Kinek éri meg 2021-től a kata?

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 15:03

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója 2013-ban került bevezetésre. Egy bevételalapú adózási mód, mely havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adó megfizetésével jár. Évi 12 millió forintos bevételig a havi tételes adót kell megfizetni, felette pedig további 40 százalékos plusz adót is.

 

A cél a katás beszámlázások megszüntetése

 

Annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg burkolt munkaviszony, már a kezdetekben is voltak lépések. Egyrészt az egy adóalanytól 1 millió Ft felett szerzett bevételt jelölni kellett az éves bevallásban. Másrészt a kata törvényben felsorolt 7 pontból kettőnek meg kellett valósulnia, hogy a burkolt munkaviszony ne lehessen feltételezhető a katás vállalkozó és a megbízó között.

 

Mivel számos visszaélés volt a kata nyújtotta lehetőségekkel, probléma jelentkezett a költségvetésben, továbbá versenyhátrányt szenvedtek azok a vállalkozók, akik becsületesen adóztak. A visszaélések megszüntetése érdekében 2021-ben szigorítottak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályain.

 

Melyek az új szabályok?

 

A 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának plusz 40 százalékos adót kell fizetnie, amennyiben belföldi adóalany. Amennyiben külföldi adóalany a számla befogadója, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a kisadózónak kell megfizetnie az előbb említett plusz adót.

 

Ráadásul a 40 százalékos plusz adót nemcsak befizetni kell, hanem be is kell vallani az adott hónapban. Mindez jelentős plusz adminisztrációt jelent a kisadózók számára. Az említett szigorítások a fő- és a mellékállású katásokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szigorítások ellenére katásként tevékenykedsz tovább, és szükséged van egy megbízható online számlázóra, kattints a Billingo oldalára!

 

Lehetőségek a kata helyett

 

Kinek éri meg továbbra is a kata? Azok számára, akik magánszemélyeknek számláznak és nem számláznak kapcsolt vállalkozás felé. Továbbá azoknak, akik nem számláznak egy adóalany felé az adott évben 3 millió forintnál többet. A szigorítások következtében kevesebben fognak a katásokkal szerződést kötni, és sok kisadózó új adózási módot választ.

 

Mi a teendő akkor, ha már nem éri meg tovább a kata? Ebben az esetben a kisadózó a jövőben lehet tételes vagy átalányadós költségelszámolású egyéni vállalkozó. Cégalapítás esetén választható a kiva vagy a társasági adó. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotfűnyíró – avagy a kertgondozás kiszervezése biztos helyre

A modern és felhasználóbarát porszívókra egész nyugodtan tekinthetünk úgy, mint a kert gondozásának és a fű ápoltan tartásának megbízható és folyamatosan rendelkezésre álló eszközeire. A cikkben részletesen is igyekszünk rávilágítani a használatuk hozzáadott értékére.

2021. február 11. 11:11

A közületi levegőfertőtlenítő hasznossága és hozzáadott értéke

Ebben a cikkben egy igencsak hasznos eszköz, egész pontosan a közületi levegőfertőtlenítő hasznosságát igyekszünk minél inkább szemléltetni. Vagyis arra próbálunk meg rávilágítani, mennyire fontos és hasznos célt szolgál maga az alkalmazás.

2021. február 10. 08:57

A koronavírus hatása a környezetvédelemre

A jelenlegi vírushelyzet nem csak az emberekre van befolyással, hanem a környezetvédelemre is. Amit az elmúlt pár évben sikerült elérni a környezetvédelem területén, jelenleg háttérbe szorul, és más problémák kerültek az előtérbe. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a körülöttünk lévő természetet ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket.

2021. február 8. 17:00

Immunerősítés természetes módszerekkel

Amikor a szervezetünket kórokozók támadják meg, szembe kell nézniük a természetes “védőpajzsunkkal”, azaz az immunrendszerünkkel. Ha megfelelően működik, akkor képes gyorsan leszámolni a betolakodókkal, és sokkal enyhébb tünetekkel és rövidebb idő alatt átesünk a betegségen. 

2021. február 6. 16:45

Hasznos tárgyak, amik egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak

Manapság sajnos “kihalófélben” vannak a bármit megjavító, mindenhez (is) értő ezermesterek, hiszen a legtöbb használati tárgyból egyszerűbb újat vásárolni, mint a régit megszerelni. Viszont így is akadnak olyan apróbb feladatok, amiket szinte bárki el tud végezni, és nem kell hozzá különleges barkácstudás sem. Csupán néhány hasznos kis segédeszköz, aminek minden háztartásban ott a helye, hiszen biztos, hogy időnként szükség lesz rá. Nézzük, melyek ezek!

2021. február 4. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55