A Magyar Mérnöki Kamara kiemelkedő mérnöki teljesítményeket és életműveket díjazott

forrás: Prím Online, 2021. május 29. 09:56

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a magas színvonalú szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet. A kamara márciusban odaítélt díjait, elismeréseit Nagy Gyula elnök adta át 2021. május 28-án online közvetített ünnepség keretében.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara:

 •     az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője részére a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) Lézer Kutatóközpont 27 500 m2 -es európai kutatóközpontjának, továbbá 8 000 m2 -es tisztatér és technológiai területének, irodaház és konferenciaközpontjának teljeskörű, világszínvonalú, energiatudatos, a BIM-módszer használatával végrehajtott épületgépészeti tervezéséért.
 •     az életműdíjat Schulek János okleveles építőmérnök, a Főmterv Zrt. műszaki igazgatója részére, a fővárosi metró- és villamosfejlesztések, rekonstrukciók és más közlekedésfejlesztési projektek során végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint példamutató szakmai-közéleti tevékenységéért. 

  

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium:

 •     Benedicty Gyula okleveles építészmérnök, a Békés Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a kamaráért végzett kiemelkedő tevékenységéért, a fiatal mérnökök konzulensként való támogatásáért, valamint tervezői munkásságáért, amellyel Békéscsaba és több Békés megyei település arculatát alakította templomok, kórházak, gyárak és más középületek tervezésével.
 •     Dr. Kozák Péter okleveles építőmérnök, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére oktatói és tudományos tevékenységéért, amellyel sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját, a kamara mérnökszakmai kapcsolatainak aktív szervezéséért, valamint a Dél-Alföldön végzett vízgazdálkodási tervezői munkájáért, amellyel jelentős vízvisszatartási és vízpótlási projektek előkészítésében megvalósításában vett részt.
 •     Dr. Szabó Éva Ibolya okleveles építészmérnök, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága tagjaként, továbbá a mérnöktovábbképzések során végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájáért, valamint a műemlékvédelem területén végzett jelentős, értékmegőrző szemléletű tervezői munkásságáért.
 •     Takács Zsuzsanna élelmiszeripari mérnök, szakközgazda, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és volt titkára részére csaknem negyedszázados, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara érdekében végzett szolgáltató szemléletű szervezői munkájáért, valamint a nagy érdeklődést kiváltó mérnöki képzések magas színvonalú előkészítéséért.
 •     Tóth Tibor okleveles építőmérnök, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és korábbi alelnöke részére, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara érdekében négy cikluson át végzett kiemelkedő alelnöki munkájáért, továbbá a fiatal mérnököket segítő oktatási tevékenységéért, valamint ipari épületek magas színvonalú, egyedi tervezői megoldásaiért.
 •     Dr. Zsebik Albin okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére, a távhőellátás gazdaságosságának javítása, valamint a hatékony energiagazdálkodás érdekében kifejtett jelentős tudományos és oktatási tevékenységéért, továbbá a fiatalok kamarai munkába történő bevonásáért

 

A kitüntetések és elismerések átadásáról felvétel készült: 

 

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

 •     Dr. Bándi Gyula jogász, címzetes egyetemi tanár, az Alapvető Jogok Biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese részére a vízgazdálkodás értékeinek megőrzése és a vizek fenntarthatósága érdekében folytatott sikeres munkájának elismeréseként, valamint a tervezői és szakértői mérnöki munka objektív megítélésének támogatásáért.
 •     Dr. Beinschróth József egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének igazgatója részére a mérnökképzésben vállalt jelentős és sikeres feladatellátásért, a felsőoktatás és az ipari vállalatok közötti együttműködés támogatásáért, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem, valamint a Híradástechnika Intézet együttműködésének ápolásáért.
 •     Evetovic Cvijanovic Kornelija városrendező mérnök, a Szerb Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi, valamint Külkapcsolati Bizottságának tagja részére a határon átnyúló mérnöki kapcsolatok erősítéséért, a szerb és a magyar mérnökszervezetek együttműködésének fejlesztéséért, a mérnökutánpótlás és a szakmai továbbképzés támogatásáért.
 •     Hamvas István László fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére a hazai és nemzetközi nukleáris energetika, valamint a magyar nemzetgazdaság számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű életútja, szakmai tevékenysége, továbbá a hazai atomenergia-termelés meghatározó fejlesztéseinek végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként.
 •     Dr. Kaderják Péter közgazdász, energetikai kutató részére az energetikai szabályozás, valamint a klíma és energiapolitika területén végzett úttörő munkája, továbbá a hazai energiapiac liberalizációjában folytatott tevékenysége, és magas színvonalú posztgraduális oktatói munkájának elismeréseként.
 •     Dr. Németh Géza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője részére a beszédinformációs rendszerek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészek alapkutatásának fejlesztéséért és alkalmazásáért, továbbá az EU mesterséges intelligencia platformjával való aktív kapcsolatápolásért és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.
 •     Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője részére a szabványos és környezetbarát LED-es közvilágítás budapesti meghonosításáért, valamint az okos villanyoszlopok rendszere kifejlesztésének elismeréseként.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: megtriplázódott a villanyautók száma Magyarországon

Látványos bővülés vár a villanyautók piacára az uniós piacokon, a tervek szerint ugyanis 2035-től várhatóan csak elektromos autókat lehet értékesíteni. Magyarországon 2020 májusa óta megháromszorozódott a tisztán elektromos személyautók száma, igaz, a teljes autóparkhoz képest még marginális az arányuk – derül ki a K&H összeállításából. A pénzintézet pedig kedvező kamatozású lízingkonstrukciót nyújt a magyar cégeknek ahhoz, hogy villanyautóval bővítsék a flottájukat, ezzel is segítve a vállalkozások kiadásainak csökkentését, lendületet adva az elektromobilizációnak.

2022. augusztus 8. 18:10

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

2022. augusztus 8. 13:55

A Mercedes Continental abroncsokkal szereli fel a teljesen elektromos EQB-t

A Mercedes a Continental prémium termékeivel szereli fel az EQ sorozat új, teljesen elektromos SUV-ját. Az új EQB 19 colos EcoContact 6 abroncsokon fog kigurulni a gyárból. A Mercedes továbbá a rendkívül biztonságos WinterContact TS 850 P Continental téli gumiabroncsot is alapfelszerelésként kínálja.

2022. augusztus 8. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20