A Magyar Mérnöki Kamara kiemelkedő mérnöki teljesítményeket és életműveket díjazott

forrás: Prím Online, 2021. május 29. 09:56

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a magas színvonalú szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet. A kamara márciusban odaítélt díjait, elismeréseit Nagy Gyula elnök adta át 2021. május 28-án online közvetített ünnepség keretében.

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara:

 •     az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője részére a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) Lézer Kutatóközpont 27 500 m2 -es európai kutatóközpontjának, továbbá 8 000 m2 -es tisztatér és technológiai területének, irodaház és konferenciaközpontjának teljeskörű, világszínvonalú, energiatudatos, a BIM-módszer használatával végrehajtott épületgépészeti tervezéséért.
 •     az életműdíjat Schulek János okleveles építőmérnök, a Főmterv Zrt. műszaki igazgatója részére, a fővárosi metró- és villamosfejlesztések, rekonstrukciók és más közlekedésfejlesztési projektek során végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint példamutató szakmai-közéleti tevékenységéért. 

  

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium:

 •     Benedicty Gyula okleveles építészmérnök, a Békés Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a kamaráért végzett kiemelkedő tevékenységéért, a fiatal mérnökök konzulensként való támogatásáért, valamint tervezői munkásságáért, amellyel Békéscsaba és több Békés megyei település arculatát alakította templomok, kórházak, gyárak és más középületek tervezésével.
 •     Dr. Kozák Péter okleveles építőmérnök, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére oktatói és tudományos tevékenységéért, amellyel sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját, a kamara mérnökszakmai kapcsolatainak aktív szervezéséért, valamint a Dél-Alföldön végzett vízgazdálkodási tervezői munkájáért, amellyel jelentős vízvisszatartási és vízpótlási projektek előkészítésében megvalósításában vett részt.
 •     Dr. Szabó Éva Ibolya okleveles építészmérnök, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága tagjaként, továbbá a mérnöktovábbképzések során végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájáért, valamint a műemlékvédelem területén végzett jelentős, értékmegőrző szemléletű tervezői munkásságáért.
 •     Takács Zsuzsanna élelmiszeripari mérnök, szakközgazda, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és volt titkára részére csaknem negyedszázados, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara érdekében végzett szolgáltató szemléletű szervezői munkájáért, valamint a nagy érdeklődést kiváltó mérnöki képzések magas színvonalú előkészítéséért.
 •     Tóth Tibor okleveles építőmérnök, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és korábbi alelnöke részére, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara érdekében négy cikluson át végzett kiemelkedő alelnöki munkájáért, továbbá a fiatal mérnököket segítő oktatási tevékenységéért, valamint ipari épületek magas színvonalú, egyedi tervezői megoldásaiért.
 •     Dr. Zsebik Albin okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére, a távhőellátás gazdaságosságának javítása, valamint a hatékony energiagazdálkodás érdekében kifejtett jelentős tudományos és oktatási tevékenységéért, továbbá a fiatalok kamarai munkába történő bevonásáért

 

A kitüntetések és elismerések átadásáról felvétel készült: 

 

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

 •     Dr. Bándi Gyula jogász, címzetes egyetemi tanár, az Alapvető Jogok Biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese részére a vízgazdálkodás értékeinek megőrzése és a vizek fenntarthatósága érdekében folytatott sikeres munkájának elismeréseként, valamint a tervezői és szakértői mérnöki munka objektív megítélésének támogatásáért.
 •     Dr. Beinschróth József egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének igazgatója részére a mérnökképzésben vállalt jelentős és sikeres feladatellátásért, a felsőoktatás és az ipari vállalatok közötti együttműködés támogatásáért, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem, valamint a Híradástechnika Intézet együttműködésének ápolásáért.
 •     Evetovic Cvijanovic Kornelija városrendező mérnök, a Szerb Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi, valamint Külkapcsolati Bizottságának tagja részére a határon átnyúló mérnöki kapcsolatok erősítéséért, a szerb és a magyar mérnökszervezetek együttműködésének fejlesztéséért, a mérnökutánpótlás és a szakmai továbbképzés támogatásáért.
 •     Hamvas István László fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére a hazai és nemzetközi nukleáris energetika, valamint a magyar nemzetgazdaság számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű életútja, szakmai tevékenysége, továbbá a hazai atomenergia-termelés meghatározó fejlesztéseinek végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként.
 •     Dr. Kaderják Péter közgazdász, energetikai kutató részére az energetikai szabályozás, valamint a klíma és energiapolitika területén végzett úttörő munkája, továbbá a hazai energiapiac liberalizációjában folytatott tevékenysége, és magas színvonalú posztgraduális oktatói munkájának elismeréseként.
 •     Dr. Németh Géza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője részére a beszédinformációs rendszerek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészek alapkutatásának fejlesztéséért és alkalmazásáért, továbbá az EU mesterséges intelligencia platformjával való aktív kapcsolatápolásért és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.
 •     Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője részére a szabványos és környezetbarát LED-es közvilágítás budapesti meghonosításáért, valamint az okos villanyoszlopok rendszere kifejlesztésének elismeréseként.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel 130 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására közel 130 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. 

2021. szeptember 16. 19:18

Már 100 millió eszközön fut a HUAWEI saját operációs rendszere

Már több mint 100 millió HUAWEI okoseszköz – beleértve az okostelefonokat, táblagépeket és viselhető okoseszközöket – használja a vállalat legújabb operációs rendszerét, a HarmonyOS 2-t. 

2021. szeptember 16. 17:32

Cloud Email Security: újabb mérföldkő a fertőző e-mailek elleni harcban

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia- és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója bejelentette új SaaS-alapú Cloud Email Security (CES) portfoliójának megjelenését.

2021. szeptember 16. 15:51

Hibrid munkarendhez készített monitort a Samsung

A Samsung bemutatja legújabb különleges kijelzőmegoldását, a 24 colos S4 Monitort beépített webkamerával, amelyet a hibrid munkarendben dolgozók számára fejlesztett ki a vállalat. A kamerával, hangszórókkal és mikrofonnal felszerelt monitor egyéb kiegészítők nélkül is ideális megoldást jelent a videohívásokon való részvételre és a munkavégzésre.

2021. szeptember 16. 14:13

Digital Health Summit: Elkerülhetetlen a digitalizáció a jövő gyógyszeripara számára

A gyógyszeripar digitális transzformációja vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az automatizáció és az ipar 4.0 témakörében. A szektorban ugyanis átlagon felüliek az üzleti lehetőségek, emellett pedig az egyik leginnovatívabb szegmensek közé tartozik, miközben képes erre a megfelelő mennyiségű tőkét allokálni. 

2021. szeptember 16. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58