4 hasznos tipp az SAP-alkalmazások modernizálásához

forrás: Prím Online, 2021. május 6. 11:25

Számos vállalat közelebbi vagy távolabbi tervei között szerepel az S/4 HANA rendszerre való átállás, ami hatékonyabb működést és döntéshozatali lehetőségeket biztosít. A modernizálás azonban összetett és kihívásokkal járó feladat, ezért gondos tervezést és előkészületeket igényel. A Micro Focus szakértői szerint alapos, előzetes ellenőrzéssel és teszteléssel biztosíthatják a szervezetek, hogy zökkenőmentes legyen a modernizáció.

Az SAP S/4HANA rendkívül hatékony és modern vállalati erőforrás-tervező rendszer, amely SAP HANA adatbázison fut. Az SAP korábbi ERP rendszerei 2027-re elérik életciklusaik végét, amikor lejár az általános gyártói támogatás, és az opcionális, kiterjesztett karbantartási szolgáltatás is csak 2030-ig elérhető. Az S/4HANA rendszerekhez azonban 2040 végéig jár az általános támogatás, ezért az SAP megoldásokat használó szervezeteknek előbb vagy utóbb mindenképpen érdemes átállniuk az új megoldásra, amely valós idejű adatelemzést és -előrejelzést nyújt, ezáltal hatékonyan segíti a döntések meghozatalát.

 

Egy 2020 őszén készült felmérés szerint az SAP-t használó szervezetek 16 százaléka már az S/4HANA rendszert alkalmazza élesben, 22 százalékuknál folyamatban van az implementálás, 33 százalék pedig tervezi a bevezetést, de még nem kezdte el a folyamatot. Az átállást azonban sokan halogatják, mivel számos kihívással jár. Mindenhol egyediek az elvárások és az alkalmazott technológiák, és ezzel egyidejűleg összetett az IT-környezet. Problémát okozhat ezenfelül az is, hogy külön szaktudást igényel a folyamat, illetve a migráció közben is fenn kell tartani a zavartalan működést, és mindeközben komoly minőségi és biztonsági elvárásoknak és előírásoknak kell eleget tenni.

 

A megfelelő tervezéssel és eszközökkel azonban zökkenőmentesen kivitelezhető a folyamat. A Micro Focus szakértői szerint négy fő terület mentén érdemes előzetes ellenőrzéseket folytatni annak érdekében, hogy az új rendszer megfelelő teljesítményt, funkciókat, felhasználói élményt és biztonságot kínáljon. 

 

 

Intelligens funkcionális tesztelés

Alapvető fontosságú, hogy a cégek az új SAP-megoldások bevezetése vagy a meglévők módosítása előtt megbizonyosodjanak arról, hogy minden funkció megfelelően működik. Ez egyszerűen kivitelezhető olyan megoldások segítségével, mint például a Micro Focus teszteszköze, amely átfogó támogatást kínál SAP-technológiákhoz. Emellett AI-alapú képességek segítségével automatizálja az ellenőrzéseket, csökkenti a tesztek létrehozásához és lefuttatásához szükséges időt, továbbá növeli a tesztek által lefedett területeket. A megoldás segítségével manuális és automatizált tesztek egyaránt végezhetők minden SAP-komponensen, a GUI (grafikus felhasználói felület) és API (alkalmazásprogramozási felület) szintjein egyaránt.

 

Teljesítménytesztelés realisztikus körülmények között

A rendszereknek állniuk kell a rohamot, és nagyobb terhelés mellett is működniük kell. A Micro Focus teljesítménytesztelő terméke támogatja azokat az SAP protokollokat, amelyek segítségével a szervezek biztosíthatják, hogy az alkalmazások megfeleljenek a felhasználók igényeinek. Az eszköz segítségével egyszerűen lefuttathatók a különféle összetett terhelési szcenáriók, és valós időben észlelhetők a különféle rendellenességek online és offline állapotban is. A szoftver képes valós idejű szimulációkat készíteni az API-khoz és virtuális szolgáltatásokhoz, illetve valós idejű hálózati körülményeket is tud emulálni, ezáltal segít feltérképezni a különféle függőségeket és szűk keresztmetszeteket. Továbbá átfogó korrelációs elemzéseket készít, illetve jelentéseket állít össze a teljesítményrendekről. Integrálható nyílt forráskódú szoftverekkel és a vállalatok saját fejlesztésű megoldásaival is, ezáltal egyszerűsíti az SAP-modernizálást, és elősegíti, hogy a szervezetek biztosítani tudják a felhasználók elégedettségéhez szükséges teljesítményt.

