Új EU-s gumiabroncscímke, amely még több információt nyújt a fogyasztóknak

forrás: Prím Online, 2021. február 1. 18:04

2021 májusában új gumiabroncscímke kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a fogyasztók átfogóbb tájékoztatást kaphassanak a gumiabroncsok különböző jellemzőiről. Az új címkén a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C betűk jelzik.

A végfelhasználók a címkén található QR-kód beolvasásával a választott gumiabronccsal kapcsolatos további információkhoz is hozzáférhetnek egy uniós adatbázisban. Egy másik újítás két olyan piktogrammal kapcsolatos, amelyek jelzik, hogy az adott gumiabroncs havas körülmények közötti tapadása megfelel-e az EU-ban alkalmazott típusjóváhagyási előírásoknak (azaz a „hópehely-tesztnek”), valamint olyan szegecs nélküli abroncsról van-e szó, amely az új ISO szabványnak megfelelő jégen való tapadást biztosít. 2021 májusától a nagy teherbírású haszongépjárművek gumiabroncsai (C3 osztály) esetében is elérhetővé kell tenni az EU-s gumiabroncscímke adatokat.

 

Az új címkén az A-C-ig terjedő osztályok változatlanok maradnak. A személygépkocsik és kisteherautók által használt C1 és C2 típusú gumiabroncsok esetében a korábban a gördülési ellenállás és a vizes úton való tapadás szempontjából az E osztályba tartozó abroncsok most a korábban üresen álló D osztályba kerülnek, amíg a korábban az F és G osztályba tartozókat most az E osztályba sorolták át. Ennek köszönhetően a címke egyértelműbbé és könnyebben érthető lesz. 

 

 

A fogyasztók az abroncscímke jobb felső sarkában megjelenő QR-kód beolvasásával letölthetik az egyes gumiabroncsokról szóló további információkat. A QR-kód az adott termék EPREL adatbázisban (energiahatékonysági címkézés európai terméknyilvántartása) szereplő adatlapjára viszi az érdeklődőket, ahol a gumiabroncs összes címkeértéke mellett az adott modell gyártásának kezdete és vége is megtekinthető. A termékek adatlapjait a gumiabroncsgyártók külön-külön adják hozzá az EPREL adatbázishoz, és ahogyan ez korábban is történt, a megfelelő címkeosztályba sorolást is az illetékes gyártó kezeli.

 

 

Az új EU-s gumiabroncscímke célja, hogy a fogyasztók üzemanyag-hatékonyabb abroncsokat választhassanak, valamint, hogy a féktávolságokkal kapcsolatban is információkhoz juthassanak. A végfelhasználók és a kereskedelmi üzemeltetők számára is jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemanyagköltségek és az alacsonyabb kibocsátás szempontjából az alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok alkalmazása. A vizes körülmények közötti tapadásra vonatkozó egyértelmű információk nagyobb közlekedési biztonsághoz vezetnek, míg az útzajjal kapcsolatos tájékoztatás célja a közúti forgalomból eredő zajszennyezés csökkentése.

 

A Continental mint gumiabroncs-szakértő, a piacon lévő kereskedelmi partnereknek is rendszeresen segít abban, hogy betekintést kaphassanak a gumiabroncsok világába. Mivel a leginkább a prémium abroncsairól ismert német technológiai vállalat az információk mellett szakértelmét és tapasztalatait is megosztja, megbízható partnernek számít a piacon. Az új EU-s gumiabroncscímke bevezetésének alkalmából a vállalat egyebek mellett egy külön weboldalt is készített, amelyen minden további információ megtalálható.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05