Elkelt az első magyar kriptovalutáért kínált képzőművészeti alkotás

forrás: Prím Online, 2021. március 13. 15:43

A Covid járvány alatt sok átalakító folyamat felgyorsult, és míg a galériák és múzeumok kényszerből zárva tartanak, a kortárs alkotók új, és közvetlen utakat keresnek a rajongókhoz. A blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a Bitcoin, az élet több területén is fontos változást hoztak. Most a pénzvilág után a művészeti életet is alaposan feje tetejére állíthatja az NFT (non-fungible token) terjedése.

A múlt héten Elon Musk párja, Grimes sokkolta a világot, hogy 20 perc alatt 5,8 millió dollárért értékesítette NFT, azaz csak digitális formában létező alkotásait. De nem Grimes az első NFT milliomos, a Christies aukciósház szervezésében Beeple digitális képét március 11-én 69 millió dollárért árverezték el. Beeple naponta 1 képet postolt 5000 napon keresztül az Instagram-ra, ez a kollekció ért meg a vevőnek a digitális piacon soha nem látott rekord összeget.

 

A blockchain alapú művészeti eladások összértéke 2021-re elérte a 160 millió dolláros forgalmat. (https://cryptoart.io/data)

 

Hogy mennyire bizarr világba érkeztünk, talán jól demonstrálja az Injective Protocol nevű cég múlt heti akciója.  A cég képviselője egy 30 millió forint értékű Banksy nyomatot semmisített meg, majd az akciót megörökítő videóból készítettek egy NFT-t, ami így az elégetett tárgy helyére lépve lett forgalomképes. Ezt a videó „alkotást” március 8-án árverezték el, és 394 ezer dollárért kelt el, ami 122 millió forint.  (https://news.bitcoin.com/burned-banksy-nft-sale-captures-close-to-400k-critics-claim-buyers-are-morons/ )

 

 

Az újdonságot elsősorban az jelenti, hogy a kripto titkosításnak és a decentralizált szerver-hálózatnak köszönhetően mostantól lehet digitális eredeti műről beszélni. Ha a Bitcoin a digitális arany, az NFT a digitális műtárgy, aminek garantált az eredetisége, a művész által meghatározott szabályok mentén lehet forgalmazni és tovább értékesíteni.

 

Weiler Péter képzőművész 20 éve Magyarország egyik legismertebb digitális képeket alkotó művésze. Hozzá kötődik az első magyar kriptovalutáért kapható képzőművészeti alkotás is, ami március 5-én került fel a nemzetközi Mintable rendszerébe.

 

A Bitcoin áramfogyasztására rávilágító ironikus alkotás címe: Bitcoin bánya az Alföldön. Az NFT token, és a 80x80 cm vászonra nyomtatott kép egyben került 1 Ether-be, ami mai árfolyamon 560.000 forint. Az alkotást végül március 9-én egy ismert kortárs gyűjtő, Kacsuk Péter vásárolta meg. A vásárlásban biztosan előny volt, hogy Kacsuk Péter tudományos informatikus kutató, és nemcsak a kortárs képzőművészetben, de a kripto valuták világában is otthon van.

 

„Digitális alkotóként közelről figyelem, hogy az online világban miként alakul át a művész és a befogadó közönség kapcsolata. A járvány következtében nem lehet kiállítást szervezni, a galériák és a múzeumok bezártak, de mi művészek alkotunk. A blockchain alapú művészeti platformokban nagy fantáziát látok.

Ez egy olyan nemzetközi közeg, mint az Instagram, csak itt a gyűjtői szenvedély vásárlásra is készteti a látogatókat. Fontos eleme az NFT-nek, hogy a művész a viszonteladásokból is részesedhet, így én, ha a képem vevője egyszer úgy gondolja, hogy értékesítené a Bitcoin bánya az Alföldön alkotásomat, akkor 10% jutalékot kapok majd abból a tranzakcióból. Ez egy paradigma váltás a kortárs kereskedelemben, ahol eddig a művészek legfeljebb az aukciós hírekből értesültek, hogy mekkora szorzóval keltek el újra a képeik.” - mondta Weiler Péter képzőművész

 

Az NFT világ ismertsége még a 2000-es évek internetéhez hasonló, de ahogy az életünk minden területén nagy változásokat hozott a digitális forradalom, a kortárs képzőművészetet is jó eséllyel át fogja alakítani.

