Kormányzatok tűz alatt

forrás: Prím Online, 2021. május 20. 19:48

Az ESET átfogó riportot készített a kormányzatokat világszerte érintő kiberbiztonsági kihívásokról, melyben a Luckymouse APT-csoport legújabb támadási kampányát is megvizsgálja. A kutatás összhangban áll az Európai Bizottság, a CERN és az Europol védelmi stratégiai perspektívájával, amelyet az ESET European Cybersecurity Day online konferencián mutattak be. 

A kiberbűnözők különösen nagy hatékonysággal célozzák azokat a kritikus fontosságú infrastruktúrákat, melyek védelme a kormányzatok felelőssége. Az Európai Unió és világszerte a kormányok kiberbiztonsági stratégiáját nemcsak a digitális működésre való áttérés teszi próbára, hanem a kiberkémkedés, a zsarolóvírusok és ellátási lánc elleni támadások is. A legkomolyabb kihívást a kormányok számára azonban az Advanced Persistent Threat (APT), vagyis a fejlett és tartós fenyegetést jelentő, feltűnés nélkül munkálkodó szervezett csoportok támadásai jelentik.

 

Az APT csoportok egyre fejlettebb eszközöket használnak

Az év elején egy jól ismert, LuckyMouse névre keresztelt APT-csoport (más néven Emissary Panda, APT27) új támadási kampányba kezdett, mellyel a Microsoft Exchange Server számos zero-day (azaz nulladik napi) sebezhetőségét használta ki. Az ESET által „EmissarySoldier” (titkos küldetésű katona) névre keresztelt kampány célja, hogy a Közel-Kelet több kormányzati hálózatán és Közép-Ázsia szervezeteinek hálózatain kémkedjen. A csoport a rosszindulatú SysUpdate eszköztárát használja fel a gépek kompromittálására, melynek első mintáit 2018-ban fedezték fel, ám azóta különböző fejlesztési szakaszokon ment keresztül, és fokozatosan integráltak különféle funkciókat az eszközkészletbe. 

 

Az APT csoportok – például a LuckyMouse – által használt eszközök fejlődése komoly probléma. A támadások során a kormányzás olyan feladatai kerülnek veszélybe, mint az állampolgárok, az üzleti környezet és a más nemzetállamokkal ápolt kapcsolat stabilitásának biztosítása. A LuckyMouse és más APT csoportok - köztük állami szereplők és partnereik - olyan széles körben elterjedt együttműködési platformokat céloznak meg, mint a Microsoft SharePoint vagy más digitális szolgáltatások.

 

Ám a LuckyMouse tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. A kormányzatokat célzó fenyegetések nagy része szervezett bűnözői csoportoktól ered, akik egyre inkább hajlandóak együttműködni a közös céljaik elérése érdekében. A digitális szolgáltatások használatának növekedésével az ellátási lánc fenyegetettsége is nőtt. Az ESET 2020 utolsó negyedévében olyan sok ellátási lánc elleni támadási kampányt fedezett fel, mint amennyit pár évvel ezelőtt a teljes biztonsági szektor egy teljes év alatt észlelt. Az ilyen típusú támadások során az ellátási lánc kevésbé biztonságos elemeinek célzott támadásával próbálják megkárosítani a kiszemelt iparági szervezetet.

 

 

Fókuszban a kormányzás 

A 2020-as és 2021-es években számos ESET kutatási együttműködés érett be, ideértve az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel (CERN), a Europollal és a Francia Nemzeti Kiberbiztonsági Ügynökséggel (ANSSI) történő közös munkát is. Az ESET European Cybersecurity Day virtuális eseményen és a jelentésben megosztott meglátások közül több is azt hangsúlyozza, hogy a kormányok és az IT-infrastruktúrájuk elsődleges célpontoknak számítanak. 

 

A riport kiemeli annak szükségességét, hogy a kiberbiztonsági cégek, szakértők továbbra is támogassák a kormányokat a biztonsági hiányosságaik megszüntetésében és az APT csoportok taktikái, technikái és működésük nyomon követésében a rendelkezésükre álló különböző végponti észlelésre és reagálásra képes megoldások által.

 

Az elmúlt év eseményei komoly változásokat hoztak, és már nincs választási lehetőség a kormányzati IT-csapatok számára, muszáj a védelemre fokozottan figyelni. A legjobb biztonsági technológiákra, termékekre és élvonalbeli kutatásokra van szükséges ahhoz, hogy a kormányzatok képesek legyenek lépést tartani az egyre nagyobb kihívásokkal.

 

 A LuckyMouse APT-csoport tevékenységét is részletesen bemutató „ESET industry report on government: Targeted but not alone„ című riport a WeLiveSecurity.com oldalról tölthető le.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50