A Magyar Mérnöki Kamara kiemelkedő mérnöki teljesítményeket és életműveket díjazott

forrás: Prím Online, 2021. május 29. 09:56

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a magas színvonalú szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet. A kamara márciusban odaítélt díjait, elismeréseit Nagy Gyula elnök adta át 2021. május 28-án online közvetített ünnepség keretében.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara:

  •     az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője részére a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) Lézer Kutatóközpont 27 500 m2 -es európai kutatóközpontjának, továbbá 8 000 m2 -es tisztatér és technológiai területének, irodaház és konferenciaközpontjának teljeskörű, világszínvonalú, energiatudatos, a BIM-módszer használatával végrehajtott épületgépészeti tervezéséért.
  •     az életműdíjat Schulek János okleveles építőmérnök, a Főmterv Zrt. műszaki igazgatója részére, a fővárosi metró- és villamosfejlesztések, rekonstrukciók és más közlekedésfejlesztési projektek során végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint példamutató szakmai-közéleti tevékenységéért. 

  

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium:

  •     Benedicty Gyula okleveles építészmérnök, a Békés Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a kamaráért végzett kiemelkedő tevékenységéért, a fiatal mérnökök konzulensként való támogatásáért, valamint tervezői munkásságáért, amellyel Békéscsaba és több Békés megyei település arculatát alakította templomok, kórházak, gyárak és más középületek tervezésével.
  •     Dr. Kozák Péter okleveles építőmérnök, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére oktatói és tudományos tevékenységéért, amellyel sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját, a kamara mérnökszakmai kapcsolatainak aktív szervezéséért, valamint a Dél-Alföldön végzett vízgazdálkodási tervezői munkájáért, amellyel jelentős vízvisszatartási és vízpótlási projektek előkészítésében megvalósításában vett részt.
  •     Dr. Szabó Éva Ibolya okleveles építészmérnök, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága tagjaként, továbbá a mérnöktovábbképzések során végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájáért, valamint a műemlékvédelem területén végzett jelentős, értékmegőrző szemléletű tervezői munkásságáért.
  •     Takács Zsuzsanna élelmiszeripari mérnök, szakközgazda, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és volt titkára részére csaknem negyedszázados, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara érdekében végzett szolgáltató szemléletű szervezői munkájáért, valamint a nagy érdeklődést kiváltó mérnöki képzések magas színvonalú előkészítéséért.
  •     Tóth Tibor okleveles építőmérnök, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és korábbi alelnöke részére, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara érdekében négy cikluson át végzett kiemelkedő alelnöki munkájáért, továbbá a fiatal mérnököket segítő oktatási tevékenységéért, valamint ipari épületek magas színvonalú, egyedi tervezői megoldásaiért.
  •     Dr. Zsebik Albin okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére, a távhőellátás gazdaságosságának javítása, valamint a hatékony energiagazdálkodás érdekében kifejtett jelentős tudományos és oktatási tevékenységéért, továbbá a fiatalok kamarai munkába történő bevonásáért

 

A kitüntetések és elismerések átadásáról felvétel készült: 

 

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

  •     Dr. Bándi Gyula jogász, címzetes egyetemi tanár, az Alapvető Jogok Biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese részére a vízgazdálkodás értékeinek megőrzése és a vizek fenntarthatósága érdekében folytatott sikeres munkájának elismeréseként, valamint a tervezői és szakértői mérnöki munka objektív megítélésének támogatásáért.
  •     Dr. Beinschróth József egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének igazgatója részére a mérnökképzésben vállalt jelentős és sikeres feladatellátásért, a felsőoktatás és az ipari vállalatok közötti együttműködés támogatásáért, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem, valamint a Híradástechnika Intézet együttműködésének ápolásáért.
  •     Evetovic Cvijanovic Kornelija városrendező mérnök, a Szerb Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi, valamint Külkapcsolati Bizottságának tagja részére a határon átnyúló mérnöki kapcsolatok erősítéséért, a szerb és a magyar mérnökszervezetek együttműködésének fejlesztéséért, a mérnökutánpótlás és a szakmai továbbképzés támogatásáért.
  •     Hamvas István László fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére a hazai és nemzetközi nukleáris energetika, valamint a magyar nemzetgazdaság számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű életútja, szakmai tevékenysége, továbbá a hazai atomenergia-termelés meghatározó fejlesztéseinek végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként.
  •     Dr. Kaderják Péter közgazdász, energetikai kutató részére az energetikai szabályozás, valamint a klíma és energiapolitika területén végzett úttörő munkája, továbbá a hazai energiapiac liberalizációjában folytatott tevékenysége, és magas színvonalú posztgraduális oktatói munkájának elismeréseként.
  •     Dr. Németh Géza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője részére a beszédinformációs rendszerek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészek alapkutatásának fejlesztéséért és alkalmazásáért, továbbá az EU mesterséges intelligencia platformjával való aktív kapcsolatápolásért és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.
  •     Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője részére a szabványos és környezetbarát LED-es közvilágítás budapesti meghonosításáért, valamint az okos villanyoszlopok rendszere kifejlesztésének elismeréseként.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50