 

„A következő állomás, hogy ismert művészek fordulnak az NFT világ felé, és szerintem még idén a nagy nemzetközi sztárok eladási rekordjairól fogunk hallani. Maurizio Cattelan Comedian című falra ragasztott banánja is mint forgalomképes műtárgy valójában egy dokumentum, ami egészen részletesen leírja, hogy hogyan kell egy banánt a falra ragasztani. Akinél ez a dokumentum van, azé ez az alkotás, amiért 120 ezer dollárt fizetett. Egy NFT-t le is lehet a képernyőről menteni, kifotózni, de a tulajdonosa mégis az, akinek a kripto-tárcájában ott van a kód.” – fűzte hozzá Weiler Péter.

 

 

„Az NFT galériákat böngészve elsőre sci-fi érzésünk van. Rövid animációk villódznak, Bitcon témájú crypto-art képeket látunk, harsány színekben forgó 3D alkotásokat és bármit, amit a Z generáció fiatal művészei megálmodnak. Új látásmód, amit új valutában, az Etherben lehet megvásárolni. Toplistán követhető, hogy kinek milyen eladásai, mekkora értékű képei vannak feltöltve a rendszerben. De ne felejtsük el, hogy a művészet örök, és csak az idő dönti el majd, hogy ezek az alkotások valóban maradandó értékkel bírnak-e. Az ötlet, a mondanivaló, a látásmód minden médiumtól független. Eddig az eredetiség megkérdőjelezhetetlensége tartotta a kézzel készült alkotásokat magasabbra, de ez az NFT-vel most először megváltozhat. A digitális művészek úgy érezhetik, hogy a médiumból fakadó hátrányok hirtelen előnyükre válnak. Érdeklődve követem, hogy ez a folyamat miként alakul majd.” – tette hozzá Weiler Péter.

 

Az eladott Weiler Péter NFT itt tekinthető meg: https://mintable.app/u/interwei/sold-item-list

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kanadában terjeszkedik a Chameleon Smart Home Zrt.

Kanadában terjeszkedik az okosotthon-rendszereket fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt., amely a napokban három torontói toronyházban kialakított mintalakásában tette elérhetővé a 2021-es Dubaji Világkiállításon bemutatott innovatív megoldásait. 

2022. augusztus 12. 19:03

Egészséges ételkészítés kellemetlen szagok és sütőolaj nélkül

Ugyan ma még kevésbé számít elterjedtnek, mégis hosszú ideje létezik alternatívája az olajban, vagy zsiradékban történő sütésnek. „Az egészséges ételkészítés nem elérhetetlen vágyálom többé. A megoldás kulcsa a forrólevegős fritőz, amelynél a közkedvelt köretekről, így például a hasábburgonyáról sem kell lemondanunk” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

2022. augusztus 12. 17:06

Ezek voltak az elmúlt egy év slágertermékei

Airfryerek, telefonok és robotporszívók – ezek a legnagyobb fejlődést mutató termékkategóriák 2021 és 2022 júniusa között a magyar tulajdonban lévő Euronics Műszaki Áruházlánc éves kimutatása alapján. A tavaly márciusi boltzár után a vásárlók lelkesen tértek vissza az üzletekbe, a vállalat árbevétele végül közel ötödével, rekordszintre nőtt. Bár drágultak a termékek, így is több elektronikai eszköz fogyott – a legtöbbet televíziókra költöttek a vásárlók, a legnépszerűbbek továbbra is a 4K UHD tévék voltak.

2022. augusztus 12. 15:32

A Deloitte ismét vezető minősítést kapott a felhőalapú IT-szolgáltatások terén

A Deloitte a Gartner Magic Quadrant for Public Cloud IT Transformation Services 2022 jelentésében vezető minősítést kapott, a legmagasabb helyezést elérve az „Ability to Execute” (megvalósítási képesség) és a „Completeness of Vision” (teljeskörű vízió) terén. 

2022. augusztus 12. 13:59

Pár nap múlva érkezik az OPPO ColorOS 13

Az OPPO globális online stream eseményen mutatja be az Android 13-ra épülő mobil operációs rendszerének legfrissebb verzióját. A 67 nyelven elérhető és globálisan több mint 500 millió havi aktív felhasználóval rendelkező ColorOS 13 vadonatúj dizájnt kapott, valamint számos intelligens és kényelmi funkciót is tartalmaz.

2022. augusztus 12. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24