Kinek éri meg 2021-től a kata?

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 15:03

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója 2013-ban került bevezetésre. Egy bevételalapú adózási mód, mely havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adó megfizetésével jár. Évi 12 millió forintos bevételig a havi tételes adót kell megfizetni, felette pedig további 40 százalékos plusz adót is.

 

A cél a katás beszámlázások megszüntetése

 

Annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg burkolt munkaviszony, már a kezdetekben is voltak lépések. Egyrészt az egy adóalanytól 1 millió Ft felett szerzett bevételt jelölni kellett az éves bevallásban. Másrészt a kata törvényben felsorolt 7 pontból kettőnek meg kellett valósulnia, hogy a burkolt munkaviszony ne lehessen feltételezhető a katás vállalkozó és a megbízó között.

 

Mivel számos visszaélés volt a kata nyújtotta lehetőségekkel, probléma jelentkezett a költségvetésben, továbbá versenyhátrányt szenvedtek azok a vállalkozók, akik becsületesen adóztak. A visszaélések megszüntetése érdekében 2021-ben szigorítottak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályain.

 

Melyek az új szabályok?

 

A 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának plusz 40 százalékos adót kell fizetnie, amennyiben belföldi adóalany. Amennyiben külföldi adóalany a számla befogadója, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a kisadózónak kell megfizetnie az előbb említett plusz adót.

 

Ráadásul a 40 százalékos plusz adót nemcsak befizetni kell, hanem be is kell vallani az adott hónapban. Mindez jelentős plusz adminisztrációt jelent a kisadózók számára. Az említett szigorítások a fő- és a mellékállású katásokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szigorítások ellenére katásként tevékenykedsz tovább, és szükséged van egy megbízható online számlázóra, kattints a Billingo oldalára!

 

Lehetőségek a kata helyett

 

Kinek éri meg továbbra is a kata? Azok számára, akik magánszemélyeknek számláznak és nem számláznak kapcsolt vállalkozás felé. Továbbá azoknak, akik nem számláznak egy adóalany felé az adott évben 3 millió forintnál többet. A szigorítások következtében kevesebben fognak a katásokkal szerződést kötni, és sok kisadózó új adózási módot választ.

 

Mi a teendő akkor, ha már nem éri meg tovább a kata? Ebben az esetben a kisadózó a jövőben lehet tételes vagy átalányadós költségelszámolású egyéni vállalkozó. Cégalapítás esetén választható a kiva vagy a társasági adó. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elektromosautó-töltők legfontosabb tulajdonságai

Míg mindössze néhány éve az elektromos autó inkább sci-fi volt, mint valóság, az utóbbi években egyre több zöld rendszámú autót látunk az utakon. Igaz, ennek a magyar szabályozás is az oka, amely “éppcsak” hibrid autóknak is engedélyezi ennek a használatát.

2021. január 19. 09:32

Mérjünk rendszeresen véroxigént!

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

2021. január 19. 09:21

Kinek éri meg 2021-től a kata?

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2021. január 14. 15:03

Megbízható szervizet keres edzőtermi és fitnessgépeinek? Akkor ne görgessen tovább!

Valljuk be, egy fitnessterem üzemeltetése nem egyszerű feladat. Számos nagyobb vállalat vagy kisebb vállalkozó kezdett már neki és bukott bele, hiszen nem számolt számos olyan buktatóval, amelyek az edzőterem végét jelenthetik. Nem csak a terem megfelelő marketingjén és az edzeni vágyók odacsábításán van a legnagyobb hangsúly, hanem a megfelelő és minőségi gépek beszerzésén egyaránt. 

2021. január 14. 14:54

A sárga és a szürke, avagy ezek lettek az év színei

A Pantone minden év decemberében kiválasztja az év színeit, ami egyfajta előrejelzésnek is tekinthető arra vonatkozólag, hogy mely színek lesznek trendiek a következő egy évben. A színek jellemzően nem találomra kerülnek kiválasztásra, hanem a színválasztást a világban zajló események ihletik. 2020-ban a Classic Blue fantázianévre hallgató kék árnyalat volt az év színe, mely a nyugalmat és a stabilitást hivatott jelképezni. 2021-re viszont két szín is az év színeként tündökölhet, az egyik az Ultimate Grey névre keresztelt semleges szürke, a másik pedig az Illuminating fantázianevű napsárga árnyalat lett.

2021. január 12. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás