznek trendiek a következő egy évben. A színek jellemzően nem találomra kerülnek kiválasztásra, hanem a színválasztást a világban zajló események ihletik. 2020-ban a Classic Blue fantázianévre hallgató kék árnyalat volt az év színe, mely a nyugalmat és a stabilitást hivatott jelképezni. 2021-re viszont két szín is az év színeként tündökölhet, az egyik az Ultimate Grey névre keresztelt semleges szürke, a másik pedig az Illuminating fantázianevű napsárga árnyalat lett.

Mi az oka, hogy a Pantone két színt is választott az év színének?

 

Egészen eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Pantone két színt választott az év színének, mégpedig 2016-ban. Ekkor a Serenity kék, és a Rose Quartz rózsaszín árnyalatok kapták meg az Év színe címet, melyek a nemek közti egyenlőséget hivatottak hirdetni.

 

2016-hoz hasonlóan a két szín választásával a Pantone most is társadalmi üzenetet közvetít, miszerint szükség van a gyakorlatiasságra, a két lábbal a földön állásra, amit a semleges szürke szín szimbolizál, de emellett nélkülözhetetlen az optimista remény is, melyet a napsárga melengető színe jelképez. Ez az üzenet teljesen érthető egy olyan korban, melyben a koronavírus megjelenése és folyamatos jelenléte jelentősen befolyásolja a világ működését, nem beszélve az emellett nagy port kavaró Black Lives Matter mozgalomról is.

 

Kicsit mélyebben analizálva a színpárosítást azt is megfogalmazhatjuk, hogy a racionális komolyság és a vidámság tökéletesen megfér egymás mellett, hiszen az egyik nem zárja ki a másikat, hanem mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy az élet nehézségeivel meg tudjunk küzdeni.

 

Az év színei az otthonunkban

 

Bár elsőre furcsának tűnhet a választott két színt összeereszteni, a gyakorlatban mégis remekül kiegészítik egymást, hiszen az egyébként unalmasnak és egyhangúnak ható szürke izgalmassá tehető egy élénk színnel kombinálva. Vagyis ha vegyítjük a két színt, akkor láthatjuk, hogy a semleges szürkéből árad a higgadtság és az állandóság, ennek mégis remek párja az élettel teli napsárga árnyalat.

 

A szürke és a napsárga segítségével tehát igen harmonikus, ugyanakkor trendi környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban, ahol a kellemes hangulat, a kifinomult elegancia, a vagányság és a fiatalosság remekül megfér egymás mellett. Sőt, rá is erősíthetünk az egyik vagy másik érzésre, ha hagyjuk az egyik vagy a másik színt dominálni.

 

Vagyis a nappaliban például kimondottan divatosnak hat a szürke kanapé a sárga párnákkal, a konyhában a szürke bútor a sárga csempével, de a hálóban szintén kiváló párost alkot a sárga fal a nyugtató szürke ágytakaróval, de természetesen ugyanez fordítva is működik.

 

Amennyiben több hasonló cikket olvasnál a témában, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotfűnyíró – avagy a kertgondozás kiszervezése biztos helyre

A modern és felhasználóbarát porszívókra egész nyugodtan tekinthetünk úgy, mint a kert gondozásának és a fű ápoltan tartásának megbízható és folyamatosan rendelkezésre álló eszközeire. A cikkben részletesen is igyekszünk rávilágítani a használatuk hozzáadott értékére.

2021. február 11. 11:11

A közületi levegőfertőtlenítő hasznossága és hozzáadott értéke

Ebben a cikkben egy igencsak hasznos eszköz, egész pontosan a közületi levegőfertőtlenítő hasznosságát igyekszünk minél inkább szemléltetni. Vagyis arra próbálunk meg rávilágítani, mennyire fontos és hasznos célt szolgál maga az alkalmazás.

2021. február 10. 08:57

A koronavírus hatása a környezetvédelemre

A jelenlegi vírushelyzet nem csak az emberekre van befolyással, hanem a környezetvédelemre is. Amit az elmúlt pár évben sikerült elérni a környezetvédelem területén, jelenleg háttérbe szorul, és más problémák kerültek az előtérbe. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a körülöttünk lévő természetet ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket.

2021. február 8. 17:00

Immunerősítés természetes módszerekkel

Amikor a szervezetünket kórokozók támadják meg, szembe kell nézniük a természetes “védőpajzsunkkal”, azaz az immunrendszerünkkel. Ha megfelelően működik, akkor képes gyorsan leszámolni a betolakodókkal, és sokkal enyhébb tünetekkel és rövidebb idő alatt átesünk a betegségen. 

2021. február 6. 16:45

Hasznos tárgyak, amik egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak

Manapság sajnos “kihalófélben” vannak a bármit megjavító, mindenhez (is) értő ezermesterek, hiszen a legtöbb használati tárgyból egyszerűbb újat vásárolni, mint a régit megszerelni. Viszont így is akadnak olyan apróbb feladatok, amiket szinte bárki el tud végezni, és nem kell hozzá különleges barkácstudás sem. Csupán néhány hasznos kis segédeszköz, aminek minden háztartásban ott a helye, hiszen biztos, hogy időnként szükség lesz rá. Nézzük, melyek ezek!

2021. február 4. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55