5 szédítő bitcoin-előrejelzés

forrás: Prím Online, 2021. január 24. 11:15

Már tavaly is nagyot emelkedett a bitcoin, az ide évben pedig folytatta a száguldást. Korábban volt már hasonló nagy emelkedés de nagyon különbözik ez a "rali" a három évvel ezelőttitől, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, annak ellenére, hogy most épp lefele mutat az árfolyam iránya.

A tavalyi viharos, rendkívüli évben a bitcoin árfolyama több mint négyszeresére ment fel. Akinek van, az azon törheti a fejét, hogy hol lesz a csúcs, hol érdemes kiszállni. Akinek pedig nincsen, az azon töprenghet, hogy érdemes-e még beszállni.

 

Év végén, év elején sokan készítenek előrejelzést, ám ezek nagy részét nem érdemes komolyan venni. Több százezer dolláros előrejelzéseket már 2013-tól lehetett olvasni a bitcoinról, de akkor még kevéssé tűntek megalapozottnak. Most viszont már egészen komoly intézményi befektetők, bankházak, befektetési alapok, brókercégek, elemzők is elkezdték komolyan venni, elemezni, előrejelzéseket adni rá.

 

A komolyabb előrejelzésekből válogatott a portál, amelyekre valószínűleg érdemes odafigyelni. A jelenlegi optimista hangulatban nemigen találni olyat, aki árfolyamcsökkenést merne bemondani.

 

1. JPMorgan: 146 ezer dollár

Ez a cég egyrészt azért érdekes, mert a világ egyik legnagyobb befektetési bankjáról van szó, amelynek nyilván hatalmas befolyása van más intézményi befektetők, magánbefektetők, sőt akár állami szervezetek gondolkodására is. De azért is, mert jól képviseli azt a hatalmas szemléletváltozást, ami az előző, 2017-es bitcoin-árrobbanás és a mostani között lezajlott. A cég vezérigazgatója, Jamie Dixon ugyanis akkoriban még csalásnak nevezte a bitcoint, sőt egyenesen megfenyegette beosztottjait, hogy kirúgja őket, ha ezzel foglalkoznának.

 

A 146 ezer dolláros érték egyébként úgy jött ki a bankháznak, hogy az aranypiac analógiáját használták fel. Ha a bitcoinba is hasonló összeg áramlana, mint aranyba, akkor jönne ki szerintük ez az ár hosszabb távon. Rövid távon viszont a minap egy korrekció lehetőségére figyelmeztettek, amelyben 25 ezer dollárig eshet a bitcoin.

 

www.pexels.com

 

2. Citibank: 318 ezer dollár

Még novemberben történt, hogy ennek a másik amerikai nagybanknak a nem nyilvános elemzése úgymond kiszivárgott. Ebben egyenesen a 21. század aranyának nevezték a bitcoint, és már 2021 végén elképzelhetőnek tartották a 318 ezer dolláros árat. Úgy tűnik, hogy elsősorban abból indultak ki, hogy mekkora emelkedés várható, ha a 2017-es mánia megismétlődik. Az akkori árrobbanás során a bitcoin árfolyama körülbelül hússzorosára emelkedett.

 

3. Willy Woo: Még idén 200 ezer, talán 300 ezer

Szintén ez év végére jósolt hatjegyű árfolyamokat Willy Woo, aki ugyan nem tartozik semmilyen nagy pénzügy intézményhez, viszont már 2017-ben is az egyik legjobb kriptodeviza-elemzőként tartották számon. Arról híres, hogy saját számításai alapján dolgozik, alaposan kielemezve a blokklánc nyilvános adathalmazából, hogy hogyan viselkednek valójában a kis- és nagy befektetők (“bálnák”). Például eladnak-e, vagy többségükben inkább tartogatják befektetéseiket, és várják a még magasabb árakat. Így szavára nagyon sokan odafigyelnek.

 

4. Novogratz: 50 ezer vagy 60 ezer

Michael Novogratz valamikor a Goldman Sachs csúcsmenedzsere volt, majd önállósította magát, és 2013-tól főleg kriptodevizákkal foglalkozik. Ezen kívül pedig jelentős vagyonnal rednelkezik, nem kis részben a kriptódevizáknak köszönhetően. Több tízmillió dollárért szokott cégeket vagy házakat vásárolni, szerepel az amerikai milliárdosok listáján.

