Kinek éri meg 2021-től a kata?

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 15:03

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója 2013-ban került bevezetésre. Egy bevételalapú adózási mód, mely havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adó megfizetésével jár. Évi 12 millió forintos bevételig a havi tételes adót kell megfizetni, felette pedig további 40 százalékos plusz adót is.

 

A cél a katás beszámlázások megszüntetése

 

Annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg burkolt munkaviszony, már a kezdetekben is voltak lépések. Egyrészt az egy adóalanytól 1 millió Ft felett szerzett bevételt jelölni kellett az éves bevallásban. Másrészt a kata törvényben felsorolt 7 pontból kettőnek meg kellett valósulnia, hogy a burkolt munkaviszony ne lehessen feltételezhető a katás vállalkozó és a megbízó között.

 

Mivel számos visszaélés volt a kata nyújtotta lehetőségekkel, probléma jelentkezett a költségvetésben, továbbá versenyhátrányt szenvedtek azok a vállalkozók, akik becsületesen adóztak. A visszaélések megszüntetése érdekében 2021-ben szigorítottak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályain.

 

Melyek az új szabályok?

 

A 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának plusz 40 százalékos adót kell fizetnie, amennyiben belföldi adóalany. Amennyiben külföldi adóalany a számla befogadója, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a kisadózónak kell megfizetnie az előbb említett plusz adót.

 

Ráadásul a 40 százalékos plusz adót nemcsak befizetni kell, hanem be is kell vallani az adott hónapban. Mindez jelentős plusz adminisztrációt jelent a kisadózók számára. Az említett szigorítások a fő- és a mellékállású katásokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szigorítások ellenére katásként tevékenykedsz tovább, és szükséged van egy megbízható online számlázóra, kattints a Billingo oldalára!

 

Lehetőségek a kata helyett

 

Kinek éri meg továbbra is a kata? Azok számára, akik magánszemélyeknek számláznak és nem számláznak kapcsolt vállalkozás felé. Továbbá azoknak, akik nem számláznak egy adóalany felé az adott évben 3 millió forintnál többet. A szigorítások következtében kevesebben fognak a katásokkal szerződést kötni, és sok kisadózó új adózási módot választ.

 

Mi a teendő akkor, ha már nem éri meg tovább a kata? Ebben az esetben a kisadózó a jövőben lehet tételes vagy átalányadós költségelszámolású egyéni vállalkozó. Cégalapítás esetén választható a kiva vagy a társasági adó. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mit érdemes tudni a fluktuációról?

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

2021. április 3. 10:43

Az autópálya-matricák díjkategóriái

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

2021. április 2. 10:14

Modern kültéri lámpák - a világítástechnika eszközei

A ház körüli világítást tudatosan kell megtervezni, s az már szinte biztos, hogy több lámpára is szükségünk lesz. Az már többnyire az udvar vagy a kert kialakításától egyaránt függ, hogy milyen típusú lámpát kell beszerezned.

2021. április 2. 09:16

Az élő rendezvények vonzanak? Nem vagy egyedül!

Egyre több és több online rendezvénnyel találkozunk, ami a jelenlegi helyzetben frissítő lehet a mindennapokban, ám mindannyian érezzük: valami mégis hiányzik, nagyon kellenének már az élő rendezvények. Vajon miért nincs olyan lehengerlő hatással ránk egy online esemény, mint egy live event?

2021. április 1. 10:38

Amit a B-vitaminról tudni kell

Bár sokféle B-vitamint létezik, ezek soha nem fordulnak elő önmagukban, egy-egy ételben mindig együtt vannak jelen. Egymás jótékony hatását kiegészítve segítenek az idegrendszer tökéletes működésében, valamint segítik a haj és a köröm növekedését, és azok megfelelő fényéhez is hozzájárulnak. 

2021. április 1. 10:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05