Kinek éri meg 2021-től a kata?

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 15:03

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója 2013-ban került bevezetésre. Egy bevételalapú adózási mód, mely havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adó megfizetésével jár. Évi 12 millió forintos bevételig a havi tételes adót kell megfizetni, felette pedig további 40 százalékos plusz adót is.

 

A cél a katás beszámlázások megszüntetése

 

Annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg burkolt munkaviszony, már a kezdetekben is voltak lépések. Egyrészt az egy adóalanytól 1 millió Ft felett szerzett bevételt jelölni kellett az éves bevallásban. Másrészt a kata törvényben felsorolt 7 pontból kettőnek meg kellett valósulnia, hogy a burkolt munkaviszony ne lehessen feltételezhető a katás vállalkozó és a megbízó között.

 

Mivel számos visszaélés volt a kata nyújtotta lehetőségekkel, probléma jelentkezett a költségvetésben, továbbá versenyhátrányt szenvedtek azok a vállalkozók, akik becsületesen adóztak. A visszaélések megszüntetése érdekében 2021-ben szigorítottak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályain.

 

Melyek az új szabályok?

 

A 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának plusz 40 százalékos adót kell fizetnie, amennyiben belföldi adóalany. Amennyiben külföldi adóalany a számla befogadója, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a kisadózónak kell megfizetnie az előbb említett plusz adót.

 

Ráadásul a 40 százalékos plusz adót nemcsak befizetni kell, hanem be is kell vallani az adott hónapban. Mindez jelentős plusz adminisztrációt jelent a kisadózók számára. Az említett szigorítások a fő- és a mellékállású katásokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szigorítások ellenére katásként tevékenykedsz tovább, és szükséged van egy megbízható online számlázóra, kattints a Billingo oldalára!

 

Lehetőségek a kata helyett

 

Kinek éri meg továbbra is a kata? Azok számára, akik magánszemélyeknek számláznak és nem számláznak kapcsolt vállalkozás felé. Továbbá azoknak, akik nem számláznak egy adóalany felé az adott évben 3 millió forintnál többet. A szigorítások következtében kevesebben fognak a katásokkal szerződést kötni, és sok kisadózó új adózási módot választ.

 

Mi a teendő akkor, ha már nem éri meg tovább a kata? Ebben az esetben a kisadózó a jövőben lehet tételes vagy átalányadós költségelszámolású egyéni vállalkozó. Cégalapítás esetén választható a kiva vagy a társasági adó. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09