Újabb robotikai fejlesztés teszi még könnyebbé az automatizálást

forrás: Prím Online, 2021. március 16. 09:47

Az OnRobot egy, a gyártóipari, autó- és repülőipari alkalmazásokhoz kiváló, azonnal használható mágneses gripperrel bővíti kényelmes, teljesen elektromos gripper termékeinek kínálatát. A hagyományos mágneses megfogókkal ellentétben az MG10 programozható erővezérléssel, valamint beépített fogás- és munkadarab-felismerő érzékelőkkel is rendelkezik.

Az OnRobot piacra dobta az MG10 sokoldalú, nagy teljesítményű és könnyen használható mágneses grippert a gyártó-, autó-, és repülőipari anyagmozgató, összeszerelő és gépkiszolgáló alkalmazásokhoz. Az MG10, amely az OnRobot egyrendszeres megoldásának köszönhetően az összes vezető robotmárkával kompatibilis, egyedi módon állítható erővezérlést és fogás-felismerést kínál, amellyel példátlan szintű vezérlési pontosságot biztosít a felhasználók számára.

 

  

A hagyományos mágneses gripperek mindössze az egyszerű BE/KI funkcionalitással szolgálnak. Az alkalmazott erő beállításához a felhasználóknak gumitalpak hozzáadásával kell mozgásteret létrehozniuk a mágnes és a munkadarab között. Ez egy fárasztó és pontatlan művelet, amely még csak nem is garantál tökéletes végeredményt, főleg a vékony fémlemezek vagy kisebb fém alkatrészek kezelésével járó alkalmazások esetében, melyek során a mágneses gripper gyakran véletlenül több mint egy lemezt vagy alkatészt vesz fel, mivel nincs lehetőség a megfelelő erőkifejtés beállítására.

 

„Az eddig használt mágneses gripperekkel nagyon vontatott a munka, mivel minden alkalommal, amikor az alkalmazás, vagy a munkadarab megváltozik, manuálisan kell állítani rajtuk annak érdekében, hogy kompenzálni lehessen a gripper korlátozott funkcionalitását” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója. „Az OnRobot innovatív MG10 grippere ehelyett állítható erővezérlésre képes, aminek köszönhetően gyorsan és egyszerűen lehet pontos anyagmozgató alkalmazásokat létrehozni velük.”

 

Az új termék kimondottan érdekes a magyar piac számára, mivel az OnRobot növekvő igényt tapasztal Magyarországon különösen az áthelyező (pick and place) és gépkiszolgáló alkalmazások terén az autóiparban, a gyógyszeriparban, a gépiparban, valamint az elektronikai gyártás területén.

 

 

Az új funkciókkal nincs több elejtett tárgy

A hagyományos mágneses gripperekkel ellentétben az innovatív MG10 beépített érzékelőkkel rendelkezik, melyek a biztos fogásért és a munkadarabok felismeréséért felelnek. A fémlemezek mozgatásával járó alkalmazások esetén – mint amilyenek például azok a gépkiszolgáló feladatok, melyek során a robotoknak fel kell venniük egy fémlemezt egy halomból, amit aztán egy élhajlító gépbe helyeznek, majd elveszik őket, amikor a gép befejezte a megmunkálást – ez a funkcionalitás zökkenőmentes, következetes és biztonságos működést tesz lehetővé. Amennyiben pedig a robot energiaellátása megszakad, vagy vészmegállást kell tennie egy feladat elvégzése során, ezek a funkciók biztosítják azt, hogy nem merül fel a kezelt munkadarab elejtésének kockázata.

 

Az új MG10 gripper készen áll arra, hogy átvegye a képkiszolgáló, összeszerelő és anyagmozgató feladatokat, amelyeket korábban drága és bonyolult pneumatikus gripperek végeztek el. „Amíg a pneumatikus grippereknek külső levegőellátásra, kábelekre és folyamatos karbantartásra van szüksége, az MG10 a dobozból való kicsomagolás után már egyből használható is, ami drasztikusan kevesebb telepítési költséget jelent a pneumatikus társakhoz képest” – mondja Iversen.