 

Az ő 50-60 ezer dolláros becslése látszólag visszafogott, de aki tud a sorok között olvasni, gondolhatja, hogy közben ennél jóval többre is számít. Nemrég megállapította, hogy a bitcoinok összértéke az arany piaci kapitalizációjának tíz százalékát sem éri el.

 

5. Longforecast.com: idén 75 ezer, 2025-ben pedig 106 ezer felett

Ezt az oldalt azért találtuk érdekesnek, mert próbálja kiiktatni az emberi tényezőt. Nem elfogult, pozícióból beszélő, érzelmileg is érintett kriptodeviza rajongók vagy botcsinálta elemzők terméke. Saját állításuk szerint matematikai és statisztikai módszereket alkalmaznak a meglévő történelmi adatok alapján. Változó súllyal veszik figyelembe a ciklikusan ismétlődő mintákat, piaci mutatókat, az elektronikus és algoritmikus kereskedés növekedését, a szabályozási beavatkozásokat stb.

 

Mit mutat a digitálisarany-elmélet?

Amint láthatjuk, sokan az aranyat tekintik mérvadónak. Látszik, hogy a Wall Street megtalálta az ideológiát: a bitcoin az arany vetélytársaként, a pénznyomtatás, pénzhígítás, infláció, dollárgyengülés elleni védelemként szolgál. Digitális arany lett belőle. Az aranypiac kapitalizációját egyes becslések háromezer milliárd dollárra, mások 12 ezer milliárd dollárra teszik. A teljes kriptodeviza-piacé jelenleg csak mintegy 1050 milliárd dollár, ebből a bitcoinra pedig pillanatnyilag “csak” 690 milliárd dollár jut. Akárhogy számolunk, az arany-analógia a jelenleginek többszörösére rúgó, legalább százezer dolláros nagyságrendű bitcoin-árakat eredményezne.

 

arfolyamtudos.hu

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Karbonsemleges rendezvényekkel a zöldebb jövőért

A HungaroControl fenntarthatósági kezdeményezései egyikeként tavaly karbonsemlegessé tette legnagyobb éves rendezvényét. A példamutató környezetvédelmi kezdeményezést a Greenairport Program Az év partnere díjjal ismerte el a 2021. április 20-án megrendezett online partnertalálkozóján.

2021. április 20. 15:37

A SodaStream újrahasznosított műanyagból készülő szódagépeket fejleszt

A SodaStream hétfőn elindította idei Föld Napja kampányát, amely a „Ne csak megossz, cselekedj” mottóval szólítja meg az embereket. A világ legnagyobb szódagépgyártója humoros és szórakoztató módon arra kívánja felhívni a földlakók figyelmét, hogy ne elégedjenek meg azokkal a lehetőségekkel, amit a közösségi oldalak kínálnak, hanem a való életben is tegyenek lépéseket egy-egy jó ügy, például a Föld védelme érdekében. A SodaStream kampányához Randi Zuckerberg is csatlakozott, aki az ezzel kapcsolatos videóban is feltűnik. 

2021. április 20. 13:55

Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek

Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint. A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására. 

2021. április 20. 12:34

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

Áttörést érhet el 2021-ben a televíziós piacon a 8K technológia. Ma még egy ilyen készülék meglehetősen drága, kevés hozzá a tartalom, ráadásul a képminőség javulása szabad szemmel alig érzékelhető, ám a fejlődés megállíthatatlan. A vevők nagy többsége ugyanis státuszszimbólumként tekint a televízióra, ezért sok pénzt hajlandó költeni rá – derül ki a Deloitte tanácsadócég legfrissebb előrejelzéséből.

2021. április 20. 11:20

Kárrendezés a technológia uralta jövőben

Baleset egy önvezető autóval, műhibaper a műtétet végző robotasszissztens ellen? A technológia lassan az életünk minden területét átszövi, új kihívásokat teremtve, amelyek egy részére a biztosítóknak is reagálniuk kell. Szinte biztos, hogy a technológiai fejlődés következtében tíz év múlva egészen más kockázatokkal és biztosítási megoldásokkal találkozunk majd. Érdemes már most elgondolkozni azon, hogy a biztosítások területén hogyan alakul át a felelősség kérdésköre. Az Allianz Hungária mindannyiunkat érintő, biztosításszakmai kérdéseket vizsgáló „Biztosítás 2030” nevű sorozatában ezúttal annak jár utána, hogy a gépek vagy az emberek lesznek-e a főszereplők a piacon.

2021. április 19. 18:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05