Közel 220 millió forint harmincegy tévének és rádiónak

forrás: Prím Online, 2021. február 12. 14:57

Működési és üzemeltetési költségeik támogatására ítélt meg több mint 218 millió forintot közösségi rádiók és televíziók számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára szabálytalan termékmegjelenítés miatt, és figyelmeztette a Csaba TV-t, mert nem használta a reklámokat megkülönböztető jelzéseket. A grémium által továbbított bejelentések alapján a cseh társhatóság a magyar korhatár-besorolási szabályok betartására szólította fel a Film Mánia és a Comedy Central szolgáltatóit. 

Kilenc rádió és huszonkét televízió kap vissza nem térítendő támogatást

A Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat idei első fordulójában összesen több mint 218,87 millió forintot ítélt meg harmincegy pályázatnak. Vissza nem terítendő forráshoz jut a ládbesenyői Irány TV, a szegedi TiszapART televízió, a TV Szentendre, a Kiskőrös Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Tatai Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a csabacsűdi Kőrös Televízió, a Szentes Televízió, a berceli Gólya TV, a Hajdúnánási Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a tahitótfalvi Danubia Televízió, a pécsi Pannon Televízió, az RTV Szekszárd, továbbá a püspökladányi Sárrét TV, a Kék Kállótelevízió és a Ladány Televízió, valamint Budapesten a hatoscsatorna, a Hegyvidék Televízió és az Apostol TV. A rádiók közül a székesfehérvári Táska Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster, a debreceni FM90 Campus Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a veszprémi Mária Rádió és a fővárosi Trend FM, a Klasszik Rádió 92,1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 96,1 MHz-es és 92,3 MHz-es jogosultságai pályáztak sikeresen.

 

Rádiós pályázatok, médiafelügyeleti döntések

Ma a testület közzéteszi a Budapest – Astoria (belváros) telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára irányuló véglegesített pályázati felhívását. Az ajánlatokat március 17-én lehet majd benyújtani.

 

Összesen 300 ezer forint bírságot rótt ki a tanács az RTL Klub szolgáltatójára, miután augusztus végén a Reggeli című műsorszámának egyik adásában egy magánklinika bemutatásakor termékmegjelenítési szabályt sértett azzal, hogy a műsorszám a szolgáltatás igénybevételére ösztönzött, kiemelve a klinika felszereltségét, tulajdonságait.

 

A grémium figyelmeztette a Csaba TV-t, mert tavaly októberben egy reklámot ötször megkülönböztető jelzés nélkül adott le, ezért a testület felszólította a csatorna szolgáltatóját a jogszerű magatartásra.

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

Az NMHH közbenjárására figyelmeztetett két csatornát a cseh társhatóság

A cseh társhatóság, az RRTV két, a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, Magyarországon sugárzó Film Mánia és Comedy Central szolgáltatói nem sértették meg a cseh jogszabályokat, amikor előbbi júliusban A cápa című filmet, utóbbi pedig májusban a Family Guy című sorozatot korhatár-besorolás nélkül és nem megfelelő időpontban tette közzé. Mivel azonban a magyar jogszabályok alapján mindkettőt 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna, a társhatóság felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy tegyenek eleget a szigorúbb magyar szabályozásnak is, különös tekintettel a magyar korhatárjelzésekre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05