 

A végfelhasználók is beszállhatnak

Az tudja a leginkább, hogy mire van szükség az SAP-rendszerekben, aki napi mint nap használja őket. Ezért érdemes az SAP-szakértőket is bevonni a folyamatba, és számukra is lehetőséget biztosítani arra, hogy ellenőrizzék, megfelelően működik-e minden. A Micro Focus eszköze lehetővé teszi, hogy programozási ismeretekkel nem rendelkező végfelhasználók is létrehozzák, futtassák és kezeljék az SAP üzleti folyamatokat érintő teszteket. A megoldás képes automatikusan feltérképezni és megtanulni a felhasználó által végrehajtott műveleteket, majd magától összeállítani olyan komponenseket, amelyekkel kód nélküli, moduláris és könnyen karbantartható tesztek alakíthatók ki és kezelhetők az egyszerű drag-and-drop felhasználói felületen keresztül.

 

A biztonságról se feledkezzünk meg

Mivel a kiberbűnözők egyetlen, az alkalmazásban található biztonsági résen keresztül is komoly károkat okozhatnak, a biztonság alapos és rendszeres ellenőrzése megkerülhetetlen. A Micro Focus alkalmazásbiztonsági teszteszközei segítségével a vállalatok a teljes SAP szoftverfejlesztési ciklus alatt gondoskodhatnak a védelemről a statikus, dinamikus és mobilos alkalmazásbiztonsági teszteken keresztül, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a webes alkalmazásokat is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A biztonság legyen egyszerű, intelligens és mindenhol elérhető

A világ egyre inkább a hibrid és távoli munkavégzés irányába mozdult el az elmúlt időszakban, és ez a trend – ami persze az irodai munkahelyekre vonatkozik - várhatóan a jövőben is velünk marad. A felhasználók most már elvárják, hogy bárhonnan, bármilyen eszközről tudjanak csatlakozni, miközben az IT-csapatok ugyanazokat a komplex és időigényes megoldásokat alkalmazzák. 

2021. június 13. 15:53

A túl optimista felsővezetők veszélyeztethetik a digitális átalakulást

A cégek felsővezetőinek több, mint 80%-a gondolja azt, hogy vállalatuk digitálisan felkészültnek számít, viszont a menedzsereknek már csak 58%-a ért egyet ezzel az állítással az ABBYY, egy vállalati digitális intelligenciára szakosodott cég legújabb kutatása szerint. A kutatás során 1200 informatikai döntéshozót kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Japánban olyan cégeknél, amelyek több mint 1000 alkalmazottal rendelkeznek. Az is kiderült, hogy a menedzserek viselik leginkább a digitális átalakulás (digitális transzformáció – DX) súlyát és kihívásait, elmondásuk szerint 2,5-szer több felelősség hárul rájuk, mint a C-szintű vezetőkre. Mindez a vállalkozásokon belüli aggasztó ellentétre mutat, ami a jövőben elpazarolt beruházások és elszalasztott lehetőségek sorát idézheti elő.

2021. június 13. 12:41

Magas termelékenység, alacsony költségek

Egyre több iparági szereplő ismeri el, hogy elérkezett az idő a belső logisztikai folyamatok újragondolására. Sokan közülük az automatizált megoldásokhoz fordulnak, egész pontosan autonóm mobil robotokhoz (AMR-ek). Az együttműködő mobil robotok új generációja optimalizálja a munkafolyamatokat, függetlenül attól, hogy milyen feladatot, melyik iparágban kell elvégezni, és így rugalmas intralogisztikát és zökkenőmentes gyártást tesz lehetővé. Annak ellenére, hogy az AMR-eket leginkább az autó- és elektronikai iparban alkalmazzák, többek közt az FMCG szektor kihívásaira is válasszal szolgálnak.

2021. június 13. 10:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29