 

 

Az egyenetlen, érdes, vagy akár perforált felületeket is képes kezelni

Az MG10 pontos és tartós kezelést nyújt az érdes, egyenetlen vagy perforált felületek esetén is, így tökéletes megoldást nyújt alkalmazások széles körére a gyártóipari, autóipari vagy repülőipari szektorokban. Emellett az MG10 több-mágneses kialakítása biztosítja azt, hogy a gripper méretek és súlyok tágas választékát, valamint egyedi geometriájú munkadarabokat is könnyedén mozgathasson.  

 

Rengeteg olyan alkalmazás van, mint például a szegmenses élhajlító folyamatok, vagy a lyukacsos felületű tárgyak mozgatása, amelyek esetében a vákuumos és az ujj-szerű megfogók egyszerűen nem rendelkeznek a megfelelő intelligenciával és képességekkel ahhoz, hogy sikeresen meg tudják oldani a feladatot. Az MG10 ellenben könnyedén elvégzi ezeket a munkákat, függetlenül attól, hogy a munkadarab fémlap, lyukasztott acél alkatrész, vagy éppen perforált acéllemez.

 

„Ahogyan a gyártóipari szektor egyre inkább a low volume/high mix termelés felé halad, az egyik alkalmazásról a másikra való gyors átállás képessége már többet jelent annál, hogy „jó, ha van”, ez mára létfontosságúvá vált” – mondja a vezérigazgató. „Az MG10 az egyetlen piacon elérhető mágneses gripper amelyik megfelelően sokoldalú, intelligens és könnyen használható ahhoz, hogy gyorsan új feladatok elvégzésével lehessen megbízni, köztük gépkiszolgálással, raklapozással, vagy fémlemezek rakodásával. És mindez egy gördülékeny, felesleges komplikációk nélküli plug-and-play csomagban érhető el” – teszi hozzá Iversen.

 

Egyre többen tudják, hogy a dán robotikai vállalat magyar gyökerekkel is rendelkezik. A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része Magyarországon, Budapesten történik (a globális csapattal együttműködésben). Sőt, a vállalat legnagyobb fejlesztői bázisa a budapesti. A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver és szoftverfejlesztéseken is dolgozik. Annak a nemzetközi fejlesztői csapatnak is a részét képezték, amely kifejlesztette az MG10 mágneses grippert.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Túl a százezren az okoseszközzel fizetők száma a K&H-nál

Átléptek egy határt a K&H-sok: májusban már 100 ezer felett volt az okoseszközzel fizetők száma, ami majdnem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vásárlások száma ennek köszönhetően masszív emelkedést mutat, az Apple Pay-hez, Google Pay-hez, Xiaomi Pay-hez és Garmin Pay-hez köthető tranzakciók száma 18 százalékkal nőtt áprilishoz képest. Az Apple Pay- és Google Pay-forgalom pedig éves szinten 150, illetve 883 százalékkal nőtt. A K&H-sok az országos bővülést is felülmúlták, az első negyedévben 302 százalékkal több alkalommal 292 százalékkal nagyobb összeget költöttek, mint egy évvel korábban, ehhez képest a teljes piac 158 és 177 százalékkal bővül. 

2022. július 5. 12:40

Itt a válasz a növekedő energiaárakra: három jövőálló eszköz

A megújuló energiaforrások, illetve a digitális megoldásokkal elérhető energiamegtakarítás jelentik a legkézenfekvőbb megoldást a világpiacon tapasztalható áremelkedésre. Egyre többen feszegetik azt a kérdést is, hogy vajon a földgázt és az atomenergiát lehet-e, kell-e fenntartható energiahordozóként kezelni. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric magyar szakértői harmadikként azt javasolják a vállalati felhasználóknak, hogy egyre inkább térjenek át az elektromosságon alapuló energiaellátásra a fosszilis energiahordozók helyett. 

2022. július 5. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24