A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Czipperer Dia, 2021. május 10. 11:38

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

A Facebook évek óta dolgozik a VR platformjának tervein. A vállalat először 2014-ben mutatott érdeklődést a technológia iránt, amikor megvásárolta az Oculust. Az elmúlt években agresszív stratégiát fogalmazott meg a fogyasztói hardver fejlesztésére, hogy csökkentse az Apple-től és a Google-tól való függőségét, amelyek jelenleg a két domináns mobil operációs rendszert építik fel. A Facebook szakemberei a közelmúltban bemutatták a legújabb, önmagát tanító mesterséges intelligencia algoritmust. Mint tudjuk az MI mellett a cég a virtuális valósághoz kapcsolódó innovációkkal is foglalkozik.

 


Mark Zuckerberg szerint a jövőben fontos szerepe lesz a virtuális és a kiterjesztett valóságnak, így a vállalat is törekszik a fejlesztésekre ezen a téren. A VR- és AR befektetések kiemelt prioritásúak a Facebook számára és néhány olyan projektje, mint az ultra vékony kiterjesztett valóság szemüveg létrehozása hosszú távú cél, 5-10 év múlva válik elérhetővé. A legtöbb VR vagy AR szemüveg követi a testünk mozgását, tehát guggolni, hasalni és lépni tudunk használatuk közben. Ezen kívül vannak olyan termékek, amik a kezünket is képesek követni, tehát konzol nélkül a kezünkkel tudunk dolgokat mozgatni a térben. A Quest 2 külső kameráinak köszönhetően alkalmas a fenti funkcióra, tehát használatával teljesen vezeték nélkül beléphetünk a virtuális térbe.

 

A héten közzétett 10 éves tervében a Reality Labs kifejtette, hogy új fejlesztése egy AR karszalag, amelyet a mesterséges intelligenciával működő interfész kibővített valóság szemüvegének irányításához terveznek.

 

A Facebook elsődleges szempontja a termék kialakításában, hogy a kezelőfelület mindig elérhető és könnyen használható legyen, valamint ne legyen feltűnő.  Egy olyan eszköz megvalósításán dolgoznak, amely elég kényelmes ahhoz, hogy egész nap viseljük, és elég energiatakarékos is ahhoz, hogy ugyanennyi ideig használhassuk. De hogyan is működik majd? A kutatások szerint ez a technológia lehetővé teszi az emberek számára, hogy a virtuális teret olyan kézmozdulatokkal irányítsák, amelyhez nem szükséges kamerák használata. Ez az új fejlesztésű karszalag az EMG (elektromiográfia) szenzorok segítségével képes lesz a motoros idegek által az agyból az izmokhoz közvetített üzeneteket parancsokká alakítani és ezáltal irányítani a készüléket. A Facebook szerint a csuklón áthaladó idegimpulzusok olyan egyértelműek, hogy az EMG megérezheti az alig egy milliméteres ujjmozgást is.

 

Hihetetlen mekkora fejlődésen ment keresztül a virtuális valóság az elmúlt években és mekkora népszerűségnek örvendenek a virtuális játékok, ahol a legújabb VR eszközökkel merülhetsz el a virtuális térben.

 

 

Ugyanakkor szintén közkedveltek az olyan online szerencsejáték platformok, ahol kipróbálhatod a virtuális kaszinó játékokat. A legtöbb kaszinó -mint például az Unibet- online felületén már megtalálható a virtuális sportfogadás, amely eseményei számítógépes szoftver által generált, valósághű, RNG-alapú sportesemények. Az évek során a grafika olyan sokat javult, hogy az igazi és a virtuális világ közötti különbség már alig vehető észre. Mivel a korlátozások miatt nem tudunk új élményeket szerezni, nem élünk közösségi életet így a VR jelentheti most a megoldást. Újra lehetőség nyílik barátokkal játszani, nevetni vagy akár csak kiszakadni a meglehetősen monotonnak mondható valóságból.  Rengeteg lehetőség létezik ma már a virtuális játékok használatára, de a vezérlő által okozott kisebb-nagyobb kellemetlenségek néha kedvünket szegik. A Facebook új vezérlő eszköze a leggyorsabb és legkényelmesebb lesz a piacon a hírek szerint, tehát hatalmas sikereket érhet el. Ha szeretne még több információt megtudni a karszalag működéséről a Reality Labs oldalán figyelemmel kísérheti fejlesztését és első kézből értesülhet a legfrissebb hírekről. 

 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony valódi vezeték nélküli fejhallgatót mutatott be

A Sony bemutatta az elismert 1000X széria legújabb vezeték nélküli modelljét, a WF-1000XM4 fejhallgatót, mely új szintre emeli a piacvezető zajszűrést és a hangminőséget. Kialakításuknak köszönhetően minden fülformába illeszkednek, így személyre szabott élményt kínálnak, és alkalmazkodnak a legkülönbözőbb helyzetekhez.

2021. június 10. 15:43

Megérkezett a legújabb aranyszínű tokkal rendelkező fém G-Shock

A GMW-B5000TR karóra személyében megérkezett Casio 5000-es, full fém szériájának legújabb tagja. A klasszikus szögletes lünettával rendelkező újdonságot fémérzékenyek is viselhetik a speciális titán ötvözetnek köszönhetően, amely nem okoz allergiás tüneteket a bőrön az arra hajlamosaknál. „A legújabb Casio G-Shock teljes mértékben a klasszikus design-t felvonultató DW 5000C öröksége előtt tiszteleg, de számos modern és innovatív funkcióval van felvértezve” - hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2021. június 10. 12:39

Magyarországra is megérkezett a Redmi Note 10 5G!

A világ egyik vezető technológiai nagyvállalata, a Xiaomi egy magyar nyelvű online esemény keretein belül bejelentette, hogy hazánkban is megkezdődik az árbajnok teljesítménysztár Redmi Note 10 5G piaci forgalmazása.

2021. június 6. 14:47

Számos új eszközt és saját operációs rendszerét is bemutatta a Huawei

Bemutatta saját, következő generációs operációs rendszerét a Huawei Technologies. A HarmonyOS már nemcsak az okostelefonok, hanem az összes okoseszköz kényelmes, gördülékeny és biztonságos összekapcsolódását, illetve együttműködését kínálja a felhasználók számára. 

2021. június 4. 14:23

Különleges formatervezési megoldásokkal készül a Samsung The Premiere projektora

A lakókörnyezet elrendezése és az ott található berendezési tárgyak akár egy egész élet történetét elmesélhetik. A belsőépítészeti megoldások és a lakásban található különböző formák kifejező ereje kiemelten fontos a felhasználóknak, a Samsung tervezői pedig úgy alkották meg a legújabb csúcsprojektort, hogy a mindennapoknak és a legtöbb otthonnak is természetes része lehessen. 

2021. május 26. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29